Follow us

Μιλφέιγ μπακαλιάρου και μπαρμπουνιών, σάλτσα φασκόμηλου

Το ΕΥ ζητά από επτά κορυφαίους σεφ να συμπυκνώσουν σε ένα τους πιάτο το πνεύμα της σύγχρονης Ελλάδας. Αυτό που θα άξιζε, κατά τη γνώμη τους, να γευτούν οι ξένοι επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων - για να νιώσουν το γαλανόλευκο να κυλάει ορμητικά στο αίμα τους.

Μιλφέιγ μπακαλιάρου και μπαρμπουνιών, σάλτσα φασκόμηλου

Υλικά

Υλικά (για 6 άτομα)

Μιλφέιγ μπακαλιάρου και μπαρμπουνιών, σάλτσα φασκόμηλου

4 φιλέτα μπακαλιάρου φρέσκου (600 γρ.), χωρίς δέρμα.

Τα φιλέτα από 4 μπαρμπούνια των 300 γρ.

120 γρ. σπανάκι.

150 γρ. σφολιάτα.

150 γρ. κομματάκια από το ψάρι, που έχουν περισσέψει από το φιλετάρισμα.

Μουσελίν ψαριού

2 αβγά.

150 γρ. κρέμα γάλακτος.

Αλάτι, πιπέρι.

Σάλτσα φασκόμηλου

1 εσαλότ (ή κρεμμυδάκι φρέσκο).

80 γρ. βούτυρο γάλακτος.

20 γρ. φασκόμηλο.

150 γρ. λευκό ξηρό κρασί

200 γρ. κρεμ φρες.

4-6 σταγόνες ταμπάσκο.

Σάλτσα επικάλυψης

100 γρ. κρεμ φρες.

Ξινόxovτρo ψιλοαλεσμένο (όσο σηκώνει).

4-6 σταγ. ταμπάσκο.

Παρασκευή

Προετοιμασία
Ζητάμε από τον ψαρά να μας τραβήξει τα φιλέτα από τον μπακαλιάρο και τα μπαρμπούνια και να μας κρατήσει κάποια κομμάτια για τη μουσελίν.

Ζεματάμε για λίγα δευτερόλεπτα τα φύλλα από τα σπανάκι, τα περνάμε από κρύο νερό, τα στραγγίζουμε και το κρατάμε.

Ανοίγουμε τα φύλλο σε μέγεθος 30Χ15 εκ., τρυπάμε με το πιρούνι και το ψήνουμε μεταξύ δύο πλακών (για να μη φουσκώσει).

Όταν κρυώσει, το κόβουμε σε κομμάτια 3,5χ10 εκ.

Μουσελίν ψαριού
Περνάμε από το μίξερ τα κομμάτια του μπακαλιάρου και των μπαρμπουνιών, βάζουμε το αβγά, το αλάτι, το πιπέρι και 4-6 σταγόνες ταμπάσκο, και ρίχνουμε σιγά σιγά την κρέμα.

Περνάμε το μίγμα από λεπτό σουρωτήρι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα στο ψυγείο.

Μιλφέιγ
Σε μια πλάκα με τρύπες τοποθετούμε τα φιλέτα μπακαλιάρου σε λωρίδες, αλατίζουμε, σκεπάζουμε με τη σάλτσα μουσελίν και από πάνω βάζουμε τα φύλλα από το σπανάκι.

Από πάνω τοποθετούμε τα φιλέτα μπαρμπουνιών, σκεπάζουμε με μουσελίν, προσθέτουμε τα φύλλα από σπανάκι, και ύστερα πάλι τα φιλέτα μπακαλιάρου.

Στη συνέχεια τα βάζουμε στο ψυγείο για μιάμιση ώρα και τα κόβουμε σε 6 κομμάτια των 3,5Χ1Ο εκ.

Εάν έχουμε φούρνο με ατμό, τα μαγειρεύουμε στο 70%-30% για 12 λεπτά.

Εάν δεν έχουμε, τα τοποθετούμε σε ένα «κουσκουσιέ» ή σε μια χύτρα ατμού ή σε μια κατσαρόλα που βράζει, βάζουμε την πλάκα με τρύπες πάνω στην κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε, ώστε να μη φεύγει ο ατμός, για 10-12 λεπτά.

Σάλτσα φασκόμηλου
Σε μια μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε την ψιλοκομμένη εσαλότ με λίγο βούτυρο, χωρίς να πάρει χρώμα, προσθέτουμε το λευκό κρασί και το φασκόμηλο, τα αφήνουμε να μειωθεί στο μισό, προσθέτουμε την κρέμα και σε χαμηλή φωτιά βράζουμε για 10 λεπτά.

Αλατίζουμε και ρίχνουμε 4-6 σταγόνες ταμπάσκο.

Περνάμε το μίγμα από το ψιλό τρυπητό και με τη βοήθεια ενός μικρού μίξερ «ανακατεύουμε» με το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια και σε θερμοκρασία δωματίου.

Αλατοπιπερώνουμε και την κρατάμε στη ζέστη.

Σάλτσα επικάλυψης
Βράζουμε την κρέμα και ρίχνουμε το ξινόχοντρο ανακατεύοντας σιγά σιγά προσθέτουμε λίγο νερό, αν χρειαστεί.

Η σάλτσα πρέπει να έχει πυκνότητα μπεσαμέλ.

Τελείωμα
Ζεσταίνουμε γρήγορα τα φύλλα της σφολιάτας στο φούρνο και τα σκεπάζουμε με τη σάλτσα της επικάλυψης.

Σερβίρισμα
Βάζουμε στο πιάτο 2-3 κουταλιές από τη σάλτσα του φασκόμηλου, τοποθετούμε πάνω ένα κομμάτι μιλφέιγ, το σκεπάζουμε με τη σφολιάτα που έχουμε καλύψει με τη σάλτσα της επικάλυψης, και σερβίρουμε τα πιάτο αμέσως.

Ντεκόρ
Ένα κλαδί φασκόμηλου.


Jean de Grylleau: «Τόσα χρόνια η Ελλάδα έδινε το πνεύμα της στη Δύση.

Τώρα, όπως αναδημιουργείται η ελληνική κουζίνα μέσα από τη γαλλική γαστρονομία, η Δύση δίνει την ύλη της στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη συνταγή εκφράζει τούτη την ανταλλαγή.

Υλικά και αρώματα από τα βουνά και τις θάλασσες της Ελλάδας μεταμορφώνονται μέσα από την τεχνοτροπία και την αισθητική της Δύσης σε ένα πιάτο εξόχως ελληνικό αλλά και συνάμα παγκόσμιο.»

Επίσης...

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.