Follow us

Τα μοναδικά προϊόντα των Κυκλάδων

Θαυμάσατε το ηλιοβασίλεμα στην Καλδέρα αλλά δεν επισκεφτήκατε κάναβες με μοναδικά στον κόσμο κρασιά. Κολυμπήσατε στην Αγία Άννα αλλά δεν πήγατε σε ναξιώτικο τυροκομείο. Σας άρεσε η παραλία της Άχλας αλλά δεν βάλατε στο τραπέζι σας την πετρωτή και το βολάκι. Οι Κυκλάδες έχουν μικρή παραγωγή αλλά κορυφαία προϊόντα σε γεύση και ποιότητα. 25 παραγωγοί από δέκα νησιά έντυσαν με κυκλαδίτικο χρώμα το φεστιβάλ "Ελλάδα, Γιορτή- Γεύσεις /Χριστούγεννα 2013" καθώς οι Κυκλάδες ήταν η τιμώμενη περιοχή.

Τα μοναδικά προϊόντα των Κυκλάδων

Οι Κυκλάδες ανακαλύφθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες για το μοναδικό τοπίο τους -γραφικοί οικισμοί και ασύγκριτες παραλίες με φόντο το μπλε του Αιγαίου. Πόσοι γνωρίζουν ότι σ' αυτά τα άγονα νησάκια, θαλασσοδαρμένα βράχια στη θάλασσα, γεννήθηκαν, όχι τυχαία, οι πρώτοι πολιτισμοί του ελλαδικού χώρου (και πόσοι ενδιαφέρονται, άλλωστε). Πόσοι, ακόμα, από τους χιλιάδες καλοκαιρινούς επισκέπτες που έρχονται εδώ για ανελέητο nightlife και αστακομακαρονάδες με καναδέζικη γεύση, ψάχνουν την άκρως ενδιαφέρουσα τοπική γαστρονομία, που συνδυάζει μοναδικές πρώτες ύλες με παράδοση αιώνων.
Εκεί που τίποτα δεν κρύβεται από τον δυνατό ήλιο, που όλα τα σκεπάζει η θαλασσινή αλμύρα και που οι δυνατοί άνεμοι ξυρίζουν το έδαφος χειμώνα-καλοκαίρι, οι χυμοί της φύσης συμπυκνώνονται όπως η σάλτσα ενός καλού σεφ. Από την άλλη, αυτό το κομμάτι της Μεσογείου ξέφυγε από τους παγετώνες, με αποτέλεσμα να επιβιώσουν δεκάδες είδη αρωματικών βοτάνων και αγριολούλουδων, περισσότερα από κάθε άλλο μέρος της γης. Οι καρποί δίνουν από το λίγο το μέγιστο, τα αρώματα είναι πιο έντονα, οι γεύσεις αποκαλύπτουν το μεγαλείο του κυκλαδίτικου μικροκλίματος. Εδώ, όλα είναι πιο νόστιμα γιατί έχουν προκύψει από αγώνα και προσπάθεια.

Τα μοναδικά προϊόντα των Κυκλάδων
φωτογραφία από why-not για την Aegean Essence

Σ' αυτό τον κόσμο, τον μικρό, τον μέγα…

…Το θυμάρι και το θρούμπι μυρίζει πιο έντονα και οι μέλισσες στήνουν γιορτή: το κυκλαδίτικο μέλι δεν συγκρίνεται με κανένα. Τα λιπόσαρκα κατσίκια σκαρφαλώνουν ξερολιθιές και ροβολούν σε βράχια μέχρι τη θάλασσα για να βρουν ένα αγριόχορτο ή να κουρέψουν επιμελώς όσους σχίνους πρόλαβαν να πετάξουν κορυφές. Το φτενό τους κρέας είναι ό,τι νοστιμότερο υπάρχει στο είδος του και στο λιγοστό τους γάλα και το τυρί του αναγνωρίζεις τα αρώματα των χόρτων και της θάλασσας. Τ' αμπέλια μπορεί να γίνονται κουλούρες πάνω στη γη για ν' αντέξουν τον αέρα, αλλά τα κρασιά που δίνουν έχουν αρώματα και γεύσεις που τα φέρνουν στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου αμπελώνα. Κηπευτικά που ποτίζονται μόνο με την πρωινή δροσιά και παίρνουν γεύση από τον ήλιο: το σαντορινιό ντοματάκι είναι ένα γευστικό θαύμα. Ο κατάλογος είναι μακρύς. Συγχρόνως, η απομόνωση αιώνων που έφερνε η θάλασσα διατήρησε πανάρχαια διατροφικά έθιμα και σοφές συνταγές.

