Follow us

Γνωριμία με τα προϊόντα της Αργολίδας

Εντυπώσεις από ένα Σαββατοκύριακο στον πολυχώρο «Φουγάρο» του Ναυπλίου, όπου γνωρίσαμε αξιόλογα προϊόντα στη 2η έκθεση προϊόντων από επίλεκτους παραγωγούς της Αργολίδας…

Γνωριμία με τα προϊόντα της Αργολίδας

Ένα Σαββατοκύριακο στο «Φουγάρο» στο Ναύπλιο ήταν αρκετό όχι μόνο για να γνωρίσουμε παραγωγούς με μεράκι και αγάπη για τα προϊόντα τους, αλλά και έναν μοναδικό στο είδος του «Χώρο Ζωής και Χώρο Τέχνης», όπως τον αποκαλούν οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από αυτόν.
Για πέντε ημέρες, από 13-17 Σεπτεμβρίου, ο πολυχώρος «Φουγάρο», λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ναύπλιο, γέμισε με περίπτερα επίλεκτων προϊόντων παραγωγών της Αργολίδας με την έκθεση «Οι καρποί της Αργολικής γης στο Φουγάρο», που συνδιοργανώθηκε για 2η χρονιά φέτος, από το «Φουγάρο» και την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.

Γνωριμία με τα προϊόντα της Αργολίδας

Αν στο άκουσμα της Αργολίδας σας έρχονται στο νου μόνο τα πορτοκάλια, καιρός να μάθετε, πως εδώ παράγονται και πολλά ακόμη προϊόντα, συχνά από μικρές οικοτεχνίες και οικογενειακές μονάδες περιορισμένης παραγωγής, που όμως αξίζει κανείς να γνωρίσει και να αναζητήσει και στην Αθήνα. Περιηγηθήκαμε στην έκθεση, δοκιμάσαμε προϊόντα, γευτήκαμε μενού με αρκετά από αυτά, μιλήσαμε με τους ίδιους τους παραγωγούς τους και γυρίσαμε με κάποια διατροφικά «διαμαντάκια», που σίγουρα θα αναζητήσουμε να βρούμε και στην Αθήνα, από καταστήματα που τα έχουν ανακαλύψει και τα διαθέτουν στα ράφια τους. (Για σημεία πώλησης επικοινωνήστε με τους παραγωγούς στα στοιχεία που παραθέτουμε).

Λίγα, αλλά προσεκτικά επιλεγμένα τα περίπτερα που συμμετείχαν στην έκθεση, περιλάμβαναν από αρωματικά φυτά, τυριά, ελιές, κρασί, μέλι, μαρμελάδες, ζυμαρικά και σάλτσες, μέχρι πρόβειο παγωτό, φρέσκους χυμούς, ούζο και λικέρ, όλα ένα κι ένα, τα περισσότερα με μικρή παραγωγική δυνατότητα, αλλά και ορισμένα που έχουν προχωρήσει και σε εξαγωγές. Από αυτά, παρουσιάζουμε όσα ξεχωρίσαμε…

Olympic Nature – βότανα και μυρωδικά

Οικογενειακή επιχείρηση με έδρα το Άργος, που ειδικεύεται στην επεξεργασία της φυσικής, ελληνικής ρίγανης από το 1997. Είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ρίγανης της Ελλάδας για χονδρεμπόριο, αλλά και για λιανικό εμπόριο, ενώ εξάγει τα προϊόντα της και σε όλο τον κόσμο. Διαθέτει σύγχρονα εξοπλισμένο εργοστάσιο επεξεργασίας, που εγγυάται καθαρότητα ως και 99,9%. Εκτός από ρίγανη διαθέτουν στην αγορά και άλλα –ως επί το πλείστον ελληνικά- βότανα και μπαχαρικά, όπως το χαμομήλι, το τσάι του βουνού, η δάφνη, ο δυόσμος, η μαντζουράνα, το θυμάρι, το θρούμπι.
www.olympicnature.com, τηλ. 27510 31761

