Υλικά
Υλικά (για 5 άτομα)
5 αχλάδια Κατερίνης
1 φλιτζ. ζάχαρη
2 φλιτζ. λευκό κρασί
1 φλιτζ. νερό
6 λοβοί βανίλιας, κομμένοι στα δύο
1 γαρίφαλο
1 μπαστουνάκι κανέλας
1 συσκ. ζύμη σε φύλλα, έτοιμη
1/2 φλιτζ. βούτυρο λιωμένο
3 κρόκοι αβγών
50 γρ. ζάχαρη
20 ml γκράπα
1 φλιτζ. δυνατού εσπρέσο
1 φλιτζ. τυρί μασκαρπόνε (ή Philadelphia)
Παρασκευή
Καθαρίζουμε τα αχλάδια και πετάμε την καρδιά τους.
Αναμιγνύουμε τη ζάχαρη, το λευκό κρασί, τη βανίλια, το γαρίφαλο και την κανέλα σε ένα μεγάλο σκεύος.
Προσθέτουμε τα αχλάδια στο μίγμα και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 1 ώρα), και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Συνεχίζουμε το βράσιμο του μίγματος, έως ότου γίνει καραμέλα, και ύστερα το βγάζουμε από τη φωτιά και το κρατάμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε το φύλλο ζύμης κόβοντας το σε κομμάτια των 10 τ.εκ, Απλώνουμε με ένα πινέλο το βούτυρο.
Τυλίγουμε τα κρύα αχλάδια με το φύλλο και δένουμε με τους λοβούς της βανίλιας.
Τα ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να χρυσίσει η ζύμη και μετά τα αφήνουμε στην άκρη.
Πάνω σε ένα διπλό βραστήρα χτυπάμε τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους.
Προσθέτουμε την γκράπα και το δυνατό εσπρέσο.
Για να ετοιμάσουμε την κρέμα της γαρνιτούρας, προσθέτουμε το μίγμα στο τυρί mascarpone (ή Philadelphia).
Τοποθετούμε στο πιάτο τα αχλάδια και την κρέμα και γαρνίρουμε με κόκκους καφέ.