Follow us

Η τέχνη του wine pairing

PAIRING ΚΡΑΣΙΟΥ ΜΕ ΦΑΓΗΤΟ

Πόσο δύσκολο είναι παντρέψεις το φαγητό με το κρασί; Κάποιοι θεωρούν πως δεν υπάρχει ένας τόσο μεγάλος βαθμός δυσκολίας, κάποιοι άλλοι ζορίζονται ιδιαίτερα. Σε κάθε περίπτωση, το μυστικό είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια, η οποία με τη σειρά της θα μεγιστοποιήσει την απόλαυση. Αν συμβεί το αντίθετο, δεν ήρθε και η καταστροφή του κόσμου. Μερικά πράγματα πάντως για το wine and food pairing πρέπει να τα γνωρίζεις.

Αρχικά, τα βασικά. Το λευκό σερβίρεται πάντοτε πριν από το κόκκινο κρασί, τα ελαφρά πριν από τα πιο "γεμάτα" και έντονα, τα φρέσκα πριν από αυτά που βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου και καμία σπουδαία ετικέτα δεν πρέπει να προσφέρεται μαζί με ψάρι, μαλάκια ή οστρακοειδή. Ακόμη, κανένα λευκό δεν ταιριάζει με κόκκινο κρέας ή -πολύ περισσότερο- με κυνήγι. Το λευκό ταιριάζει περισσότερο με τα λευκά κρέατα, τις λευκές σάλτσες και τα ψάρια. Εν αντιθέσει, το κόκκινο πλαισιώνει καλύτερα το κόκκινο κρέας και τις σκούρες, πιο έντονες σάλτσες.

Ο συνδυασμός κρασιού-φαγητού θα πρέπει ως επί το πλείστον να βασίζεται σε παρόμοιες γεύσεις, που θα πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται και να δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Έπειτα, μπαίνει στο παιχνίδι η υφή. Ακριβώς όπως και τα φαγητά, έτσι και τα κρασιά μπορούν να χαρακτηριστούν από την υφή τους (ουσιαστικά, μιλάμε για το σώμα τους και την αίσθηση που αφήνουν στο στόμα). Ιδανικά λοιπόν, το κρασί με το φαγητό θα πρέπει να έχουν αντίστοιχη πυκνότητα. Επιπλέον, θα πρέπει να δοθεί προσοχή σε παρόμοια επίπεδα γλυκύτητας και οξύτητας, ενώ σημαντικό ρόλο για την επιλογή ενός κρασιού παίζει και ο συνδυασμός με τη σάλτσα του φαγητού.

Η τέχνη του wine pairing
PAIRING ΚΡΑΣΙΟΥ ΜΕ ΦΑΓΗΤΟ 2
PAIRING ΚΡΑΣΙΟΥ ΜΕ ΦΑΓΗΤΟ 3

Αξίζει να αναφερθεί πως αν ένα φαγητό είναι πικάντικο ή καυτερό, συνδυάζεται καλύτερα με κρασιά με υπολειμματικά σάκχαρα, δηλαδή με κάποια γλυκά, κι αυτό γιατί η γλυκύτητα μετριάζει την ένταση του καυτερού.

Κάποια tips

  • Ένα Ασύρτικο ή Chardonnay ταιριάζει πολύ με ψάρια και θαλασσινά, όπως και με όστρακα.
  • Το Ξινόμαυρο πλαισιώνει όμορφα κάποιο κοκκινιστό κρέας με μπαχαρικά.
  • Όσον αφορά τα τυριά, για τα κίτρινα οφείλεις να προτιμήσεις κάποιο Merlot, Syrah ή Αγιωργίτικο. Αν πάλι μιλάμε για μαλακά τυριά, ενδείκνυται κάποιο γλυκό κρασί.
  • Μοσχάτο Σάμου ή Vissanto Σαντορίνης είναι τέλειες περιπτώσεις για σιροπιαστά γλυκά. Στην περίπτωση της σοκολάτας, προτείνεται ένα Port ή ακόμη και μία Μαυροδάφνη, ενώ σε εκείνη των γλυκών με κρέμα και φρούτα είναι ιδανικά τα γλυκά, αφρώδη κρασιά.

Επίσης...

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Με έμφαση στην ξεχωριστή γεύση και παρουσία, το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής, συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.

Περισσότερα από

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;