φωτογραφία από why-not για την Aegean Essence

Τα προϊόντα των Κυκλάδων έρχονται τελευταία κοντά μας, καθώς βρέθηκαν άνθρωποι που αποφάσισαν να συνεχίσουν και να επεκτείνουν τις -συνήθως οικογενειακές- παραγωγές τους. Γιατί δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που κάθε αγροτικό κυκλαδίτικο σπίτι είχε την πλήρη αγροτική οικονομία του. Έκανε χοιροσφάγια, έφτιαχνε λουκάνικα και λούζα, έπηζε τα τυριά του, είχε το κρασί του.
Αυτή η μικρή αλλά σημαντικότατη σε ποιότητα παραγωγή αξίζει να προβληθεί, γι' αυτό οι Κυκλάδες ήταν η τιμώμενη περιοχή στο φεστιβάλ "Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις/ Χριστούγεννα 2013", με 25 επιλεγμένους παραγωγούς που μας παρουσίασαν τα προϊόντα τους.

Η παρουσίαση των παραγωγών των Κυκλάδων υλοποιήθηκε με την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του θεσμού Aegean Cuisine που έχει σκοπό την ανάδειξη και εμπορική αξιοποίηση των μοναδικών σε ποικιλία και ποιότητα προϊόντων των νησιών του Αιγαίου και την προβολή της πλούσιας αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας. Στην πρώτη γραμμή της Agean Cuisine βρίσκονται οι επιχειρήσεις εστίασης, αφού λειτουργούν ως «βιτρίνα» για την προβολή των τοπικών προϊόντων, των κρασιών και της γαστρονομίας του Αιγαίου στους ξένους και Έλληνες επισκέπτες. Μέχρι σήμερα, έχουν πάρει το σήμα πιστοποίησης της Aegean Cuisine 196 επιχειρήσεις, 120 από τις οποίες βρίσκονται στις Κυκλάδες.

Και να, με λίγα λόγια η ταυτότητα των παραγωγών των Κυκλάδων, που συμμετείχαν στο φεστιβάλ:

ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Περίπτερο: 79
Η οικογένεια Νομικού παράγει στα κτήματά της στη Σαντορίνη τοπικά άνυδρα παραδοσιακά προϊόντα: φάβα, κελυφωτό φιστίκι, ντοματάκι, κάππαρη και ελιές. Διαθέτει πρότυπη βιοτεχνία επεξεργασίας και τυποποίησης φάβας, η οποία παράγει, επεξεργάζεται και διανέμει τη φάβα, ώστε να έχει πλήρη ιχνηλασιμότητα από την αρχή ως το τέλος της διαδικασίας.
Προϊόντα: φάβα Σαντορίνης, ντοματάκι Σαντορίνης, κελυφωτά φιστίκια
Βόθωνας, Σαντορίνη, 2286031016, gnomikos@otenet.gr

AEGEAN ESSENCE
Περίπτερο: 97
Τα Aegean Essence είναι μια σειρά αυθεντικών τοπικών τροφίμων και ποτών από επιλεγμένους παραγωγούς των Κυκλάδων και της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου, που φιλοδοξούν να αγκαλιάσουν τις ιδιαίτερες γεύσεις των νησιών μας και να τις προσφέρουν σε προσιτή τιμή. Κλείνουν μέσα τους την παράδοση, το μεράκι και το μόχθο των ανθρώπων του Αιγαίου...
Προϊόντα: τυριά, τσίπουρο, γλυκό κρασί, κάππαρη, κρίταμο και αγκινάρα τουρσί
Ομήρου 41-43, 3ος όρ., Ν. Σμύρνη, Αθήνα, 2109345570, www.aegeanessence.gr

