Υλικά
Υλικά (για 8 άτομα)
1 κιλό κυδώνια
850 γρ. ζάχαρη
500 ml νερό
Τυρί Φιλαδέλφεια ή Κατίκι
Παρασκευή
Ξεπλένουμε καλά τα κυδώνια και τα κόβουμε στα τέσσερα.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με νερό και τα σιγοβράζουμε για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Τα στραγγίζουμε, τα ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε το κουκούτσι και έπειτα, ενώ είναι ακόμη χλιαρό, τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα κάνουμε πουρέ.
Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη, τα βάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, Συνεχίζουμε το βράσιμο χωρίς ανακάτεμα, μέχρι το θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής να δείξει 115°C (ή μέχρι του σημείου που, αν ρίξουμε λίγο σιρόπι σε κρύο νερό, να δούμε να σχηματίζεται μια μαλακή σφαίρα).
Προσθέτουμε τότε τον πουρέ του κυδωνιού στο σιρόπι και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι το μίγμα να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Βάζουμε το μίγμα σε φορμάκια και το αφήνουμε για 4 μέρες.
Ξεφορμάρουμε τότε το κυδωνόπαστο και, αν είναι δυνατόν, το ξεραίνουμε στον ήλιο.
Το σερβίρουμε με τυρί Φιλαδέλφεια ή Κατίκι.