Οινοποιείο Σπύρος Φράγκος – οίνος

Σε ένα κομβικό σημείο ανάμεσα σε Μυκήνες, Άργος και Νεμέα και σε υψόμετρο ως 550 μέτρα, σε περιοχή γεμάτη πλαγιές καλλιεργούνται οι αμπελώνες της Οικογένειας Σπύρου Φράγκου, από παλιές και νέες ελληνικές ποικιλίες, όπως Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο. Το οινοποιείο δημιουργήθηκε το 1965 από τον Σπύρο και τη Σταυρούλα Φράγκου στο Μαλαντρένι Αργολίδας, ως το 2007 που εκσυγχρονίστηκε σε άλλο χώρο 6.000 τ.μ., σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και κάτω από τον έλεγχο ελληνικών και ευρωπαϊκών πιστοποιήσεων για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων, αλλά και την προστασία καταναλωτή και εργαζομένων.
Δοκιμάσαμε το ερυθρό ξηρό Nemean Leone, ένα ευκολόπιοτο blend Αγιωργίτικου, Merlot και Syrah, που μας έβγαλε ωραία αρώματα μπαχαρικών και κόκκινων φρούτων.
fragos.gr, τηλ. 27510 77333

Ermionis Μελισσοκομία Μπαϊρακτάρη – μελισσοκομικά

Η ενασχόληση της οικογένειας Μπαϊρακτάρη με τη μελισσοκομία ξεκινά το 1914 και πλέον βρίσκεται στα χέρια της τέταρτης γενιάς, του Κοσμά Μπαϊρακτάρη και της συζύγου του Μαρίνας Μόρογλου, που από αγάπη για τα αγνά προϊόντα της μέλισσας δημιούργησαν το 2007 το πρώτο συσκευαστήριο μελιού και αρωματικών φυτών στην Αργολίδα. Η επιχείρηση εφαρμόζει πρότυπο ασφάλειας τροφίμων, ενώ το κτήμα και τα αρωματικά φυτά που καλλιεργούν είναι πιστοποιημένα ως βιολογικά. Μάλιστα, το 2009 δημιούργησαν και το Μουσείο μελιού και μέλισσας, για να μπορέσει ο κόσμος να γνωρίσει από κοντά τον κόσμο της μέλισσας. Παράγουν θυμαρίσιο μέλι που συλλέγεται από τη φύση της Ερμιονίδας, μια από τις καλύτερες ποικιλίες αυτού του μελιού, λόγω του ξηροθερμικού κλίματος του τόπου, μέλι αρωματικών φυτών με θυμάρι, μέλι ερείκης (που είναι από τα πιο θρεπτικά είδη) και μέλι χαρουπιάς, μια ξεχωριστή ποικιλία, πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνες και σίδηρο. Στη γκάμα προϊόντων τους και βασιλικός πολτός, πρόπολη, γύρη, αρωματικά βότανα και καλλυντικά όπως κεραλοιφές, βαλσαμόλαδα, σαπούνια.
Δοκιμάσαμε το έντονο αρωματικά θυμαρίσιο μέλι και το μέλι ερείκης με τη γεύση που παραπέμπει σε καραμέλα βουτύρου.
www.ermionis.gr τηλ. 27540 21899

Μαργαρίτα- τουρσί, παραδοσιακά προϊόντα

Η χαμογελαστή και περιποιητική Μαργαρίτα Σμυρλή, πάντα παρούσα στο φιλόξενο περίπτερό της μας κέρασε νόστιμες σάλτσες τομάτας, ιδιαίτερες μαρμελάδες όπως πεπόνι και τοματάκι αλλά και τουρσιά λαχανικών. Πρόκειται για μια παραγωγό οπωρολαχανικών και φρούτων που πάντα έφτιαχνε στο σπίτι σάλτσες, μαρμελάδες και τουρσί για την οικογένειά της και πρόσφατα αποφάσισε να τα παράγει πλέον σε μεγαλύτερη κλίμακα, για να τα πουλάει αρχικά στους συντοπίτες της, μέσω λαϊκών αγορών και σιγά- σιγά, αναλόγως της ζήτησης να αυξήσει και την παραγωγή της.
Δοκιμάσαμε το τουρσί παντζάρι, που μας άρεσε πολύ για την αυθεντική γεύση παντζαριού, το λεπτό άρωμα σκόρδου, το μετρημένο ξίδι και την τραγανή υφή. Ένας ιδιαίτερος μεζές, έτσι όπως είναι, από μόνος του, ή υλικό που μπορούμε να βάλουμε σε μια πράσινη σαλάτα.
margar.smyrli@gmail.com, κιν. 6972607250

