Follow us

Ένα πολύτιμο ταχίνι με ιστορία

Το χειροποίητο βιολογικό ταχίνι ολικής αλέσεως που παράγει ο Φ. Φλώρου στην Καβάλα είναι ένα εξαιρετικό προϊόν με στιβαρή γεύση και αδρή υφή, που συνεχίζει μια οικογενειακή παράδοση 100 και πλέον χρόνων…

Ένα πολύτιμο ταχίνι με ιστορία

Η οικογένειά μας παράγει ταχίνι εδώ και 5 γενιές, τουλάχιστον από ό,τι λένε οι γεροντότεροι συγγενείς. Μέχρι το 1940, υπήρχαν αρκετοί παραγωγοί ταχινιού ολικής αλέσεως και η οικογένεια Φλώρου ήταν από τις πρώτες που είχαν ασχοληθεί με την παραγωγή αυτού του τόσο εκλεκτού προϊόντος”, μας λέει ο Φλώρος Φλώρου. Στην πορεία του χρόνου, η παραγωγή του προϊόντος ακολούθησε φθίνουσα πορεία, αλλά σήμερα, καθώς το ενδιαφέρον για το ταχίνι ολικής αλέσεως ζωντανεύει, αυξάνονται σιγά-σιγά οι παραγωγοί.
Εξηγώντας γιατί συνεχίζει να ασχολείται με τέτοια αφοσίωση με την οικογενειακή παράδοση μου λέει ήσυχα: “Κάποια προϊόντα και κάποιοι παλιοί τρόποι χάνονται και ίσως συμβεί κάτι τέτοιο και με το ταχίνι. Εγώ, επανατοποθετώ το παλιό στο παρόν”.

Ένα πολύτιμο ταχίνι με ιστορία
Ο Φλώρος Φλώρου

Έδρα της οικογένειας από πάντα και σημερινή έδρα του, είναι το πανέμορφο χωριό Μεσορόπη, στους πρόποδες της νότιας πλευράς του όρους Παγγαίου, μπροστά στη Πιερία κοιλάδα. Λίγο έξω από τον οικισμό υπάρχει μια υπέροχη ρεματιά και όλο το χωριό είναι διάσπαρτο από πηγές και ρέματα, που τροφοδοτούσαν και τροφοδοτούν με νερό τους νερόμυλους. Επειδή οι μύλοι χρησιμοποιούν πέτρες μεγάλης διαμέτρου, το σουσάμι δεν ζεσταίνεται πολύ κατά την άλεση και έτσι επιτυγχάνεται ανώτερη ποιότητα και αυθεντική γεύση.
“Γι΄ αυτό χρησιμοποιώ ακόμα τους νερόμυλους, μια παράδοση που ξεκίνησε ο προπάππος μου,
Σοφιανός Φλώρος του Φλώρου, από έναν Τούρκο έναντι 40 λιρών το 1880”, μου εξηγεί ο δραστηριότατος κ. Φλώρος. Σήμερα, έχει στην ιδιοκτησία του τέσσερις νεροπετρόμυλους, που τους συντηρεί σχολαστικά και έναν πετρόμυλο, που λειτουργεί με ηλεκτρισμό.

Η άλεση στον παραδοσιακό μύλο...

Από το σουσάμι στο ταχίνι

Το σουσάμι του ο κ. Φλώρος το προμηθεύεται από παραγωγούς στην Ξάνθη, στις Σέρρες, στην Ορεστιάδα, στην Καρδίτσα και από τα παράλια της Μικράς Ασίας, με αυστηρό και αποκλειστικό κριτήριο την ποιότητα, χωρίς να λαμβάνει καθόλου υπόψη την υψηλή τιμή. Αποθηκεύεται στις ιδιόκτητες πετρόχτιστες αποθήκες του στο χωριό, που διασφαλίζουν την ιδανική θερμοκρασία των 11ο C και την απουσία υγρασίας.

