ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Fregola, το γευστικό ζυμαρικό της Σαρδηνίας

Fregola, το γευστικό ζυμαρικό της Σαρδηνίας

H fregola Sarda ή fregula, όπως προφέρεται στην πατρίδα της τη Σαρδηνία, έχει αποδειχθεί πως είναι το παλαιότερο ζυμαρικό της Ιταλίας -ίσως και όχι μόνο της Ιταλίας. Τα μικρά μπαλάκια σε διάφορες διαστάσεις, διαμέτρου μεταξύ 2 και 6 χιλ., που θυμίζουν το μαροκινό κους κους, παρασκευάζονται από σκληρό σιτάρι και κατόπιν ψήνονται στον φούρνο, γεγονός που τους χαρίζει ξεροψημένη όψη και μια υπέροχη ξηροκαρπάτη γεύση όταν μαγειρεύονται.

Και πώς μαγειρεύονται;

Fregola, το γευστικό ζυμαρικό της Σαρδηνίας

Με κάποιον ζωμό με τη μέθοδο του ριζότο, δηλαδή προσθέτοντας το υγρό σταδιακά και ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει και να χυλώσει το ζυμαρικό. Ταιριάζει με πολλά υλικά, με ντομάτα, με διάφορα κρεατικά, με λαχανικά, με ό,τι θέλεις έχοντας στο νου σου πώς θα έφτιαχνες ένα κριθαράκι. Αλλά το τέλειο ταίριασμά του γίνεται με όστρακα και ιδιαίτερα με αχιβάδες, που είναι και το παραδοσιακό φαγητό της Σαρδηνίας: fregola alle vongole!

Γνήσια fregola από τη Σαρδηνία βρήκαμε στο Chef Serra Delicatessen Food & Drink (Ιωάννου Αποστολοπούλου 61Α, Χαλάνδρι, 2130880747).

Επίσης...

10+1 νηστίσιμες συνταγές για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Επιλέξαμε τις αγαπημένες μας παραδοσιακές (και μη) συνταγές για ορεκτικά, κυρίως και γλυκά

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

Περισσότερα από

Τυρινή, η εβδομάδα που γιορτάζει το τυρί!

H τρίτη εβδομάδα των Απόκρεω ονομάζεται Τυροφάγος ή Τυρινή ή Μακαρονού.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…

Η Καθαρά Δευτέρα και τα φαγητά της

Συυνταγές που προτείνουμε στο πνεύμα της Καθαράς Δευτέρας, «ένα κι ένα» για ουζάκι και τσίπουρο!

Θρακιώτικες γαρδούμπες

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της Στέλλας Σπανού «Θρακιώτικη κουζίνα» το μάτι μας έπεσε στις "θρακιώτικες γαρδούμπες", ως μια καλή πρόταση για ορεκτικό στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης και όλης της Aποκριάς.