ΑΜΟΡΓΙΟΝ
Περίπτερο: 106
Εδώ και έναν αιώνα, οι κάτοικοι της Αμοργού και των Μικρών Κυκλάδων φτιάχνουν ένα νόστιμο «βραστάρι» µε ρακή, ζάχαρη κανέλα και γαρίφαλο. Από αυτό εμπνεύστηκε η οικογένεια Βεκρή και το 2003 δημιούργησε το Αμόργιον, ένα εξαιρετικό ρακόμελο με ρακή από την Κρήτη, μέλι από τη Ρόδο και την Αστυπάλαια, πορτοκάλια και λεμόνια από την Αργολίδα και 8 περίπου βότανα από την Αμοργό και τις Κυκλάδες.
Προϊόντα: Αμόργιον, Μεκίλα, ψημένη ρακή
Αγ. Δημητρίου 314, Άλιμος, 2109700201, www.amorgion.gr

ΖΩΖΕΦΙΝΟΣ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΣΥΡΟΥ
Περίπτερο: 81
Η μεγαλύτερη τυροκομική μονάδα της Σύρου δημιουργήθηκε πρόσφατα από τους αδελφούς Στέφανο και Κώστα Βακόνδιο, οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την παραγωγή γάλακτος από το 1996. Στο σύγχρονο τυροκομείο τους παράγουν το κύριο προϊόν της επιχείρησης, το περίφημο τυρί ΠΟΠ Σαν Μιχάλη, γραβιέρα Σύρου, ανθότυρο, γροθοτυράκι (τοπικό φρέσκο τυρί που παίρνει το όνομά του από το στρογγυλό σχήμα του) καθώς και γιαούρτι αγελαδινό και πρόβειο.
Προϊόντα: τυριά, γιαούρτι
Μάρμαρο, Μάννα, Σύρος, 2281075454, zozefinosstefanos@yahoo.gr

ΘΥΜΑΡΟΤΟΠΟΣ
Περίπτερο: 85
Δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2013 και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας τεσσάρων μελισσοκόμων. Στόχος τους, να αναδείξουν το εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι της Κέας. Αξιοποιούν τη χλωρίδα της Κέας με τα πολλά βότανα και τις λίγες βροχές, παράγοντας και συσκευάζοντας από τις αρχές Ιουνίου μέχρι το τέλος Ιουλίου αμιγώς θυμαρίσιο μέλι –περιλαμβάνει ποσοστό γυρεόκοκων θυμαριού 50 -65% σε σχέση με το 18% που ορίζει ο νόμος– και ακόμη βασιλικό πολτό, γύρη και παστέλι με σουσάμι.
Προϊόντα: θυμαρίσιο μέλι, βασιλικός πολτός, γύρη, παστέλι με σουσάμι
Μεσολίβαδο Κορρησίας, Κέα, 2288021042

ΚΑΝΑΒΑ ΡΟΥΣΣΟΣ
Περίπτερο: 77
Η ιστορία της Canava Roussos ξεκινάει το 1836. Είναι σίγουρα η παλιότερη κάναβα της Σαντορίνης, που παράγει κρασιά τα οποία εκφράζουν τις ιδιαιτερότητες του θηραϊκού αμπελώνα. Σήμερα, με την εμπειρία τόσων δεκαετιών περασμένη από γενιά σε γενιά, το οινοποιείο είναι πλήρως εξοπλισμένο και η εταιρεία συνδυάζει αρμονικά το σεβασμό στην παράδοση με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας. Ο Γιάννης Ρούσσος και οι συνεργάτες του επιλέγουν τα καλύτερα σταφύλια από τις εκλεκτές ποικιλίες του νησιού και παράγουν επτά διαφορετικές ετικέτες.
Προϊόντα: Canava Roussos Αθήρι, Κόκκινη Καλντέρα, Canava Roussos Μαυράθηρο, Νυχτέρι
Ζησιμοπούλου 22, Π. Φάληρο, 2109400017, www.canavaroussos.gr

ΚΙΤΡΟ ΝΑΞΟΥ ΒΑΛΛΗΝΔΡΑ
Περίπτερο: 87
Εδώ και περίπου 150 χρόνια, η οικογένεια Βαλληνδρά παράγει κίτρο σε μια μικρή μονάδα απόσταξης στο Χαλκί. Ο Γρηγόρης Βαλληνδράς και ο γιος του Μάρκος, απέκτησαν την πρώτη άδεια λειτουργίας της ποτοποιίας τους το 1896. Από τότε μέχρι σήμερα οι άμβυκες δεν έχουν σταματήσει να λειτουργούν. Στα ίδια καζάνια η τέταρτη και η πέμπτη γενιά αποστάζει τα φύλλα της κιτριάς δίνοντας το μοναδικό σε άρωμα απόσταγμα, που αποτελεί ένα από τα τρία ποτά με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης στην Ελλάδα.
Προϊόντα: λικέρ κίτρο Νάξου
Χαλκί, Νάξος, 2285031220, thisisnaxos.gr

