ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Η Καρπουζόπιτα της Μήλου

Ένα από τα πιο παράξενα και πρωτότυπα γλυκά της παράδοσης, που το φτιάχνουν οι νοικοκυρές της Μήλου

ΚΑΡΠΟΥΖΟΠΙΤΑ

Υλικά

1.200 γρ. ψίχα από καρπούζι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

15 γεμάτες κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

1 κ.σ. κανέλα σκόνη

1 κ.σ. μέλι

1 κ.σ. μαύρες σταφίδες

200 γρ. κοπανισμένα καρύδια

5 κ.σ. ζάχαρη

100 γρ. σουσάμι για την κρούστα

κανέλα

λάδι για το ταψί

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Αφαιρούμε τα σπόρια από το καρπούζι, το κομματιάζουμε και το βάζουμε σε μια λεκάνη.

Είναι πολύ σημαντικό να πολτοποιήσουμε το καρπούζι με το χέρι μας μέσα στη λεκάνη, μέχρι να διαλυθεί εντελώς, σε κομματάκια του 1 εκ. περίπου.

Προσθέτουμε στη λεκάνη με το καρπούζι το αλεύρι, την κανέλα, το λάδι, το μέλι, τη ζάχαρη, τις σταφίδες και τα καρύδια και με αβγοδάρτη ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να πάρουμε έναν όχι πάρα πολύ πηχτό χυλό.

Λαδώνουμε ένα ταψί αρκετά μεγάλο και το πασπαλίζουμε με το μισό σουσάμι.

Στρώνουμε πάνω του τον χυλό. Προσοχή! Το ύψος του χυλού με τίποτα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1½ εκ. Η καρπουζένια είναι μια υπερβολικά λεπτή πίτα, σαν βάση πίτσας.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο σουσάμι και ψήνουμε για 45'.

Με ένα μαχαίρι δοκιμάζουμε να ανασηκώσουμε την πίτα, για να δούμε αν ψήθηκε: η κάτω πλευρά πρέπει να βγει τραγανή όσο και η κρούστα.

Αφήνουμε την καρπουζένια να κρυώσει, τη χαράζουμε σε τετράγωνα και στη συνέχεια σε τριγωνικά κομμάτια και την πασπαλίζουμε με κανέλα.

Στη Μήλο πολλές φορές τη σερβίρουν με μια κουταλιά μέλι. Δοκιμάστε το, αν και θεωρώ ότι το έντονο άρωμα του μελιού σκοτώνει το διακριτικό άρωμα του καρπουζιού.

Επίσης...

Δροσερή Κρέµα µε Γιαούρτι

Η συνταγή για δροσερή κρέμα με γιαούρτι.

Ξερά Φρούτα µε Κονιάκ

Η συνταγή για ξερά φρούτα με κονιάκ.

Περισσότερα από

Γλυκά

Γιαούρτι µε Μπανάνα και Μέλι

Πώς θα φτιάξεις γιαούρτι με μπανάνα και μέλι.

Γλυκιά Πίτσα με Φιστικοβούτυρο και Μπανάνα

Η συνταγή για γλυκιά πίτσα με φιστικοβούτυρο και μπανάνα.

Μηλόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιμη μηλόπιτα.

Δαµάσκηνα µε Μαστίχα και Κρέµα Γιαουρτιού

Πώς θα φτιάξεις δαµάσκηνα µε µαστίχα και κρέµα γιαουρτιού.

Ρολό Μήλου

Πώς θα φτιάξεις το πιο νόστιμο ρολό μήλου.

Γλυκιά Πίτα µε Ξερά Φρούτα και Καρπούς

Η συνταγή για γλυκιά πίτα με ξερά φρούτα και καρπούς.

Πίτα µε Βερίκοκα και Χουρµάδες

Η συνταγή για πίτα με βερίκοκα και χουρμάδες.

Ανάποδο Κέικ με Ροδάκινα και Αμύγδαλα

Ένα βολικό ανάποδο κέικ, που καταδέχεται να κάνει παρέα με όλα τα φρούτα: και με μήλα και με ροδάκινα και με αχλάδια και με φράουλες και με βερίκοκα και με νεκταρίνια.

Δαμάσκηνα με Κρέμα

Βελούδινη και ευωδιαστή κρέμα, σχεδόν ημίρρευστη, φαίνεται σαν να μην περιέχει αλεύρι ή κορν φλάουρ, τρώγεται υπέροχα τόσο ζεστή όσο και κρύα.

Περγαµόντο Γλυκό του Κουταλιού

Η συνταγή για γλυκό του κουταλιού περγαμόντο.