Υλικά
6 αγκινάρες μόνο οι πάτοι Υλικά
18 μέτριες γαρίδες
1 lt νερό
1 κ.σ. χοντρό αλάτι
1 κ.σ. ξύδι
1 ξερό φύλλο δάφνης
3-4 ολόκληροι κόκκοι πιπέρι
φλούδα ενός λεμονιού
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
½ φλ. μάραθος ή άνηθος
½ φλ. μαϊντανός
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
¾ φλ. ελαιόλαδο, χυμός λεμονιού
¾ φλ. λευκό ξηρό κρασί
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε το νερό, το χοντρό αλάτι, το ξύδι, τη δάφνη, το ολόκληρο πιπέρι και τη φλούδα του λεμονιού.
Ρίχνουμε τις γαρίδες, τις αφήνουμε 3-4 λεπτά, τις βγάζουμε, τις καθαρίζουμε και ρίχνουμε τα κελύφη πάλι στο ζωμό.
Αφήνουμε να βράσουν 20 λεπτά και σουρώνουμε.
(1).
Κόβουμε τις καθαρισμένες αγκινάρες σε φετούλες πάχους ½ εκατοστού (δεν χρησιμοποιούμε τα κοτσάνια).
Ζεσταίνουμε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά το κρεμμυδάκι, το σκόρδο και το μάραθο ή τον άνηθο.
Προσθέτουμε τις αγκινάρες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5-6 λεπτά Δυναμώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε με το κρασί.
Περιμένουμε να εξατμισθεί και ρίχνουμε ένα ποτήρι του κρασιού ζωμό από τις γαρίδες.
Αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά και προσθέτουμε τις γαρίδες και το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το σκεύος επάνω στο μάτι σκεπασμένο για άλλα 2 λεπτά.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Με τον ζωμό από τις γαρίδες που περίσσεψε μπορούμε να φτιάξουμε πιλάφι και να το σερβίρουμε δίπλα στη σαλάτα.
Α.Τ.