Follow us

Σύκα "μεθυσμένα"

Σύκα "μεθυσμένα"

Υλικά

υλικά

20-22 φρέσκα, γερά σύκα με παχειά φλούδα

500 ml κρασί porto

1 φλ.κ. λικέρ Γκραν Μαρνιέ

60 ml  σιρόπι creme de cassis

1 πορτοκάλι, κατά προτίμηση ακέρωτο

1 λοβό βανίλιας

4-5 γαρύφαλλα

παρασκευή

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140ο.

Πλένουμε καλά και σκουπίζουμε τα σύκα με τη φλούδα τους.

Με κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε την άκρη του κοτσανιού και κάνουμε κάθετες χαρακιές στη φλούδα του σύκου γύρω γύρω, μήκους 2 εκ.

Πλένουμε το πορτοκάλι, βγάζουμε και κρατάμε το ξύσμα του και κατόπιν καθαρίζουμε τη λευκή φλούδα, ώστε να φανεί η σάρκα και το κόβουμε σε φετάκια.

Απλώνουμε τα φετάκια πορτοκαλιού, το ξύσμα και τους χυμούς που έπεσαν, σε βουτυρωμένο σκεύος.

Αραδιάζουμε επάνω τα σύκα.

Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε να βράσουν το porto, το λικέρ, τον λοβό της βανίλιας σχισμένο στη μέση και τα γαρύφαλα.

Μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε το σιρόπι cassis και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφαιρούμε τη βανίλια και ρίχνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στα σύκα και βάζουμε στο φούρνο γιά 1 ώρα περίπου.

Στη μέση του ψησίματος γυρίζουμε τα σύκα και τα πατάμε ελαφρά, ώστε ν' ανοίξουν περισσότερο οι χαρακιές.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα περιχύνουμε με το σιρόπι τους.

Τα σερβίρουμε παγωμένα.

Επίσης...

Σοκολατόπιτα µε Μπανάνα

Η συνταγή για σοκολατόπιτα με μπανάνα.

Δροσερή Κρέµα µε Γιαούρτι

Η συνταγή για δροσερή κρέμα με γιαούρτι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Ξερά Φρούτα µε Κονιάκ

Η συνταγή για ξερά φρούτα με κονιάκ.

Γιαούρτι µε Μπανάνα και Μέλι

Πώς θα φτιάξεις γιαούρτι με μπανάνα και μέλι.

Γλυκιά Πίτσα με Φιστικοβούτυρο και Μπανάνα

Η συνταγή για γλυκιά πίτσα με φιστικοβούτυρο και μπανάνα.

Μηλόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιμη μηλόπιτα.

Δαµάσκηνα µε Μαστίχα και Κρέµα Γιαουρτιού

Πώς θα φτιάξεις δαµάσκηνα µε µαστίχα και κρέµα γιαουρτιού.

Ρολό Μήλου

Πώς θα φτιάξεις το πιο νόστιμο ρολό μήλου.

Γλυκιά Πίτα µε Ξερά Φρούτα και Καρπούς

Η συνταγή για γλυκιά πίτα με ξερά φρούτα και καρπούς.

Πίτα µε Βερίκοκα και Χουρµάδες

Η συνταγή για πίτα με βερίκοκα και χουρμάδες.

Ανάποδο Κέικ με Ροδάκινα και Αμύγδαλα

Ένα βολικό ανάποδο κέικ, που καταδέχεται να κάνει παρέα με όλα τα φρούτα: και με μήλα και με ροδάκινα και με αχλάδια και με φράουλες και με βερίκοκα και με νεκταρίνια.

Δαμάσκηνα με Κρέμα

Βελούδινη και ευωδιαστή κρέμα, σχεδόν ημίρρευστη, φαίνεται σαν να μην περιέχει αλεύρι ή κορν φλάουρ, τρώγεται υπέροχα τόσο ζεστή όσο και κρύα.