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ ΑΡΤΕΜΗΣ WINERY
Περίπτερο: 140
Η οικογένεια του Αρτέμη Καραμολέγκου ξεκίνησε την οινοποιητική της δράση το 1952 στη Σαντορίνη και ο ίδιος συνεχίζει την παράδοση σε ένα μικρό αλλά πολύ καλά εξοπλισμένο οινοποιείο στο χωριό Έξω Γωνιά. Την ίδια χρονιά ανανεώθηκε μέρος των παλαιών αμπελώνων και φυτεύτηκαν νέοι, οι οποίοι φιλοξενούν σπάνιες παραδοσιακές ποικιλίες του νησιού όπως Μαυροτράγανο, Αηδάνι, Μαυράθηρο, Βουδόματο. Η κλασική Σαντορίνη και το Νυχτέρι ΟΠΑΠ ξεχωρίζουν μέσα από μια γκάμα κυρίως λευκών αλλά και ροζέ και κόκκινων κρασιών.
Προϊόντα: κρασί
Έξω Γωνιά, Σαντορίνη, 2286033395, http://artemiskaramolegkoswine.homestead.com

ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ
Περίπτερο: 83
Ο Πάρις Σιγάλας το 1991 μετατρέπει την παραδοσιακή και οικογενειακή κάναβα στη Σαντορίνη σε οινοποιείο και εμφιαλώνει τα πρώτα του Ασύρτικα. Αυτό ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα, που έφερε το κτήμα στην ηγετική θέση που είναι σήμερα. Το Κτήμα Σιγάλα παράγει μια ποιοτική και αναγνωρισμένη παγκοσμίως γκάμα κρασιών από τις γηγενείς ποικιλίες της Σαντορίνης, το Ασύρτικο, το Αθήρι, το Αϊδάνι και το Μαυροτράγανο. Τα κρασιά του αποτελούν τυπικό δείγμα του terroir της περιοχής.
Προϊόντα: Σαντορίνη, Καβαλιέρος, Vinsanto, Νυχτέρι, Μαυροτράγανο, Απηλιώτης
Μπαξές, Οία, Σαντορίνη, 2286071644, www.sigalas-wine.com

ΛΟΥΚΟΥΜΟΠΟΙΕΙΟΝ ΣΥΡΟΥ ΣΥΚΟΥΤΡΗ
Περίπτερο: 100
Με χιώτικη καταγωγή, η οικογένεια Συκουτρή ξεκίνησε φτιάχνοντας λουκούμια στο ζαχαροπλαστείο της στη Σμύρνη. Ο παππούς Συκουτρής έφτασε στη Σύρο μόλις 15 χρονών και έπιασε δουλειά σε λουκουμοποιείο, ενώ το 1928 πήρε άδεια και έστησε το δικό του εργαστήριο. Σήμερα, ύστερα από 68 χρόνια, η επιχείρηση βρίσκεται πάντα στην Ερμούπολη εξακολουθώντας να παρασκευάζει τα λουκούμια της με τον παραδοσιακό τρόπο: χειροποίητα, σε μπακιρένια καζάνια, μόνο με άμυλο, νερό και ζάχαρη, χωρίς γλυκόζη. Παρασκευάζει επίσης με τον παραδοσιακό τρόπο χαλβαδόπιτα με θυμαρίσιο μέλι, ασπράδι αβγού, αφέψημα χαλβαδόριζας και φρεσκοψημένο αμύγδαλο ή φιστίκι αράπικο.
Προϊόντα: λουκούμια, χαλβαδόπιτα
Μυστρά 8, Ερμούπολη, Σύρος, 2281081390

ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΑΝΔΡΟΥ
Περίπτερο: 84
Ο Νίκος Ασούτης μεγάλωσε στο Κόρθι και η τυροκόμηση ήταν στην καθημερινότητά του. Φοίτησε στην Τυροκομική Σχολή Ιωαννίνων και πριν από τρία χρόνια δημιούργησε ένα σύγχρονο τυροκομείο στη θέση Κρεβασαράς, τα τυριά του οποίου παρασκευάζονται με ντόπιο αγελαδινό γάλα. Ξεχωρίζουν η πετρωτή (ή αρμεξιά), ένα φρέσκο, λευκό αγελαδινό τυρί που παίρνει το όνομά του από τον τρόπο παρασκευής του, το επίσης αγελαδινό βολάκι, με υφή που θυμίζει μοτσαρέλα αλλά όταν ωριμάσει αποκτά σκληρή υφή και πικάντικη γεύση παλαιωμένου τυριού ενώ η παλαιωμένη γραβιέρα του (3ετίας ή 4ετίας) είναι μοναδική.
Προϊόντα: πετρωτή, βολάκι, μαλακό φρέσκο τυρί, γραβιέρα αγελαδινή, κρασοτύρι, λαδοτύρι, κοπανιστή, φρέσκο βούτυρο
Κρεβασαράς, Άνδρος, 2282770046

ΜΠΥΡΑ ΝΗΣΟΣ
Περίπτερο: 98
Ελληνική και μικρή, η μπίρα Νήσος γεννήθηκε στη Βαγιά της Τήνου από τον Αλέξανδρο Κουρή, τη δημοσιογράφο Μάγια Τσόκλη και τους Ελίνα και Κωστή Δάλλα. Είναι απαστερίωτη και μικροφιλτραρισμένη, τύπου Pilsner. Βύνες, λυκίσκοι και μαγιά εξαιρετικής ποιότητας ζυθοποιούνται αποκλειστικά με παραδοσιακούς, αργούς και φυσικούς τρόπους δημιουργώντας μια φρέσκια, ισορροπημένη και αναζωογονητική μπίρα με όγκο και σπιρτάδα. Ζυθοποιείται και εμφιαλώνεται 100% στην Τήνο από τη Μικροζυθοποιία Κυκλάδων.
Προϊόντα: μπίρα
Βαγιά, Τήνος, 2283026333, www.nissosbeer.com

ΓΑΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ
Περίπτερο: 82
Η Γαία Οινοποιητική είναι δημιούργημα του οινολόγου Γιάννη Παρασκευόπουλου και του γεωπόνου Λέοντα Καράτσαλου. Ο συνδυασμός της εμπειρίας τους οδήγησε στη στρατηγική επιλογή των κατάλληλων τοποθεσιών για τα δύο οινοποιεία, το πρώτο στο Κούτσι της Νεμέας, και το δεύτερο στην πιο επιθυμητή σήμερα οινοποιητική ζώνη, τη Σαντορίνη. Στην αγορά συστήθηκαν το 1994, με τον Θαλασσίτη, ένα λευκό ξηρό οίνο Ονομασίας Προέλευσης Σαντορίνη, που αποτελεί μέχρι σήμερα εμβληματική ετικέτα.
Προϊόντα: Νότιος, Κτήμα Γαία, Θαλασσίτης βαρέλι, Ασύρτικο wild fermet, Αγιωργίτικο 14-18 και Ανατολικός.
Θεμιστοκλέους 22, Μαρούσι, Αθήνα, 2108055642, www.gaia-wines.gr

ΝΑΞΙΑ
Περίπτερο: 99
Καραμέλες και γλειφιτζούρια με αρώματα και γεύσεις από τα φημισμένα εσπεριδοειδή της Νάξου, και όχι μόνο, είναι το αντικείμενο της οικογενειακής επιχείρησης που άρχισε να λειτουργεί τον Αύγουστο του 2013 με την έδρα της στην Παλιά Πόλη της Νάξου. Η καραμελόμαζα αποτελεί αντικείμενο γλυπτικής, παίρνοντας σχήμα καρδιάς ή χαμόγελου, και αρωματίζεται με τις αυθεντικές γεύσεις του νησιού: κίτρο, πορτοκάλι, λεμόνι, περγαμόντο αλλά και φασκόμηλο, κανέλα, μαστίχα, ούζο.
Προϊόντα: καραμέλες, γλειφιτζούρια
Παλιά Πόλη Νάξου, 2285022529, 6945436262

