Υλικά
Υλικά:
Για τη ζύμη
20 γρ. λευκά αμύγδαλα
60 γρ. άχνη ζάχαρη
60 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κρόκο αβγού
Μία πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
½ λοβό φυσικής βανίλιας
2 κ.σ λευκή ζάχαρη
6 κόκκινα μήλα, μεσαίου μεγέθους
70 ml νερό
Για τη διακόσμηση
2 κ.σ λευκή ζάχαρη
2-3 κόκκινα μήλα, μεσαίου μεγέθους
1 κ.σ βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε μικρά κομματάκια
Ξύσμα μισού λεμονιού
Παρασκευή:
Σε ένα μπλέντερ τοποθετούμε τα αμύγδαλα και 1 κ.σ άχνη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστούν εντελώς.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ το βούτυρο με το μείγμα αμυγδάλου και το αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σταδιακά προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε ξανά.
Προσθέτουμε τον κρόκο και αναμειγνύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
Πλάθουμε σε μια μπάλα και τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη.
Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Μόλις βγει από το ψυγείο, ανοίγουμε ανάμεσα σε δύο κομμάτια αντικολλητικού χαρτιού, σε πάχος 3-4 χιλιοστά και στρώνουμε σε μια ταρτιέρα.
Τρυπάμε την επιφάνεια της με ένα πιρούνι και τοποθετούμε ξανά στο ψυγείο για ½ ώρα.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε μία βάση κοπής σχίζουμε στη μέση και κατά μήκος τη βανίλια και με τη μύτη του μαχαιριού αφαιρούμε τους σπόρους και τους τοποθετούμε μαζί με τον λοβό σε μία κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνομε στην άκρη προς το παρόν.
Κόβουμε τα μήλα σε χοντρά κομμάτια και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη και τη βανίλια και προσθέτουμε το νερό.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να σιγοβράσει και στη συνέχεια χαμηλώνουμε πολύ τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά για 1 ώρα.
Κάθε 20 λεπτά ελέγχουμε αν χρειάζεται επιπλέον νερό.
Μετά τη 1 ώρα βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να φτάσει σε θρμοκρασία δωματίου.
Αδειάζουμε 1 ½ κούπα του μείγματος στην στρωμένη με ζύμη ταρτιέρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.
Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύουμε το ξύσμα με τη ζάχαρη.
Κόβουμε σε λεπτές φέτες τα μήλα της διακόσμησης και αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα σκληρά κομμάτια.
Διακοσμούμε την επιφάνεια της τάρτας κυκλικά με τις φέτες του μήλου και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και το ξύσμα.
Ρίχνουμε τα κομματάκια βουτύρου επάνω και ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει πριν καταναλωθεί.Tip.
Η γέμιση μήλου μπορεί να ετοιμαστεί και μία μέρα πριν και να διατηρηθεί αεροστεγώς κλειστή.