Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
1 φλιτζ. ιταλικό ρύζι Arborio (ή καρολίνα)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
1 καρότο μικρό, ψιλοκομμένο
1 κ. σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. βούτυρο
2 φλιτζ. αμπελόφυλλα, κομμένα σε λωρίδες
Λευκό κρασί (Μαντινεία)
1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή κότας, ή νερό
2 κ. σ. παρμεζάνα τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το λάδι και 1 κ.σ βούτυρο, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε πρώτα το ρύζι και σοτάρουμε για ακόμα 1-2 λεπτά και κατόπιν αρκετό κρασί, έτσι ώστε να καλύψει όλο το ρύζι.
Ανακατεύουμε.
Όταν όλο το κρασί εξατμιστεί, ρίχνουμε ζωμό μέχρι να καλύψουμε το ρύζι, και ανακατεύουμε πάλι.
Μόλις εξατμιστούν τα υγρά, προσθέτουμε κι άλλο ζωμό, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία για 15-20 λεπτά, ή μέχρι να ετοιμαστεί το ρύζι.
Πέντε λεπτά πριν ετοιμαστεί το ρύζι, ρίχνουμε μέσα τα αμπελόφυλλα.
Όταν το ρύζι είναι έτοιμο (να «κρατάει» λίγο), βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και την παρμεζάνα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.