Follow us

Τάρτα με καραμελωμένες ντομάτες

Τάρτα με καραμελωμένες ντομάτες

Υλικά

Υλικά

για την αλμυρή ζύμη:

250 γρ. αλεύρι

75 γρ. παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι τριμμένο

150 γρ. φρέσκο βούτυρο παγωμένο

25 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κ.σ. φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι

αλάτι, πιπέρι

για τη γέμιση:

4-5 μεγάλες σφιχτές, ώριμες ντομάτες

4 μπάλες μοτσαρέλα των 125 γρ. καθεμία (ή εναλλακτικά, 500 γρ. ταλαγάνι σε στρογγυλά φετάκια)

20 γρ. βούτυρο φρέσκο

20 γρ. ζάχαρη

1 κ.γ. μέλι

1-2 σκ. σκόρδου σε φετάκια

1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη

1 κ.γ. ξερή ρίγανη

1 κ.γ. θυμάρι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Παρασκευή

Ετοιμάζουμε τη ζύμη της τάρτας: βάζουμε στο μπλέντερ το αλεύρι, το θυμάρι, το τυρί, τη ζάχαρη, 1/2 κ.γ.

αλάτι, ανάλογο πιπέρι και το βούτυρο σε κομματάκια και χτυπάμε να ενωθούν σαν τρίμματα.

Το μεταφέρουμε σε μπολ, κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε τους κρόκους.

Τρίβουμε γρήγορα με τα δάχτυλα τα υλικά να ενωθούν και να σχηματίσουν μια μέτρια ζύμη, όχι εντελώς λεία.

Την κάνουμε κύλινδρο, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε 30΄στο ψυγείο.

Πλένουμε τις ντομάτες, σκουπίζουμε και τις κόβουμε σε στρογγυλές φέτες με πάχος 1 εκ.

Κόβουμε τη μοτσαρέλα ή το άλλο τυρί σε φετάκια περίπου ίδια.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι λυώνουμε το βούτυρο και βάζουμε την φρέσκια ρίγανη, το θυμάρι και το σκόρδο για 1'.

Προσθέτουμε τις ντομάτες με αλάτι και πιπέρι, τη μια δίπλα στην άλλη (μπορεί να χρειαστεί να μπουν τμηματικά) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το μέλι και ψήνουμε 2' γυρίζοντας μια-μια προσεκτικά και από την άλλη πλευρά.

Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο λίγα λεπτά πριν την ανοίξουμε και την ανοίγουμε επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια σε μέγεθος ανάλογο της ταρτιέρας, με πάχος 1 εκ.

Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και στρώνουμε μέσα ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος βρεγμένο και στυμμένο καλά, να καλύπτει και τα τοιχώματα.

Μεταφέρουμε τη ζύμη μέσα, πιέζουμε να πάρει το σχήμα της ταρτιέρας και ισιώνουμε με μαχαίρι το τελείωμα.

Τοποθετούμε κυκλικά εναλλάξ φετάκια ντομάτας-μοτσαρέλας, έτσι που να μισοσκεπάζει το ένα το άλλο.

Αρχίζουμε από την εξωτερική πλευρά και τελειώνουμε στο κέντρο, έχοντας καλύψει όλη την τάρτα.

Ρίχνουμε επάνω τους χυμούς που άφησαν οι ντομάτες στο τηγάνι, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και την ξερή ρίγανη και ψήνουμε την τάρτα μας για 30'-40'.

Τη σερβίρουμε χλιαρή.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.