ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Τα Μύδια του Ναυτικού

Η συνταγή για την πιο νόστιμη και εύκολη εκδοχή των μυδιών.

ΜΥΔΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Υλικά

2 κιλά φρέσκα μύδια

1 μεγάλο κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

40 γρ. βούτυρο

¼ ματσάκι μαϊντανό ή άνηθο

1 ποτήρι (κρασιού ή νερού) πολύ καλό λευκό, ξηρό κρασί

1 πιπερίτσα τσίλι λεπτοκομμένη σε ροδέλες

κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

αλάτι χοντρό (και λίγο ψιλό)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε πολύ καλά τα μύδια: αφαιρούμε με την ανάποδη ενός μαχαιριού (ή με συρματάκι) οτιδήποτε υπάρχει στο κέλυφός τους. Αφαιρούμε το "γένι" τους, τραβώντας το προς την πλατιά μεριά του όστρακου. Τα ξεπλένουμε σε τρυπητό δυο φορές με κρύο νερό, τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα φυλάμε κάπου όπου έχει δροσιά.

Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά καρέ: το χαράζουμε οριζοντίως και ύστερα το κόβουμε καθέτως.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να κάψει. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και μόλις γίνουν διάφανα (δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα), ρίχνουμε την πιπερίτσα τσίλι, τα μύδια και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.

Προσθέτουμε λίγο χοντρό αλάτι. Τα αφήνουμε 4-5 λεπτά, ανοίγουμε, προσθέτουμε τις σκελίδες το σκόρδο ολόκληρες (ή ψιλοκομμένες οι fun της γεύσης του), τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, αφήνουμε να μειωθούν τα ζουμιά και σβήνουμε με το κρασί.

Σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα / βράσιμο για άλλα 2-3 λεπτά.

Αποσύρουμε από το μάτι και πετάμε όσα μύδια δεν έχουν ανοίξει.

Δένουμε το ζωμό τους με την κρέμα γάλακτος (η οποία, γευστικά, δεν προσθέτει τίποτε).

Σερβίρουμε τα μύδια σε μπολάκι, αλατοπιπερώνουμε (αφού ελέγξουμε την αλμυράδα τους), ενώ σε άλλο μπολάκι βάζουμε τις πατάτες που έχουμε παράλληλα τηγανίσει. Ανά τέσσερα άτομα προσθέτουμε κι ένα μεγάλο μπολ για τα άδεια κελύφη. Σερβίρουν τέσσερα άτομα.

Επίσης...

Σουφλέ με Μπακαλιάρο Παστό

Στην Πορτογαλία, που είναι το εθνικό τους ψάρι, αλλά και στη Γαλλία ο μπακαλιάρος φτιάχνει μερικά από τα νοστιμότερα σουφλέ, σε πολλούς συνδυασμούς. Δοκιμάστε το.

Γαύρος Λεμονάτος στη Στιγμή

Μια συνταγή που σε γλιτώνει από τη διπλή διαδικασία "βράζω το ψάρι, φτιάχνω το λαδολέμονο".

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Σαρδέλες σε Αμπελόφυλλα

Μια απλή και νόστιμη συνταγή.

Φασολάκια με Καλαμαράκια

Κάνουν παρέα στην ίδια κατσαρόλα.

Τα Τονοπιτάκια

Για τις νηστίσιμες ημέρες, για όταν θέλουμε να ξεκινήσουμε ένα γεύμα με ψάρι ή όταν αποφεύγουμε τα γαλακτοκομικά.

Γαύρος Πλακί με Ντομάτα, Μαϊντανό και Ούζο

Ο φρέσκος γαύρος είναι γεμάτος ωφέλιμα Ω3 λιπαρά και μαγειρεύεται σε ελάχιστο χρόνο.

Κοχυλάκια με Τόνο και Κολοκυθάκια

Ένα θαλασσινό παστίτσιο που γίνεται με απλά υλικά και μπορεί να αναδείξει σε γκουρμέ πιάτο έναν τόνο κονσέρβας.

Γαύρος Σουβλάκι με Πιπεριές

Μια ασυνήθιστη, νοστιμότατη συνταγή για γαύρο, που γίνεται πολύ γρήγορα.

Ψητές Σαρδέλες με Λεμονάτη Σάλτσα Μελιού

Ένας διαφορετικός τρόπος να μαγειρέψεις τις σαρδέλες σε μια χορταστική σαλάτα.

Χταποδάκι Τουρσί

Φρέσκο ή κατεψυγμένο, ένα χταποδάκι στο βάζο με όλα τα αρωματικά του στο ψυγείο είναι ένας πειρασμός-λουκούμι.

Λευκή Γαριδομακαρονάδα με Σπανάκι

Η συνταγή για λευκή γαριδομακαρονάδα με σπανάκι.

Καλαμαράκια Τηγανιά

Η συνταγή για τα πιο νόστιμα καλαμαράκια στο τηγάνι.