Αφού το σουσάμι πλυθεί σε στέρνα με πολύ αλατισμένο νερό, ώστε να “ξεδιαλέγεται” το σουσάμι που μένει στην επιφάνεια ενώ στερεά ξένα σώματα κατακάθονται στο βυθό της στέρνας, μεταφέρεται σε διπλανή δεξαμενή που είναι εφοδιασμένη με σίτα, για να στραγγίξει και να στεγνώσει καλά. Στη συνέχεια, “ψήνεται ” σε ξυλόφουρνο, ένα πολύ σημαντικό στάδιο για την ποιότητα του σουσαμιού. Το ξύλο που χρησιμοποιείται πρέπει να είναι οξιά ή πουρνάρι, που δεν βγάζει πολύ καπνό και παράγει φωτιά υψηλής έντασης (300ο C), ώστε να αφαιρεθεί στο μέγιστο βαθμό η υγρασία, ενώ παράλληλα το σουσάμι παίρνει άρωμα από το ξύλο.
Αφού κρυώσει, έρχεται η στιγμή της άλεσης στον νεροπετρόμυλο και αμέσως μετά της συσκευασίας του σε αεροστεγή δοχεία.

Το "ψήσιμο" σε ξυλόφουρνο".

Το ταχίνι ολικής αλέσεως δεν είναι η μόνη ασχολία αυτού του πολύ δραστήριου ανθρώπου. Παράγει ωραιότατο χαλβά (ολικής αλέσεως και απλό), εξαιρετικής ποιότητας μέλι (από άνθη Παγγαίου και κωνοφόρα δέντρα από τα πευκοδάση της Θάσου) -έχει 500 μελίσσια-, εργάζεται ως εκπαιδευτικός (μαθηματικός) σε διπλανό χωριό και πριν δυο χρόνια πήρε και το πτυχίο Θεολογίας!
Όπως λέει ο ίδιος, τίποτα από αυτά δεν μπορούσε να κάνει χωρίς την αφοσίωση της Δέσποινας, της αγαπημένης του γυναίκας η οποία ασχολείται με το τμήμα πωλήσεων της επιχείρησης και με την οποία έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη και πολύ δεμένη οικογένεια με 10 παιδιά και ένα εγγόνι.

Τα προϊόντα Φλώρου είναι τοποθετημένα σε πολλά μαγαζιά σε ολόκληρη την Ελλάδα, ένα 10% της παραγωγής εξάγεται στο Βέλγιο και στη Γαλλία, ενώ αποστέλλονται και ταχυδρομικά σε όποιον ενδιαφέρεται

Πληροφορίες: https://el-gr.facebook.com/taxiniflorou, τηλ. 25920 93562, 6972543276.

Δοκιμάσαμε τα προϊόντα Φλώρου

Ταχίνι ολικής αλέσεως. Άρωμα φρεσκοψημένου ξηρού καρπού, μεστή γεύση. Η χοντρή άλεση προσδίδει στιβαρή υφή, το λάδι δεν χωρίζεται από τη στερεή μάζα. 100% σουσαμοπολτός, άγλυκο.
Παραδοσιακός χαλβάς Παγγαίου από αποφλοιωμένο σουσάμι. Αρώματα ξηρού καρπού, άγλυκος (μόνο 5% ζάχαρη), με μαστιχωτή υφή, δουλεμένες ίνες άψογα κατανεμημένες σε όλο το σώμα του προϊόντας και σωστή ανάμειξη του ταχνινοπολτού με τη ζάχαρη.
Χαλβάς από σουσάμι ολικής αλέσεως. Αυθεντική γεύση και έντονα αρώματα καβουρδισμένου σουσαμιού. Η ανάμειξη της ζάχαρης με τον σουσαμοπολτό δεν επιτυγχάνεται πλήρως. Άγλυκος, με μηδενική υγρασία και τριφτή υφή.

Επίσης...

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Με έμφαση στην ξεχωριστή γεύση και παρουσία, το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής, συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.

Περισσότερα από

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;