Τυροκομείο Τριανταφύλλου – τυροκομικά

Στο τυροκομείο Τριανταφύλλου & Σία Ε.Ε., που βρίσκεται στο 5ο χλμ. Άργους – Καρυάς Αργολίδας, από το 1968 παράγεται μεγάλη ποικιλία τυροκομικών προϊόντων, με πρωταγωνιστές τη φέτα ΠΟΠ Άργους, το μαλακό τυρί, την πικάντικη γραβιέρα, τον ανθότυρο, την ξερή μυζήθρα και το βούτυρο γάλακτος. Όλα τα προϊόντα παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα, που συλλέγεται καθημερινά από τους ίδιους, από ντόπιους, μικρούς παραγωγούς.
Δοκιμάσαμε το μαλακό τυρί που μας άρεσε πολύ για την πλούσια, βουτυράτη γεύση και απαλή υφή, αλλά και κίτρινα τυριά με προσθήκη αρωματικών βοτάνων ή μπαχαρικών.
e-mail: triantafylou@yahoo.gr, τηλ. 27510 20200

Δαμασκηνοελιές, Κτήμα Δημητρακόπουλου – ελιές

Ένα κτήμα που παράγει σχεδόν αποκλειστικά προϊόντα δαμασκηνοελιάς, μιας ποικιλίας ελιάς με αρχαία ελληνική καταγωγή. Σήμερα καλλιεργείται συστηματικά στην περιοχή της Αργολίδας και της όμορης Κυνουρίας, με χαρακτηριστικό τη φυσική παραγωγή καρπών εξαιρετικά μεγάλου μεγέθους, που συχνά ξεπερνούν σε βάρος τα 20 και 30γρ. Είναι κυρίως γνωστή σαν πράσινη ελιά σε άλμη. Το κτήμα παράγει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πράσινες ελιές και το πρωτότυπο προϊόν αποτέλεσμα δικής τους έρευνας και τεχνογνωσίας τη μαύρη δαμασκηνοελιά συρρικνωμένη ή θρούμπα. Διατίθεται σε δύο τύπους, τη φουρνιστή και τη φυσικά ζυμωμένη, με αρκετά μειωμένη περιεκτικότητα σε αλάτι, που δεν έχουν καθόλου χημικά ή χρωστικές.
Δοκιμάσαμε τη συρρικνωμένη μαύρη δαμασκηνοελιά και ξεχωρίσαμε την πλούσια σε γεύση σάρκα της και το περιορισμένο αλάτι της.
www.damaskinoelies.gr κιν. 6977500810

Ροδάμυ – χυμοί φρούτων

Το Ροδάμυ γεννήθηκε το 2014 από τη δεύτερη γενιά καλλιεργητών της οικογένειας Κολυμπάδη, που καλλιεργούσε την ιδιαίτερη ποικιλία ροδιάς στον κάμπο της Ερμιόνης συστηματικά από το 1955. Εξαιρετική πρώτη ύλη όπως ρόδια, πορτοκάλια, κλημεντίνες και λίγα ακόμη φρούτα, όταν έρθει η ώρα της συγκομιδής, πηγαίνουν από το κτήμα στο ιδιόκτητο συσκευαστήριο, για να γίνουν φυσικοί χυμοί, μαρμελάδες και σιρόπια. Χωρίς κανένα συντηρητικό, με την αγνή, φυσική γεύση του φρούτου.
Δοκιμάσαμε τον νέο τους χυμό ρόδι–μανταρίνι και μας άρεσε πολύ για το έντονο άρωμα και γεύση μανταρινιού, την καλή αίσθηση ροδιού, τη μεγάλη διάρκεια και την ελεγχόμενη γλυκύτητα. Πίνεται πολύ ευχάριστα.
www.rodamy.gr, τηλ. 27540 29584

Provio – παγωτό

Σε μια πρότυπη παραγωγική μονάδα στους Μύλους Αργολίδας, η παρασκευή του παγωτού ξεκινά από την αρχή, χωρίς έτοιμα βιομηχανοποιημένα μείγματα. Το μεγάλο πλεονέκτημά τους, ότι παστεριώνουν και ομογενοποιούν οι ίδιοι τις πρώτες ύλες τους αναμένοντας την ωρίμανσή τους για 12 ώρες. Κάθε ξημέρωμα, συλλέγουν το γάλα της ημέρας από πιστοποιημένους τοπικούς παραγωγούς. Όραμά τους, να παρασκευάζουν υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας παγωτό, από φρέσκο, πρόβειο γάλα και ανώτερης ποιότητας φρέσκια κρέμα γάλακτος, αγνές πρώτες ύλες. Μερικές από τις γεύσεις τους (σε συσκευασίες των 250γρ. ή κιλού) βανίλια Μαδαγασκάρης, γιαούρτι αμαρένα, κιουνεφέ, τιραμισού, καραμέλα, φράουλα, φιστίκι, Bueno.
www.provio.gr, τηλ. 27520 99300