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΜΥΚΟΝΟΥ ΒΙΩΜΑ
Περίπτερο: 101
Επίδειξη ποιότητας από μια μικρή οινοποιία που ιδρύθηκε στη Μύκονο από τον Νίκο Ασημομύτη. Ξεκίνησε το 2009, σε μια προσπάθεια ανάδειξης του ξεχασμένου κυκλαδίτικου αμπελώνα και με στόχο την παραγωγή κρασιών με μεσογειακό ταμπεραμέντο και υψηλή ποιότητα αρωμάτων και γεύσεων. Οι αμπελώνες καλλιεργούνται βιολογικά (ΔΗΩ), προκειμένου να αναπτυχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ποικιλιών του νησιού, και τα κρασιά του κτήματος απευθύνονται αποκλειστικά σε απαιτητικούς οινόφιλους και γευσιγνώστες.
Προϊόντα: Παραπορτιανό, Πολυστάφυλος, Ηλιόφιλος
Άνω Μερά, Μύκονος, 2289071883, paraportiano.blogspot.gr

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Περίπτερο: 34
Το 1996 ο Χαρίδημος Χατζηδάκης πραγματοποίησε την αναμπέλωση ενός μικρού, εγκαταλειμμένου από το 1956 αμπελώνα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 330 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, στο χωριό Πύργος Καλλίστης και καλλιεργείται βιολογικά με γηγενείς ποικιλίες. Σήμερα στο "μπουτίκ" μικρό οινοποιείο παράγονται μερικά από τα καλύτερα κρασιά της Σαντορίνης, τα οποία θεωρούνται μεγάλοι οίνοι σε διεθνές επίπεδο. Αλλωστε, στους καταλόγους του "El Celler de Can Roca" (το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό "Restaurant"), φιγουράρουν τα κρασιά του κτήματος Santorini, Assyrtiko de Mylos, Hatzidakis 2011 και Santorini, Assyrtiko de Pyrgos, Hatzidakis 2010…
Προϊόντα: κρασί
Πύργος Καλλίστης, Σαντορίνη, 2286032466, 2286032552, www.hatzidakiswines.gr

ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΓΑΒΑΛΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Περίπτερο: 7
H οικογένεια Γαβαλά ασχολείται αποκλειστικά με την παραγωγή σαντορινιού κρασιού, το οποίο πωλούσε σε Αθήνα και Αίγυπτο από τα τέλη του 19ου αιώνα. Tο 1998 έγινε η πρώτη εμφιάλωση στο σύγχρονο οινοποιείο στο Μεγαλοχώρι όπου βρίσκεται και η κάναβα του Γιώργου Γαβαλά, από τις παλαιότερες της Σαντορίνης. Στον ιδιόκτητο αμπελώνα καλλιεργούνται σαντορινιές γηγενείς ποικιλίες: τόσο οι κλασικές Ασύρτικο, Αθήρι, Αϊδάνι όσο και διάφορες σπάνιες τοπικές όπως Κατσανό, Γαϊδουριά, Μαυροτράγανο και Βουδόματο. Ο Γιώργος Γαβαλάς δείχνει μεγάλη ευαισθησία για τη διάσωση αυτών των τόσο ξεχωριστών ποικιλιών από τις οποίες προέρχονται και τα κρασιά Katsano (λευκό) και Ξενόλoo (ερυθρό) που αξίζουν την προσοχή των οινόφιλων.
Προϊόντα: κρασί
Μεγαλοχώρι, Σαντορίνη, 2286082552, www.gavalaswines.gr

SANTO WINES - ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Περίπτερο: 96
Η Ένωση Συνεταιρισµών Σαντορίνης - SantoWines ιδρύθηκε το 1947 και είναι ο µεγαλύτερος παραγωγός οίνων στο νησί µε έδρα το παραδοσιακό χωριό Πύργος. Εκσυγχρονίστηκε έγκαιρα, κατασκευάζοντας νέο οινοποιείο και οι οίνοι ΟΠΑΠ του συνεταιρισµού έχουν διεθνή αναγνώριση, με πολλά βραβεία. Εκτός από τα κρασιά, ο συνεταιρισµός παράγει το περίφηµο σαντορινιό ντοµατάκι (σε κονσέρβα και πελτέ), φάβα Σαντορίνης ΠΟΠ, κάππαρη και καππαρόφυλλα και παραδοσιακό γλυκό «κουφέτο».
Προϊόντα: κρασιά, σαντορινιό ντοµατάκι, φάβα, κάππαρη, γλυκά
Πύργος, Σαντορίνη, 2286022596, 2286022233, 2105155990 (Αθήνα), www.santowines.gr

ΤΖΙΩΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ
Περίπτερο: 78
Τον παραδοσιακό τρόπο ζωής του Τζιώτη αγρότη αναβιώνει η οικογενειακή επιχείρηση του Ανδρέα Μουζάκη, που από το 1999 καλλιεργεί, μεταποιεί, συσκευάζει και πουλάει ό,τι παράγεται στα κτήματα του παππού της οικογένειας: θυμαρίσιο μέλι, μαρμελάδες –με το γλυκύτατο ντόπιο σύκο «αμπουρκούνα» κ.ά.–, γλυκά του κουταλιού ανάμεσα στα οποία πορτοκάλι με την ψίχα, τσάγαλο και περγαμόντο, αμυγδαλωτά, παστέλι, το τοπικό μπρούσκο κρασί Μαυρούδι, ελιές, λιαστή ντομάτα, κάππαρη και ακόμη χυλοπίτες, τραχανά και πολύ εντυπωσιακές μακαρούνες με αλεύρι από βελανίδια.
Προϊόντα: μέλι, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, παστέλι, κρασί, ελιές, χυλοπίτες, τραχανάς
Μυλοπόταμος, Κέα, 2288021345, aristeos@greek-tourism.gr

ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ ΣΥΡΟΥ Μ. ΔΕΝΑΞΑ
Περίπτερο: 80
Ιστορική βιοτεχνία της Σύρου. Χρησιμοποιώντας κατά την παράδοση «πηγαδίσιο» νερό από τις πηγές της Άνω Σύρου φτιάχνουν 19 διαφορετικά είδη λουκουμιών, από τα κλασικά με γεύση περγαμόντο, βανίλια, μαστίχα και τριαντάφυλλο, μέχρι πιο ιδιαίτερα, με γεύση μανταρίνι και ούζο. Εκτός από τα λουκούμια –μεγάλα (ραχάτ) ή μπουκίτσες, σκέτα ή γεμιστά με αμύγδαλο– παρασκευάζουν επίσης χαλβαδόπιτες με φρεσκοψημένο αμύγδαλο.
Προϊόντα: λουκούμια, χαλβαδόπιτες
Επισκοπείο, Σύρος, 2281084200, http://mdenaxa.moonfruit.com

ΤΗΝΟΣ - ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΓΕΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΟΥΛΑΠΙ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ
Περίπτερο: 102
Η οικοτεχνία Δελατόλα «Το ντουλάπι της γιαγιάς», στη θέση Σμουρδιά πάνω από το Κτικάδο της Τήνου, λειτουργεί από το 1994. Παρασκευάζει ζυμαρικά, με 100% σιμιγδάλι, γάλα τηνιακό και αβγά, σε διάφορες γεύσεις. Στη συλλογή της θα βρείτε επίσης διάφορους μεζέδες, όπως αγκινάρες στο λάδι και πάστα αγκινάρας Τήνου, λιαστή ντομάτα μαζί με πάστα αγκινάρας κι ακόμη, παξιμάδια με ντομάτα και ρίγανη, με ελιά και ρίγανη αλλά και κρίταμα, κάππαρη και καππαρόφυλλα σε ξίδι.
Προϊόντα: ζυμαρικά, μεζέδες, σάλτσες, παξιμάδια
Θέση Σκούρδα, Τήνος, 6989284891, 6940552630, oikodelatola@gmail.com

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΙΟΥ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Περίπτερο: 88
Το τυροκοµείο της Ίου ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2007 και τα προϊόντα του έκαναν αίσθηση όχι µόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία όπου παρουσιάστηκαν στις διεθνείς εκθέσεις του Slow Food «Cheese» στο Μπρα και Salone del Gusto στο Τορίνο. Πρόκειται για εξαιρετικά τυριά, που φτιάχνονται ως επί το πλείστον από γάλα κατσικιών και προβάτων ελεύθερης βοσκής. Στα προϊόντα του περιλαµβάνονται παραδοσιακά τυριά, όπως σκοτύρι, ξινοτύρι, κεφαλοτύρι, γραβιέρα και µυζήθρα.
Προϊόντα: τυριά, κάππαρη
Ίος, Κυκλάδες, 2286092506, 6975714834

