Follow us

H Αμαλί και τα Κεράσματά της

Το Αμαλί Κεράσματα μάλλον το ακούτε για πρώτη φορά, αν δεν ζείτε στη Χαλκίδα. Εκεί, πάλι, το γνωρίζουν όλοι. Είναι ένα ψαγμένο παντοπωλείο με διαλεκτά προϊόντα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα, με έμφαση στην περιοχή της. Αλλά όχι μόνο…

H Αμαλί και τα Κεράσματά της

Η Αμαλία Μπίρτσα αγαπά τη μαγειρική και την παράδοση. Φτιάχνει και δικά της παρασκευάσματα και μάλιστα τα φτιάχνει πολύ καλά, χρησιμοποιώντας επιλεγμένα υλικά. Διαθέτει ένα καλά εξοπλισμένο εργαστήριο κι έχει και τις κατάλληλες γνώσεις για επεξεργασία και μεταποίηση. Έχει και μια ιδιαίτερη αγάπη στα βότανα, τα οποία μαζεύει μόνη της, τα συσκευάζει και τα διαθέτει με χρήσιμες πληροφορίες για το καθένα.

Ξίδι με φυσικά αρώματα φρούτων

H Αμαλί και τα Κεράσματά της

Η αρχή έγινε από μια σειρά με ιδιαίτερα ξίδια, που εμπνεύστηκε από μια συνταγή της γιαγιάς της. Τα ονομάζει "οπωρικά ξίδια" γιατί μαζί με το λευκό ή κόκκινο ξίδι περιέχουν φρούτα και βότανα, που τους χαρίζουν μαγικά αρώματα και τα κάνουν ιδανικά αρτύματα για πολλά εδέσματα. Στη σειρά υπάρχουν 7 ξίδια, με το χαρακτηριστικό φυσικό άρωμα του φρούτου ή του βοτάνου που συμμετέχει: έντονο άρωμα φρέσκου δυόσμου σ' εκείνο με τον δυόσμο, διακριτικά και καλοφτιαγμένα εκείνα με το κυδώνι, το βατόμουρο, το ρόδι, τα κράνα, πιο αρωματικό με τη φράουλα, ιδιαίτερο εκείνο με το σύκο. Στην ετικέτα, η Αμαλία προτείνει τη χρήση τους -για παράδειγμα, το ξίδι με ρόδι το προτείνει στον κιμά για μπιφτέκια και σουτζουκάκια…

Η σειρά "μικρογεύματα"

Τα κομψά βαζάκια κλείνουν τα σπιτικά ντελί της Αμαλίας, όλα φτιαγμένα με εκλεκτά υλικά. Ιδιαίτερη η Φάβα Σχοινούσας, βελούδινη, νόστιμη, με καλή ισορροπία λεμονιού και τη χαρακτηριστική, γλυκιά γεύση της εξαιρετικής και σπάνιας φάβας από κατσούνι, που παράγεται στη Σχοινούσα. Σε άλλο βαζάκι, τη συνδυάζει με καραμελωμένα κρεμμύδια, για ένα πλούσιο, ευχάριστο έδεσμα με την ελαφρά γλυκόξινη γεύση των κρεμμυδιών, που υπάρχουν και ξεχωριστά, για να συνοδέψετε ένα ψητό κρεατικό, burgers, hot dogs ή ακόμα κι ένα δυνατό κίτρινο τυρί. Το "τσάτνεϊ κόκκινης πιπεριάς με τσίλι" είναι περισσότερο μια νόστιμη σάλτσα, διακριτικά πικάντικη, με ωραία αρώματα πιπεριάς. Η "γλυκόξινη σάλτσα κολοκύθας με κάρι" περιέχει ξίδι με κυδώνι, μουστάρδα και τζίντζερ και η Αμαλία ρίχνει την ιδέα να μαρινάρουμε σε αυτήν κουνέλι που θα μαγειρέψουμε με λαχανικά στη λαδόκολα. H "γλυστρίδα τουρσί σε ξύδι με κράνα" είναι ένας πρωτότυπος, ορεκτικός ουζομεζές.

Μαρμελάδες και γλυκίσματα

Δεν λείπουν οι σπιτικές μαρμελάδες από φρέσκα φρούτα: δαμάσκηνο, κούμαρο, ροδάκινο, φράουλα, σύκο. Τα γλυκά του κουταλιού περιλαμβάνουν βύσσινο, καρύδι, κεράσι, νεράντζι, σταφύλι και σύκο. Η Αμαλία φτιάχνει, ακόμα, σπιτική λεμονάδα, παστέλια, μπάρες δημητριακών, ρυζόγαλο, τσουρέκια και άλλα γλυκίσματα, που θα βρείτε στο παντοπωλείο της ή θα παραγγείλετε ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά.

Οι μικροί θησαυροί του παντοπωλείου

Στο Αμαλί Κεράσματα συγκεντρώνονται μικροί γευστικού θησαυροί. Όλα δείχνουν πως έχουν επιλεγεί με γνώση και σωστό ψάξιμο. Από την καλύτερη φακή της Χαλκίδας και τα φρέσκα αβγά μέχρι τον χαλβά από τη Λήμνο, τους εκλεκτούς τραχανάδες Δαρδουμά, τη σειρά των προϊόντων μανιταριών Δίρφυς, τα κρασιά του γειτονικού κτήματος Αβαντίς, τις μπίρες Septem και πολλά ακόμα. Το ηλεκτρονικό της κατάστημα www.amalikerasmata.gr σας τα φέρνει στο σπίτι.

Αμαλί Κεράσματα, Λεωφόρος Χαϊνά 53 Χαλκίδα τηλ. 2221 307800

Επίσης...

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Με έμφαση στην ξεχωριστή γεύση και παρουσία, το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής, συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.

Περισσότερα από

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;