Υλικά
1 κ. λουκάνικο andouille* κομμένο σε φέτες πάχους 5 χιλ. (εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το ισπανικό chorizo ή κάποιο καπνιστό ελληνικό λουκάνικο) Υλικά
600 γρ. μπάμιες φρέσκιες ή κατεψυγμένες
500 γρ. στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα σε κομματάκια
½ κ. ντομάτες ξυσμένες στον τρίφτη
1 κ. γαρίδες
1 φλ. αραχιδέλαιο
3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 μεγάλα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
2 μεγάλες κόκκινες πιπεριές χοντροκομμένες
2 φλ. σέλερι σε λεπτές φετούλες
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
4 κουταλάκια του γλυκού καρύκευμα Cajun *
1 φλ. λευκό κρασί
1lt ζωμό κοτόπουλου
1 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τις μπάμιες με αλάτι και ξύδι στον ήλιο για 1 ώρα.
Τις τηγανίζουμε ελαφρά στο μισό λάδι, τις στραγγίζουμε τελείως από το λάδι και τις αφήνουμε στην άκρη.
Βράζουμε τις γαρίδες σε καλά αλατισμένο νερό που να φθάνει ένα πόντο πάνω από την επιφάνειά τους για 2 λεπτά.
Τις στραγγίζουμε, βράζουμε πάλι τον ζωμό να μείνει 1 1/3 φλιτζανιού και τον κρατάμε.
Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις κρατάμε στην άκρη. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μεγάλο βαρύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και το σέλερι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας συνεχώς γύρω στα 15 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το σκόρδο και τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας για 5 –6 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί, ρίχνουμε τις ντομάτες, ανεβάζουμε τη φωτιά, μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, ρίχνουμε τον ζωμό από τις γαρίδες και το κοτόπουλο, ανεβάζουμε τη φωτιά και μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το λουκάνικο και το κοτόπουλο.
Μαγειρεύουμε γύρω στα 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο.
Προσθέτουμε τις μπάμιες και μαγειρεύουμε άλλα 30 λεπτά.
Προσθέτουμε τις γαρίδες, σβήνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε προσεκτικά, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε με λευκό ρύζι.
*Μπορούμε να φτιάξουμε πολύ εύκολα μόνοι μας το μείγμα μπαχαρικών Cajun, ανακατεύοντας τα παρακάτω υλικά: 2 ½ κ.γ.
πάπρικα +1 κ.γ.
πιπέρι +1 κ.γ.
αφυδατωμένο κρεμμύδι +1 κ.γ.
πιπέρι καγιέν +1 ¼ κ.σ ξερή ρίγανη +1 ¼ κ.γ.
ξερό θυμάρι.
Το διατηρούμε σε βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς
Α.Τ.