ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Μουσακάς με Κόκκινες Φακές

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΦΑΚΕΣ

Υλικά

1 κιλό μελιτζάνες σε χοντρές φέτες

1 κιλό κολοκυθάκια σε φέτες

1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης

λίγο ελαιόλαδο

θυμάρι

αλάτι, πιπέρι

φρυγανιά τριμμένη για την κρούστα

Για τη σάλτσα

200 γρ. κόκκινες φακές

¾ φλιτζ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

2 μέτρια καρότα σε μικρά καρεδάκια

2 συσκευασίες κονκασέ περασμένο από το μούλτι

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κ.γλ. ρίγανη

αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

60 γρ. ελαιόλαδο

60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

950 γρ. ζεστό ζωμό λαχανικών ή νερό

½ ποτηράκι λευκό κρασί

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Αφαιρούμε τους σπόρους από τις πιπεριές και τις κόβουμε εγκάρσια στη μέση.

Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου και αραδιάζουμε τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με θυμάρι και ψήνουμε για 30' περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τις φακές: Σε χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τις φακές και φέρνουμε δυο βόλτες.

Ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε τις φακές να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα πολλά ζουμιά τους.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και τη ρίγανη και ανακατεύουμε.

Για την μπεσαμέλ, σε κατσαρολάκι ανακατεύουμε με το σύρμα σε μέτρια φωτιά το λάδι με το αλεύρι. Ρίχνουμε ζεστό το νερό ή τον ζωμό μαζί με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Στρώνουμε σε ένα ταψί τα κολοκυθάκια, συνεχίζουμε με λίγη σάλτσα, πάνω τους απλώνουμε τις πιπεριές και λίγη σάλτσα και τελειώνουμε με τις μελιτζάνες και όση σάλτσα από φακές απέμεινε. Καλύπτουμε ομοιόμορφα με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με φρυγανιά.

Ψήνουμε για 40', μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Αυτός ο μουσακάς είναι ακόμα νοστιμότερος κρύος.

Tip

Στην μπεσαμέλ μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον ζωμό ή το νερό με οποιοδήποτε φυτικό ρόφημα (σόγιας, αμυγδάλου) και να προσθέσουμε 1 φλιτζ. τριμμένο νηστίσιμο ή βίγκαν τυρί.

Επίσης...

Η Πρασόπιτα με το Έξυπνο Κόλπο

Αν δε θέλεις να ανοίξεις σπιτικό φύλλο, υπάρχει το μυστικό για να κάνεις το φύλλο του εμπορίου να μοιάζει πιο σπιτικό και από της γιαγιάς στο χωριό: ο μαγικός χυλός.

Η Σπανακόπιτα με Διαφορετικό Φύλλο

Το φύλλο με αβγό και γάλα βγαίνει τραγανό και συνάμα πιο γλυκό και πιο αφράτο, κάτι που ταιριάζει πολύ σε μια αρωματική σπανακόπιτα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Καταπληκτική Μανιταρόπιτα

Μία από τις νοστιμότερες και πιο φινετσάτες πίτες της νεότερης παράδοσης και από τις λίγες που αγαπούν τόσο πολύ τη σφολιάτα.

Κρύα Τάρτα με Παντζάρια και Φέτα

Και μια κρύα τάρτα, ανάλαφρη και δροσερή, για τότε που δεν έχουμε όρεξη να ανάψουμε φούρνο.

Τάρτα με Κυδώνι, Μπέικον και Καραμελωμένα Κρεμμύδια

Μια τάρτα πρωτότυπη, που ταιριάζει σε ένα ξεχωριστό τραπέζι.

Τάρτα Μελιτζάνα με Καπνιστό Τυρί

Τα μικρά όψιμα μελιτζανάκια με την έντονη γεύση ή οποιαδήποτε μελιτζάνα βρείτε στην αγορά γίνεται καταπληκτική τάρτα.

Τάρτα Κολοκύθι με Δυόσμο και Γιαούρτι

Η τάρτα κολοκύθι είναι μία από τις αγαπημένες μου και τις πιο κλασικές. Και αυτό γιατί ωραίο κολοκυθάκι βρίσκεις εύκολα όλες τις εποχές του χρόνου.

Τάρτα με Σπιτική Ζύμη, Κολοκύθα και Λουκάνικο

Η κολοκύθα ταιριάζει μαγικά στις τάρτες, είτε σκέτη με φρέσκο δυόσμο είτε μαζί με τυριά, λευκά και απαλά ή πικάντικα και καπνιστά.

Τάρτα Μπριάμ

Τα όψιμα δε συγκρίνονται σε νοστιμιά. Τώρα γίνονται τα νοστιμότερα μπριάμ και ιμάμ, αλλά και οι καλύτεροι μουσακάδες.

Τάρτα με Ντοματίνια, Πιπεριές και Φέτα

Μια τάρτα με γεύση και άρωμα από ελληνικό καλοκαίρι, αλλά και μια άκρως ελληνική, σπιτική, υπέροχη ζύμη.

Μακαρονάδα με Τόνο

Γίνεται γρήγορα, με απλά υλικά που πάντα μας βρίσκονται στο ντουλάπι ή στο ψυγείο, τρώγεται ζεστή με ένα παγωμένο λευκό κρασί, αλλά και κρύα αν περισσέψει.

Κοχυλάκι με Λαχανικά στο Φούρνο

Τα ζυμαρικά στον φούρνο είναι μια πολύ καλή ιδέα για μακαρονάδα όταν έχεις καλεσμένους.