ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Μια Τυρόπιτα από την Κω

Κάπως έτσι τη φτιάχνουν και στην Πάτμο και σε όλα τα Δωδεκάνησα.

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΑΠΟ ΚΩ

Υλικά

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1⅓ φλιτζ. γιαούρτι στραγγιστό

⅔ φλιτζ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο

1 αβγό χτυπημένο

2 κ.γλ. μπέικιν

1 κ.γλ. αλάτι

Για τη γέμιση

250 γρ. μυζήθρα ή ανθότυρο

250 γρ. φέτα τριμμένη

250 γρ. γραβιέρα τριμμένη

2 αβγά χτυπημένα

½ κ.γλ. κανέλα

μπόλικο πιπέρι

Για την κρούστα

1 κρόκο αβγού χτυπημένο με 2 κ.γλ. γάλα

ελάχιστο τριμμένο μοσχοκάρυδο

βούτυρο για την ταρτιέρα

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι. Κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το βούτυρο, το αβγό και το γιαούρτι.

Ζυμώνουμε με το χέρι μας μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή λεία ζύμη.

Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και την αφήνουμε 15' στο ψυγείο.

Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα.

Πάνω σε χαρτί ψησίματος ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο με τον πλάστη.

Αν σκεπάσουμε και την επιφάνεια της ζύμης με χαρτί, θα ανοίξει πιο εύκολα και δεν θα κολλήσει στον πλάστη.

Αφαιρούμε το πάνω χαρτί και με τη βοήθεια του κάτω αναποδογυρίζουμε τη ζύμη στον πάτο της ταρτιέρας.

Τη στρώνουμε ομοιόμορφα μέχρι επάνω, να καλύψει καλά τα τοιχώματα. Την τρυπάμε παντού με πιρούνι.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά και τα λιώνουμε με πιρούνι μαζί με την κανέλα και το πιπέρι.

Ρίχνουμε και τα αβγά και ανακατεύουμε.

Απλώνουμε ομοιόμορφα το μίγμα των τυριών πάνω στη ζύμη.

Ετοιμάζουμε το μίγμα για την κρούστα και αλείφουμε με αυτό την επιφάνεια της πίτας με ένα πινέλο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε την πίτα για 30' περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Επίσης...

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Τυρόπιτα με Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις τυρόπιτα με γιαούρτι.

Μανιτάρια με Φέτα στο Φούρνο

Πώς θα φτιάξεις μανιτάρια με φέτα στο φούρνο.

Πίτα Πολίτικη

Η συνταγή για πολίτικη πίτα.

Η Στριφτή Τυρόπιτα

Ξεχωρίζει για την εμφάνισή της, που όμως επηρεάζει και τη γεύση της: στριφτά λεπτά ρολάκια, που κάνουν την πιο τραγανή πίτα.

Τυρόπιτα με Κίτρινα Τυριά

Την παραδοσιακή τυρόπιτα την έχουμε συνηθίσει με φέτα. Μπορεί όμως να γίνει και με διαφορετικά κίτρινα τυριά.

Πρασοτυρόπιτα με Γιαούρτι

Δροσερά πράσα, τρυφερά, μαζί με τυριά και γιαούρτι. Μια ελαφριά πίτα, που γίνεται με ελάχιστα υλικά.