Follow us

Λαγάνα της Καθαρής Δευτέρας

Η συνταγή για λαγάνα της Καθαρής Δευτέρας.

ΛΑΓΑΝΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Υλικά

• 20 γρ. μαγιά νωπή

• 1/2 κούπα χλιαρό νερό

• 1 κιλό αλεύρι μαλακό και ακόμη έξτρα ποσότητα για το πλάσιμο

• 1 κουτα-λάκι αλάτι

• 2 κουτα-λάκια βούτυρο

• 2 ζάχαρη

• λίγο σουσάμι

Εκτέλεση

Από το βράδυ 12-15 ώρες πριν, "πιάνουμε τη μαγιά” με: αρκετό αλεύρι 1/2 κούπα χλιαρό νερό και τη μαγιά.

Τα ανακατεύουμε και τα σκεπάζουμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε να ανέβει η ζύμη και να κατέβει πολλές φορές μέχρι το πρωί, και να ξινίσει λιγάκι.

Το πρωί βάζουμε μέσα στον κάδο του μίξερ τις 2 1/2 κούπες περίπου ζεστό- προς το χλιαρό νερό, το υπόλοιπο αλεύρι (όχι την έξτρα ποσότητα), το λάδι, το αλάτι, το βούτυρο, τη ζάχαρη και στο τέλος τη ζύμη της βραδινής μαγιάς. Τα ανακατεύουμε με το γάτζο να ομοιογενοποιηθούν καλά.

Εν συνεχεία συνεχίζουμε να ζυμώνουμε πολύ καλά για 10 περίπου λεπτά ακόμη να γίνει μια καλά ζυμωμένη μπάλα που να ξεκολλά και να μαζεύεται.

Όπως είναι την αφήνουμε μέσα στο μπολ να φουσκώσει και να διπλασιασθεί σε όγκο.

Αλλά επειδή δεν πρέπει να χάσει τα υγρά της, την σκεπάζουμε πρώτα με μία στεγνή πετσέτα και με μία υγρή στυμμένη καλά από επάνω. Και από επάνω με μια κουβέρτα να φουσκώσει πολύ καλά.

Μόλις φουσκώσει, την πατάμε γροθιά μέσα στο κέντρο της ζύμης, και ξεφουσκώνει.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη-λαγάνες. Αφήνουμε να φουσκώσουν οι λαγάνες.

Τις αλείφουμε με λάδι ελαφρά και τις ανοίγουμε πατώντας με τα δάκτυλα σε ένα χοντρό φύλλο. Και δεν τις τρυπάμε. Τις αφήνουμε να φουσκώσουν πάλι.

Μόλις φουσκώσουν, τότε τις βάζουμε στο ταψί, και με τα δυο δάκτυλα, κάνουμε δαχτυλιές στις φουσκωμένες λαγάνες, και εν συνεχεία, τις αλείφουμε με πινέλο και νερό ελάχιστο και τις πασπαλίζουμε με σουσάμι να κολλήσει.

Τώρα είναι ώρα για ψήσιμο.

Προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει, όσο και όπως μας αρέσουν.

Επίσης...

Ψωµί Σπιτικό Πολύσπορο

Η συνταγή για σπιτικό πολύσπορο ψωμί.

Ψωµί µε Μαγιά

Η συνταγή για ψωμί με μαγιά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Ψωµί µε Μέλι και Μπίρα

Πώς θα φτιάξεις ψωμί με μέλι και μπίρα.

Ψωµί Σπιτικό

Η συνταγή για το πιο εύκολο σπιτικό ψωμί.

Ψωµί Χωριάτικο

Η συνταγή για χωριάτικο ψωμί.

Κιµαδοφέτες

Η συνταγή για κιμαδόφετες.

Λιόψωµο Μάνης

Η συνταγή για λιόψωμο Μάνης.

Γρήγορο Σταφιδόψωμο

Πώς θα φτιάξεις ένα νόστιμο και γρήγορο σταφιδόψωμο.

"Πίτσα" με Ψωμί, Ντομάτα και Μανούρι

Ένας απίστευτος συνδυασμός από ωμή και ψημένη ντομάτα, τηγανητό σκόρδο και μανούρι πάνω σε μια τραγανή βάση από ψημένο μπαγιάτικο ψωμί.

Πίτσα χωρίς Ενοχές

Αν δοκιμάσετε τη νοστιμιά τους, μπορεί και να απαρνηθείτε για πάντα την κανονική πίτσα.

Πίτσα στη Στιγμή

Η συνταγή για την πιο γρήγορη πίτσα που έφτιαξες ποτέ.

Γεμιστές Τραγανές Μπαγκέτες

Koμμένες σε φετούλες-μπουκίτσες, που αποκαλύπτουν το κόκκινο εσωτερικό της γέμισης.