ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Μελομακάρονα με Παλαιωμένο Τσίπουρο

Μία συνταγή της γιαγιάς, για μελομακάρονα με παλαιωμένο τσίπουρο.

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ

Υλικά

Για τη ζύμη

1 ποτήρι του νερού λάδι

2 σφηνάκια παλαιωμένο τσίπουρο Σπυρόπουλος

1/3 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού

½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη

1 κουτάλι της σούπας τριμμένο πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι

½ κουταλάκι κοφτό του γλυκού κανέλλα

½ κουταλάκι κοφτό του γλυκού γαρύφαλλο

½ κουτάλι κοφτό του γλυκού σόδα

1 κουτάλι του γλυκού baking powder

1 φλιτζάνι καρύδι τριμμένο

2½ ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι

1 ποτήρι νερό

½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

1 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι

1 ξύλο κανέλα

2-3 γαρύφαλλα

Δύο φέτες λεμονιού

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το λάδι και ανακατεύουμε με τη ζάχαρη για πολύ ώρα μέχρι να λιώσει.

Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού αφού έχουμε διαλύσει τη σόδα μέσα.

Ρίχνουμε και το τσίπουρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Προσθέτουμε την κανέλλα, το γαρύφαλλο και τα τριμμένα εσπεριδοειδή.

Προσθέτουμε σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι με το baking powder ζυμώνοντας με το χέρι. Βάζουμε αλεύρι μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη, μαλακή και λαδερή.

Τα πλάθουμε, τα βάζουμε στο ταψί, τα τρυπάμε απαλά με ένα πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά στους 180 οC. Αφού τα βγάζουμε από τον φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 15 λεπτά.

Στη συνέχεια βουτάμε λίγα λίγα τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι και τα βάζουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι.

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το λάδι και ανακατεύουμε με τη ζάχαρη για πολύ ώρα μέχρι να λιώσει.

Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού αφού έχουμε διαλύσει τη σόδα μέσα.

Ρίχνουμε και το τσίπουρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Προσθέτουμε την κανέλλα, το γαρύφαλλο και τα τριμμένα εσπεριδοειδή.

Προσθέτουμε σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι με το baking powder ζυμώνοντας με το χέρι. Βάζουμε αλεύρι μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη, μαλακή και λαδερή.

Τα πλάθουμε, τα βάζουμε στο ταψί, τα τρυπάμε απαλά με ένα πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά στους 180 οC. Αφού τα βγάζουμε από τον φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 15 λεπτά.

Στη συνέχεια βουτάμε λίγα λίγα τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι και τα βάζουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι.

Tip

Απολαύστε τα μελομακάρονα με ένα ποτήρι παλαιωμένο τσίπουρο. Ο συνδυασμός θα σας ενθουσιάσει. Άλλωστε τα αρώματα και οι γεύσεις αυτού του γιορτινού γλυκού ταιριάζουν πολύ με αυτά του τσίπουρου.

Επίσης...

Τα Κουρκουμπίνια

Έχει πάρει το όνομά του από τη λατινική λέξη cucurbito, που σημαίνει νεροκολόκυθο, χάρη στο σχήμα του.

Πορτοκαλόπιτα χωρίς Ζάχαρη

Από τα πιο αγαπημένα γλυκά, η πορτοκαλόπιτα έχει πολλούς φίλους αλλά και πολλές συνταγές.

Περισσότερα από

Γλυκά

Τα Σεκέρ Παρέ

Σκέτο seker pare, δηλαδή "κομμάτι γλύκισμα", όπως μεταφράζεται από τα τούρκικα, τη χώρα της καταγωγής του.

Τριγωνάκια Θεσσαλονίκης

Γλυκό ταυτισμένο με τη συμπρωτεύουσα.

Τα Σαραγλάκια

Άλλο ένα σιροπιαστό με καταγωγή από το τούρκικο σαράι, όπως λέει και το όνομά του.

Τα Μασουράκια της Τήνου

Εναλλακτική του μπακλαβά, μια γρήγορη και εύκολη συνταγή, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική για να πετύχει.

Τα Ροξάκια

Με γέμιση καρύδι και σοκολάτα, τα ροξάκια είναι από τις πιο πρωτότυπες μπουκίτσες-σιροπιαστά της παράδοσης.

Τα Κανταϊφάκια

Γλυκό που κρύβει μέσα του όλη την ιστορία του οθωμανικού κόσμου, αγαπημένο από την Ελλάδα ως την Αίγυπτο, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη.

Τα Φοινίκια της Μακεδονίας

Πολλοί τα μπερδεύουν με τα μελομακάρονα. Πρόκειται όμως για ένα πολύ ξεχωριστό, ξεχασμένο και ιδιαίτερο γλυκάκι.

Το Αρμενοβίλ

Η συνταγή για το πιο απολαυστικό αρμενοβίλ.

Το Προφιτερόλ

Η συνταγή για το απόλυτο προφιτερόλ.

Το Κιουζέλ

Πώς θα φτιάξεις κιουζέλ.