ΤΥΡΟΚΟΜΙΑ ΝΑΞΟΥ ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ
Περίπτερο: 103
Εκσυγχρονίζοντας το οικογενειακό τυροκοµείο, ο Μανώλης Κουφόπουλος παράγει όλη την γκάµα των παραδοσιακών τυριών του νησιού, ενώ δεν σταµατάει να πειραµατίζεται µε νέα είδη. H αφοσίωσή του στη µεγάλη τυροκοµική παράδοση της Νάξου συνέβαλε σηµαντικά στην καθιέρωση της γραβιέρας Νάξου ως ΠΟΠ, ενώ σήµερα, χρησιµοποιώντας ντόπιο γάλα παράγει 27 είδη τυριών µεταξύ των οποίων η πολυβραβευµένη γραβιέρα (και πενταετούς ωρίµανσης), το ονοµαστό αρσενικό από αιγοπρόβειο γάλα, το θηλυκοτήρι, η κεφαλογραβιέρα Άγιος Ισίδωρος, το µελανοτύρι, ο κοµός, το κρασοτύρι, το ξινοτύρι και το νεωτερικό µελίπαστο, δηλαδή γραβιέρα ή αρσενικό ωριµασµένα σε µέλι. Ακόμα, βούτυρο, κατσικίσιο γάλα και γιαούρτι.
Προϊόντα: σκληρά τυριά (γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, κεφαλογραβιέρα, κοµός, κρασοτύρι, µελανοτύρι), µαλακά τυριά (ξινοτύρι, κοπανιστή), ηµίσκληρα τυριά (θηλυκοτύρι), βούτυρο, γάλα, γιαούρτι
Άγ. Ισίδωρος, Nάξος, 2285024918, www.tyrokomia-naxou.gr

ORGANIC ISLANDS
Περίπτερο: 86
Ο Νίκος Χατζηανδρέου αποφάσισε να πάρει την οικογένεια και να εγκατασταθεί στον τόπο καταγωγής του τη Νάξο, προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Το 2010 ξεκίνησαν τις καλλιέργειες βιολογικών αρωματικών φυτών, αξιοποιώντας την κτηματική τους περιουσία στο χωριό Σαγκρί. Καλλιεργούν πιστοποιημένα οργανικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά: λεβάντα, μελισσόχορτο, δεντρολίβανο, ύσσωπο, θυμάρι, φλισκούνι, ρίγανη, φασκόμηλο.
Προϊόντα: βιολογικά αρωματικά φυτά
Γαλανάδο, περιοχή Καζανόβα, Νάξος, 2285023110, www.organicislands.gr

TRATAMENTO
Περίπτερο: 89
Τα άφθονα φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούνται με απολύτως φυσικό τρόπο και η αγάπη της για τη μαγειρική έδωσαν την ιδέα στην κ. Ειρήνη Παγανέλη να δημιουργήσει το Τραταμέντο. Πριν από επτά χρόνια άρχισε να παρασκευάζει μια σειρά από παραδοσιακά αλλά και δικής έμπνευσης «τραταρίσματα»: μαρμελάδες (ντοματάκι με πορτοκάλι, με σύκα ξερά και Μαυροδάφνη κ.λπ.), γλυκά κουταλιού (κυδώνι, καρπούζι, παντζάρι, λεμονανθό, ξυλάγγουρο, πεπόνι κ.ά.), λικέρ με αρωματικά βότανα, αμυγδαλωτά αρωματισμένα με πορτοκάλι και πικραμύγδαλο, ρετσέλι με κολοκύθα, σουσάμι και τριμμένο λεμόνι κ.α. Παρασκευάζει ακόμα πίτες, όπως κολοκυθόπιτα αλμυρή, κοτόπιτα, κιμαδόπιτα, τη θερμιώτικη πίτα με φρέσκο λευκό τυρί και την παραδοσιακή χορτόπιτα «κολόπι» σε σχήμα μισοφέγγαρου, όλες με χειροποίητο φύλλο.
Προϊόντα: μαρμελάδες, λικέρ, γλυκά του κουταλιού, αλμυρές πίτες, σιροπιαστά, αμυγδαλωτά
Χώρα, Κύθνος, 2281031638

Επίσης...

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Με έμφαση στην ξεχωριστή γεύση και παρουσία, το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής, συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.

Περισσότερα από

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;