ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Μουσακάς με Κόκκινες Φακές

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΦΑΚΕΣ

Υλικά

1 κιλό μελιτζάνες σε χοντρές φέτες

1 κιλό κολοκυθάκια σε φέτες

1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης

λίγο ελαιόλαδο

θυμάρι

αλάτι, πιπέρι

φρυγανιά τριμμένη για την κρούστα

Για τη σάλτσα

200 γρ. κόκκινες φακές

¾ φλιτζ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

2 μέτρια καρότα σε μικρά καρεδάκια

2 συσκευασίες κονκασέ περασμένο από το μούλτι

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κ.γλ. ρίγανη

αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

60 γρ. ελαιόλαδο

60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

950 γρ. ζεστό ζωμό λαχανικών ή νερό

½ ποτηράκι λευκό κρασί

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Αφαιρούμε τους σπόρους από τις πιπεριές και τις κόβουμε εγκάρσια στη μέση.

Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου και αραδιάζουμε τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με θυμάρι και ψήνουμε για 30' περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τις φακές: Σε χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τις φακές και φέρνουμε δυο βόλτες.

Ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε τις φακές να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα πολλά ζουμιά τους.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και τη ρίγανη και ανακατεύουμε.

Για την μπεσαμέλ, σε κατσαρολάκι ανακατεύουμε με το σύρμα σε μέτρια φωτιά το λάδι με το αλεύρι. Ρίχνουμε ζεστό το νερό ή τον ζωμό μαζί με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Στρώνουμε σε ένα ταψί τα κολοκυθάκια, συνεχίζουμε με λίγη σάλτσα, πάνω τους απλώνουμε τις πιπεριές και λίγη σάλτσα και τελειώνουμε με τις μελιτζάνες και όση σάλτσα από φακές απέμεινε. Καλύπτουμε ομοιόμορφα με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με φρυγανιά.

Ψήνουμε για 40', μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Αυτός ο μουσακάς είναι ακόμα νοστιμότερος κρύος.

Tip

Στην μπεσαμέλ μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον ζωμό ή το νερό με οποιοδήποτε φυτικό ρόφημα (σόγιας, αμυγδάλου) και να προσθέσουμε 1 φλιτζ. τριμμένο νηστίσιμο ή βίγκαν τυρί.

Επίσης...

Ρυζοσαλάτα με Τόνο, Πιπεριές και Ελιές

Μία χορταστική σαλάτα με ρύζι, τόνο και λαχανικά.

Κολοκυθάκια Φούρνου με Τυριά

Πώς θα φτιάξετε κολοκυθάκια φούρνου με τυριά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Αρακάς Λαδερός Κοκκινιστός

Πώς θα φτιάξετε τον νοστιμότερο λαδερό κοκκινιστό αρακά.

Σαλάτα με Καρπούζι και Ντομάτα

Η συνταγή για την τέλεια σαλάτα με καρπούζι και ντομάτα.

Τάρτα με Πιπεριές και Φέτα

Η συνταγή για μία νόστιμη τάρτα με πιπεριές και φέτα.

Αυθεντική Panzanella

Πώς θα φτιάξεις την κλασική ιταλική σαλάτα με ντομάτες και ψωμί.

Μουσακάς με Φασόλια Γίγαντες

Οι γίγαντες στο φούρνο είναι ένα εύκολο όσπριο, που το αγαπούν ακόμα και όσοι δεν τρελαίνονται γι' αυτά. Όταν συνδυάζονται με κιμά, σε ένα πρωτότυπο και νοστιμότατο παστίτσιο, τους λατρεύεις.

Τάρτα Αρωματισμένη με Φρέσκο Βασιλικό

Η συνταγή για μία θαυμάσια τάρτα αρωματισμένη με φρέσκο βασιλικό.

Σαλάτα με Αγγούρι και Φασόλια

Μία εύκολη και γρήγορη συνταγή για μία νόστιμη σαλάτα με αγγούρι και φασόλια.

Πίτα – Στραπατσάδα

Ένας ωραίος τρόπος για να μεταμορφώσουμε με ένα φρέσκο μαγείρεμα μια στραπατσάδα που περίσσεψε, αλλά και ένας ακόμα πιο νόστιμος τρόπος για να μεταφέρουμε με ασφάλεια και χωρίς σκεύη μια στραπατσάδα στην παραλία, στην εκδρομή ή στο γραφείο.

Πίτσα με Βασιλικό και Λαχανικά

Η συνταγή για την πιο νόστιμη πίτσα με βασιλικό και λαχανικά.

Ασιατική Σαλάτα με Ρύζι και Τζίντζερ

Πώς θα φτιάξετε μία νόστιμη ασιατική σαλάτα με ρύζι και τζίντζερ.