Follow us

Χυμοί ψυγείου: πόσο κοντά στους φυσικούς;

Χυμοί ψυγείου με "σύντομη" λήξη, από πορτοκάλι, μανταρίνι και ρόδι γέμισαν τα ποτήρια μας στο τραπέζι της γευσιγνωσίας…

Χυμοί ψυγείου: πόσο κοντά στους φυσικούς;

Τίποτα δεν συγκρίνεται με τον φρεσκοστυμμένο, φυσικό χυμό. Το γνωρίζαμε, βέβαια, καταλήξαμε όμως και στο ίδιο συμπέρασμα και μετά από μια γευσιγνωσία. Ωστόσο, αν δεν έχουμε τον χρόνο ή τον τρόπο να στύψουμε μόνοι μας τον χυμό, η καλύτερη εναλλακτική λύση είναι οι φυσικοί χυμοί με σύντομη ημερομηνία λήξης, που βρίσκουμε στα ψυγεία των καταστημάτων τροφίμων. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή, που με τη ζέστη λαχταράμε να πιούμε κάτι δροσιστικό, ας αφήσουμε τα ανθρακούχα αναψυκτικά στην άκρη -είναι βέβαιο πως δεν μας ξεδιψάνε- κι ας επιλέξουμε μια πιο υγιεινή πρόταση, όπως είναι αυτά τα προϊόντα, που δεν περιέχουν ζάχαρη και συντηρητικά. Οι χυμοί που διαλέξαμε προέρχονται από φρέσκα φρούτα και έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής, γι’ αυτό και συντηρούνται απαραίτητα στο ψυγείο.

Οι χυμοί ψυγείου διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: εκείνους που προέρχονται από συμπυκνωμένο χυμό φρούτων και εκείνους που προέρχονται από μη συμπυκνωμένο χυμό, που ορισμένες φορές αποκαλείται και "φρεσκοστυμμένος" χυμός. Αλλοι, τέλος, αφού κάποιοι έχουν κομματάκια φρούτου και κάποιοι είναι σουρωμένοι.
Επιλέξαμε χυμούς από ένα μόνο φρούτο και συγκεκριμένα από πορτοκάλι, από μανταρίνι και από ρόδι.
Στο σύνολό τους, οι χυμοί αυτοί δεν έχουν συντηρητικά, ούτε προσθήκη ζάχαρης, μόνο φυσικά σάκχαρα από το φρούτο.

Χυμοί ψυγείου: πόσο κοντά στους φυσικούς;

Δυο βασικές δοαπιστώσεις της γευσιγνωσίας: πρώτον, κανένας τυποποιημένος χυμός δεν διαθέτει τη φυσική οξύτητα του φρέσκου χυμού, κι εκεί βρίσκεται η βασική διαφορά στη γεύση. Δεύτερον, δεν έχουν μεταξύ τους σημαντικές διαφορές στη γεύση, ωστόσο είναι κάποιοι που έχουν αισθητή την πικρίλα της φλούδας του πορτοκαλιού, όχι όμως σε δυσάρεστο βαθμό, ενώ άλλοι διαφέρουν στο πάχος ή στην γλυκύτητα.

Η δοκιμή

Πορτοκάλι

Life πορτοκάλι (από συμπυκνωμένο χυμό): καλή σχετικά αίσθηση πορτοκαλιού, ελαφρύς και με μέτρια γλυκύτητα.

Life πορτοκάλι Καλημέρα (από μη συμπυκνωμένο, φρεσκοστυμμένο χυμό): τονισμένη αίσθηση πορτοκαλιού, πυκνή υφή, μεγαλύτερη φυσικότητα στη γεύση και περισσότερη γλύκα.

Όλυμπος πορτοκάλι (από συμπυκνωμένο χυμό): μέτρια αίσθηση φυσικού πορτοκαλιού, ισορροπία στη γλύκα.

Όλυμπος "από σπίτι" (από μη συμπυκνωμένο χυμό): μέτρια αίσθηση φυσικού πορτοκαλιού, γεμάτη υφή, ισορροπία στη γλύκα.

Ροδόπη πορτοκάλι (από συμπυκνωμένο χυμό): καλή, ευχάριστη αίσθηση πορτοκαλιού, πάχος στην υφή, αλλά και χαμηλή οξύτητα.

Φάρμα Κουκάκη πορτοκάλι (από συμπυκνωμένο χυμό): αρώματα κοντά στο φυσικό φρούτο, αίσθηση φλούδας πορτοκαλιού, που βγάζει μια ελαφριά πικρίλα στην επίγευση. Καλή πυκνότητα, σχετικά γλυκιά γεύση.

Frulite morning πορτοκάλι (από συμπυκνωμένο χυμό): εμφανείς οι ίνες πορτοκαλιού, ισορροπημένη γλυκύτητα, ανεπαίσθητες πικρές νότες.

ΑΒ πορτοκάλι (από συμπυκνωμένο χυμό): ευχάριστη γεύση, που θυμίζει περισσότερο τους μακράς διάρκειας χυμούς, με ελαφριά συμπύκνωση και καλή γλυκύτητα.

ΑΒ πορτοκάλι από τη Λακωνία (από μη συμπυκνωμένο χυμό): αρκετά καθαρή γεύση φυσικού πορτοκαλιού, με τονισμένη γλυκύτητα και καλή οξύτητα.

Κάμπος Χίου πορτοκάλι (από συμπυκνωμένο χυμό): φυσική αίσθηση, χωρίς πολύ γλύκα και με ελάχιστα πικρή, ευχάριστη επίγευση.

Κάμπος Χίου από 12 πορτοκάλια (από μη συμπυκνωμένο χυμό): πολύ κοντινός στον φυσικό χυμό ώριμων πορτοκαλιών, με καλή αίσθηση του φρούτου και τονισμένη γλυκύτητα.

Μανταρίνι

Κάμπος Χίου (από συμπυκνωμένο χυμό): ωραία αίσθηση χιώτικου μανταρινιού, έντονο άρωμα, τυπική, για συσκευασμένο προϊόν, οξύτητα.

Κάμπος Χίου από 26 μανταρίνια (από μη συμπυκνωμένο χυμό): το πλησιέστερο δείγμα προς το φυσικό φρούτο. Αρώματα ελαίων φλούδας μανταρινιού, χαρακτηριστική γεύση μανταρινιού, ισορροπία μεταξύ γλυκύτητας και οξύτητας. Τυπική επίγευση.

Ρόδι

Όλυμπος: έλλειψη τυπικής γεύσης ροδιού, μέτρια πυκνότητα και ελαφριά στυφάδα.

Οικογένεια Χριστοδούλου: ελαφριά συμπύκνωση, μέτρια αίσθηση ροδιού, μέτρια στυφές νότες.

Ρόδιον: αρκετά τυπική γεύση, παραπέμπει αρωματικά στο ρόδι, αναμενόμενες στυφές νότες.

Επίσης...

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Με έμφαση στην ξεχωριστή γεύση και παρουσία, το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής, συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.

Περισσότερα από

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;