Follow us

Μέλι Γάλα από τα Λαγκάδια

Τα Λαγκάδια είναι το ψηλότερο χωριό της ορεινής Αρκαδίας, πανέμορφο πραγματικά.

Μέλι Γάλα από τα Λαγκάδια

Τις γεύσεις του, αλλά και γεύσεις απ' όλη την Αρκαδική γη συγκέντρωσε ο Κώστας Μουρούτσος στο Μέλι Γάλα, ένα γνήσιο παντοπωλείο γειτονιάς, που άνοιξε αρχικά γιά να πουλάει τα οικογενειακά προιόντα: τα μέλια του -γιατί είναι μελισσοκόμος-, τα τοπικά ζυμαρικά της αδερφής του και ό,τι φτιάχνει η ακούραστη κυρία Μαρία, η μητέρα του. Σιγά σιγά, στο μαγαζί συγκεντρώθηκε όλη η Αρκαδία, και όχι μόνο!

Ο Κώστας ζει στα Λαγκάδια με τα μελίσσια του και κατεβαίνει Αθήνα μιά -δυό φορές την εβδομάδα. Η άφιξη φέρνει αβγά ελευθέρας βοσκής από τους Σιμιάδες, κάθε Παρασκευή το ζυμωτό ψωμί της κυρίας Μαρίας ψημένο σε ξυλόφουρνο (εξευγενισμένο και αφράτο, είν' αλήθεια) και ό,τι άλλο βρεθεί. Τα "σπιτικά" του Μέλι Γάλα συμπληρώνονται από το γλυκό κυδώνι και το παραδοσιακό χοιρινό παστό στο λίπος του, και τα δύο της κυρίας Μαρίας, αλλά και τα καρύδια από την Αλωνίσταινα που τα σπάει η ίδια!

Στην περιήγηση στα ράφια και το ψυγείο, με βοηθούν οι δύο ευγενέστατες κοπέλες, που" παίρνουν επάνω τους" το μαγαζί τις περισσότερες μέρες. Ετσι, ανακάλυψα σπιτικές ελιές Καλαμών εντελώς σκέτες, χωρίς αλάτι και ξύδι, κι όμως νόστιμες, το εκλεκτό ελαιόλαδο Filia των κτημάτων Αναστασόπουλου από τη Μεσσηνία, χυλοπιτάκι ολικής άλεσης και τραχανά γλυκό και ξινό από τα "ζυμαρικά Βυτίνα", λιαστή ντομάτα στο λάδι, ζουμερή από την Κανδύλα, πετιμέζι από τη Νεμέα, χύμα όσπρια Πρεσπών και Καστοριάς, το ονομαστό ταχίνι -απλό και ολικής- του Αχιλαδέλλη από τη Λήμνο, τις σωστές μαρμελάδες της οικοτεχνίας "Σπιτικό" από το Αργος (φραγκόσυκο, καρότο, σύκο, κορόμηλο κι άλλα περίεργα), τις σάλτσες χωρίς συντηρητικά της Παναρκαδικής από την Τρίπολη. Ακόμα και τα περίφημα ξερά σύκα του Ταξιάρχη Ευβοίας βρήκα και τα παξιμάδια πινακωτής από το φούρνο του Νικητέα, στη Σπάρτη.

Τα προιόντα του σωστού μπακάλικου συμπληρώνονται, ακόμα, με αλεύρι χύμα σε πολλούς τύπους από τους Μύλους Θανογιάννη της Τρίπολης και με τους παστουρμάδες και τα σουτζούκια του Μιράν.

Κόσμος της γειτονιάς μπαινοβγαίνει, όλοι γνωστοί, και το μεγάλο ψυγείο με τα τυριά έχει την τιμητική του. Βιολογικά τυροκομικά του Μπαζιωτάκη από το Ζευγολατιό -κατσικίσιο κοφινάκι με λαδορίγανη, ανθότυρο, πρόβειο γιαούρτι-, φρέσκο βούτυρο πρόβειο, γραβιέρα από τον Φενεό, μυζήθρα του Μηλιτσόπουλου από την Κλειτορία, γίδινη γραβιέρα Κρήτης και βαρελίσια φέτα Τρίπολης.

Τα μέλια δεν τα δοκίμασα, αλλά μπορώ να σας εγγυηθώ την ποικιλία: από μέλι ελάτης και τη φιλντισένια "ελατοβανίλια", μέχρι πευκόμελο, μέλι ανθέων, το σύνθετο από θυμαρίσιο, ρείκι, πορτοκαλιάς και ακακίας μαζί, αλλά και θυμαρίσιο από τα μελίσσια που έχει εγκαταστήσει ο Κώστας στη Μονεμβασιά.

Ο ίδιος φτιάχνει και τις "κεραλοιφές" του, από γνήσιο κερί μέλισσας με άγρια βότανα, άλλο γιά κάθε περίπτωση. Πιστεύει χωρίς ενδοιασμούς, ότι είναι πρώτης τάξης "φάρμακα της φύσης", γιά κάθε πρόβλημα...

Ελ.Βενιζέλου 5-7 και Αγ.Φωτεινής 43 Νέα Ιωνία τηλ. 210 2756067 και Λ. Πεντέλης 29, Χαλάνδρι τηλ. 210 6899561

Επίσης...

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Με έμφαση στην ξεχωριστή γεύση και παρουσία, το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής, συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.

Περισσότερα από

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;