Mastos – γλυκά & μαρμελάδες

Μια νέα επιχείρηση που ιδρύθηκε το 2013 με έδρα την Πρόσυμνα Αργολίδας. Το όνομά της το πήρε από το ομώνυμο χωριό, αλλά και τη θεά Ήρα. Για τις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού τους ακολουθούν τις παραδοσιακές συνταγές, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για χρωστικές ουσίες, συντηρητικά, βελτιωτικά. Τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα είναι 4: άριστες πρώτες ύλες, διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, παραδοσιακές συνταγές και χειροποίητη επεξεργασία. Τα προϊόντα είναι πλούσια σε θρεπτική αξία, άρωμα και γεύση αφού τα φρούτα ωριμάζουν σε υγιή εδάφη, κάτω από ιδανικές καιρικές συνθήκες και επιπλέον επεξεργάζονται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις. Μερικές γεύσεις τους: μαρμελάδα σμέουρο, σύκο, μύρτιλο, τομάτα, γλυκό καρυδάκι, μανταρίνι, πετροκέρασο, καρότο.
Δοκιμάσαμε: μαρμελάδα εσπεριδοειδών με πολύ καλή αίσθηση φρούτων, κομμάτια φρούτου και αρώματα από φλούδες, με λίγο τονισμένη γλυκύτητα. Επίσης, μαρμελάδα άγριο συκαλάκι, μια ιδιαίτερη γεύση με τραγανά κομμάτια σύκου και νότες γαρίφαλου.
www.mastos-nature.gr, τηλ. 6981347377

Μωραΐτικα – ζυμαρικά & παραδοσιακά προϊόντα

Tο 2002 η Διαμάντω Σταυροπούλου ξεκίνησε την παραγωγή παραδοσιακών ζυμαρικών με τον διακριτικό τίτλο «Μωραΐτικα» στο Ναύπλιο Αργολίδας. Δύο χρόνια μετά μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητες σύγχρονες εγκαταστάσεις στην Κάντια Ναυπλίας. Κύρια δραστηριότητα της εταιρείας είναι η παραγωγή και διάθεση ζυμαρικών, καθώς και η εμφιάλωση ελαιολάδου και κρασιού δικής τους παραγωγής. Είναι εστιασμένοι στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και το καταφέρνουν αυτό χρησιμοποιώντας κατά ένα μεγάλο ποσοστό τις δικές τους πρώτες ύλες. Ακόμη, παράγουν και βιολογικά ζυμαρικά και ελαιόλαδο πιστοποιημένα από τη BIO HELLAS. Μερικά χαρακτηριστικά προϊόντα τους είναι οι γκόγκες (τοπικό ζυμαρικό), οι μακαρούνες, οι χυλοπίτες, ο τραχανάς, το κριθαράκι από δίκοκκο σιτάρι.
www.moraitica.gr, τηλ. 27520 24613

Καρώνης Ποτοποιία – ποτά & αποστάγματα

Μια από τις μακροβιότερες ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις με αφετηρία το μακρινό 1869 και την πέμπτη γενιά σήμερα να συνεχίζει αδιάλειπτα την παράδοση. Στο πωλητήριο – εκθετήριο που βρίσκεται στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, μπορεί να μάθει κανείς πολλά για την ιστορία της και να δοκιμάσει προϊόντα. Έτσι, μάθαμε ότι οι δύο ιδρυτές με καταγωγή από την Αρκαδία, ξεκίνησαν φτιάχνοντας τσίπουρο και το 1882 δημιούργησαν το πιο σύγχρονο αποστακτήριο στην Ελλάδα (φέρνοντας μηχανήματα από τη Γαλλία). Πλέον, το νούμερο ένα σε παραγωγή προϊόν τους είναι το ούζο σε δύο τύπους, το κλασικό ή «σέρτικο», όπως το ονομάζουν με 40 αλκοολικούς βαθμούς και ισορροπημένη γεύση και το special, με 44 αλκοολικούς βαθμούς και πιο έντονα αρώματα. Παράγουν επίσης τσίπουρο, αλλά και λικέρ μαστίχα, λικέρ περγαμόντο και λικέρ βύσσινο.
Δοκιμάσαμε: το πολύ αρωματικό λικέρ περγαμόντο, με την ισορροπημένη γλυκύτητα και το δυνατό και έξτρα αρωματικό ούζο special.
www.karonis.gr, τηλ. 27520 24968

Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας ΡΕΑ – χυμοί φρούτων

Ιδρύθηκε το 1938 και σήμερα έχει 32 συνεταιρισμούς μέλη, εκπροσωπώντας περίπου 5.000 αγρότες. Στο περίπτερό της Ένωσης, στο Φουγάρο, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τους γευστικούς και αρωματικούς χυμούς φρούτων της σειράς Agros, με μεγάλη γκάμα συνδυασμών και μεμονωμένων φρούτων.
Δοκιμάσαμε: χυμό νέκταρ ρόδι, που πίνεται πολύ ευχάριστα, αφού δεν έχει έντονη τη χαρακτηριστική στυφάδα του φρούτου, έχει ελεγχόμενη γλυκύτητα και καλή αίσθηση ροδιού.
www.easa.gr, τηλ. 27520 27361

Οινοποιία Κορωνιώτη – οίνος

Είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στο μικρό οινοποιείο boutique του Κυριάκου Κορωνιώτη από τον ίδιο και τη γυναίκα του. Το οινοποιείο, μαζί με τα αμπέλια της οικογενειακής επιχείρησης, βρίσκονται στην περιοχή Πανόραμα του Άργους, ανάμεσα στη Νεμέα και τη Μαντινεία, σε μια τοποθεσία που περιβάλλεται από την ανασκαφή των Μυκηνών. Ο Κυριάκος Κορωνιώτης σπούδασε σε Αγγλία και Ολλανδία χημικός μηχανικός και παρακολούθησε εργαστήρια στον κλάδο των τροφίμων, της γεωπονίας, της οινολογίας και της αναλυτικής χημείας. Φιλοσοφία του, να χρησιμοποιήσει γηγενείς ποικιλίες με την όσο το δυνατόν λιγότερη παρέμβαση, για να δώσει το terroir τη δική του ταυτότητα. Αρχικά, οινοποίησε μοσχοφίλερο και αργότερα το Σαντορινιό Ασύρτικο, που ονόμασε 1.300 B.C. (χάλκινο βραβείο Decanter 2016) λόγω του αμπελιού που βρίσκεται στις Μυκήνες. Αργότερα, δημιούργησε τη Malvasia (χάλκινο Decanter 2016) και έπειτα τη Νεμέα (ΠΟΠ) από Αγιωργίτικο. Σύντομα, στις ετικέτες του θα προστεθούν Syrah και Merlot.
Δοκιμάσαμε τη Malvasia, που μας άρεσε για τα πλούσια αρώματα λουλουδιών και φρούτων, τη δροσιστική οξύτητα και το γεμάτο στόμα, το Ασύρτικο με την πλούσια φρουτένια μύτη και την ισορροπημένη οξύτητα και τη Νεμέα, που παλαιώνεται για 1 χρόνο σε βαρέλια και άλλους 6 μήνες στη φιάλη, και αποτελεί έντονη έκφραση του Αγιωργίτικου.
facebook Koroniotis Winery, τηλ. 27510 61094

Το Χωριό – ζυμαρικά

Οικογενειακή επιχείρηση, που ιδρύθηκε το 2003, ενώ από το 2011 ανήκει αποκλειστικά στον Χαράλαμπο Τσάκωνα με έδρα το Κολιάκι της Επιδαύρου. Παράγει μόνο παραδοσιακά ζυμαρικά, φτιαγμένα με τις παλιές συνταγές των παππούδων. Για παράδειγμα, ο τραχανάς τους γίνεται μόνο με γάλα και ξηραίνεται στον ήλιο, όπως γινόταν παλιά. Φτιάχνουν ακόμη χυλοπίτες, λαζάνια, κριθαράκι και άλλα ζυμαρικά.
tsakonastoxorio@gmail.com, κιν. 6974472434

Λίγα λόγια για το «Φουγάρο»

Ο πολυχώρος «Φουγάρο», λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ναύπλιο, είναι από μόνος του ένας λόγος για να έρθει κανείς ως την αγαπημένη πόλη της Πελοποννήσου. Ο διατηρητέος και αναπαλαιωμένος ιστορικός βιομηχανικός χώρος της κονσερβοποιίας «Ανθός», έχει μετατραπεί από την Φλωρίκα Κυριακοπούλου σε έναν εντυπωσιακό πολυχώρο πολιτισμού. Με υπαίθριους χώρους, το café- εστιατόριο, την τρίγλωσση βιβλιοθήκη τεχνών και ανθρωπιστικών σπουδών, την παιδική βιβλιοθήκη, τη γκαλερί, τον χώρο εργαστηρίων, το ArtShop, αποτελεί έναν μοναδικό χώρο, που δεν υπάρχει όμοιός του σε όλη την Πελοπόννησο.
Περισσότερα στο www.fougaro.gr

Επίσης...

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Με έμφαση στην ξεχωριστή γεύση και παρουσία, το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής, συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.

Περισσότερα από

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;