ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Γεμιστά στην Κατσαρόλα

Με μερικές παραλλαγές, τα γεμιστά όπως τα φτιάχνουν στην Κρήτη.

ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ

Υλικά

6 ντομάτες ώριμες

2 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες

3 πιπεριές

3 πατάτες μέτριες προς μικρές

3 μεγάλα κρεμμύδια

3 μέτρια κρεμμύδια

3 μεγάλα κολοκύθια

1 συσκευασία αμπελόφυλλα ή 200 γρ. φρέσκα

500 γρ. ρύζι καρολίνα

4 σκελίδες σκόρδο

1 καρότο

½ φλιτζ. μαύρες σταφίδες

½ φλιτζ. κουκουνάρι

1 γεμάτο κ.γλ. ζάχαρη

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1 κοφτή κ.σ. ρίγανη

ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα αμπελόφυλλα αν χρησιμοποιήσουμε συντηρημένα. Αν είναι φρέσκα, τα ζεματάμε για 1' σε νερό που κοχλάζει και τα στραγγίζουμε.

Κουφώνουμε τα λαχανικά: Αδειάζουμε τις 3 ντομάτες και περνάμε το εσωτερικό τους από το μούλτι, μαζί με τις άλλες 3 ντομάτες.

Βγάζουμε τα σπόρια από τις πιπεριές, αφήνοντας το καπελάκι.

Καθαρίζουμε τα 3 μεγάλα κρεμμύδια, κόβουμε ένα καπελάκι εγκάρσια στο επάνω μέρος και αφαιρούμε τα εσωτερικά φύλλα.

Κρατάμε το εσωτερικό.

Κόβουμε τα κολοκύθια στη μέση, τα κουφώνουμε και κρατάμε τα καπάκια και το εσωτερικό τους.

Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση, σχηματίζοντας δύο μέρη για γέμισμα.

Τις κουφώνουμε και κρατάμε το εσωτερικό και τα καπάκια.

Κόβουμε κατά μήκος κάθε πατάτας ένα καπελάκι για σκέπασμα και με κουταλάκι κουφώνουμε το εσωτερικό.

Το κρατάμε. Αλατίζουμε φειδωλά μέσα έξω όλα τα λαχανικά.

Ψιλοκόβουμε το εσωτερικό από μελιτζάνες, κολοκύθια και πατάτες και το βάζουμε σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι.

Περνάμε από το μούλτι τα άλλα 3 κρεμμύδια και το εσωτερικό των κρεμμυδιών που θα γεμίσουμε, μαζί με το σκόρδο.

Προσοχή! Δεν θέλουμε να λιώσουν, μόνο να τα ψιλοκόψουμε, χωρίς να βγάλουν ζουμιά. Βάζουμε το μίγμα στο τηγάνι, μαζί με τα κουκουνάρια. Τρίβουμε το καρότο στο μούλτι και το προσθέτουμε στο τηγάνι.

Προσθέτουμε και 1 φλιτζ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε υπομονετικά, μέχρι να μελώσει το κρεμμύδι, αλλά χωρίς να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε το ρύζι και τις σταφίδες και φέρνουμε 3-4 βόλτες.

Ρίχνουμε και το πολτοποιημένο εσωτερικό από τις ντομάτες μαζί με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε, φέρνουμε 2-3 βόλτες και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον δυόσμο, τον άνηθο και τη ρίγανη και ανακατεύουμε.

Στρώνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με αμπελόφυλλα.

Γεμίζουμε τα λαχανικά με το μίγμα που μαγειρέψαμε και τα τοποθετούμε σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο σε στρώσεις στην κατσαρόλα.

Με όση γέμιση περισσέψει τυλίγουμε ντολμαδάκια με τα αμπελόφυλλα και τα σφηνώνουμε στα κενά.

Σκεπάζουμε με αμπελόφυλλα την επιφάνεια, προσθέτουμε 3 φλιτζ. ελαιόλαδο, αλατίζουμε λίγο και σκεπάζουμε με το καπάκι.

Μόλις πάρει βράση το φαγητό, κατεβάζουμε στο μέτριο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 45' περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν το ρύζι και τα λαχανικά.

Επίσης...

Η Πρασόπιτα με το Έξυπνο Κόλπο

Αν δε θέλεις να ανοίξεις σπιτικό φύλλο, υπάρχει το μυστικό για να κάνεις το φύλλο του εμπορίου να μοιάζει πιο σπιτικό και από της γιαγιάς στο χωριό: ο μαγικός χυλός.

Η Σπανακόπιτα με Διαφορετικό Φύλλο

Το φύλλο με αβγό και γάλα βγαίνει τραγανό και συνάμα πιο γλυκό και πιο αφράτο, κάτι που ταιριάζει πολύ σε μια αρωματική σπανακόπιτα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Καταπληκτική Μανιταρόπιτα

Μία από τις νοστιμότερες και πιο φινετσάτες πίτες της νεότερης παράδοσης και από τις λίγες που αγαπούν τόσο πολύ τη σφολιάτα.

Κρύα Τάρτα με Παντζάρια και Φέτα

Και μια κρύα τάρτα, ανάλαφρη και δροσερή, για τότε που δεν έχουμε όρεξη να ανάψουμε φούρνο.

Τάρτα με Κυδώνι, Μπέικον και Καραμελωμένα Κρεμμύδια

Μια τάρτα πρωτότυπη, που ταιριάζει σε ένα ξεχωριστό τραπέζι.

Τάρτα Μελιτζάνα με Καπνιστό Τυρί

Τα μικρά όψιμα μελιτζανάκια με την έντονη γεύση ή οποιαδήποτε μελιτζάνα βρείτε στην αγορά γίνεται καταπληκτική τάρτα.

Τάρτα Κολοκύθι με Δυόσμο και Γιαούρτι

Η τάρτα κολοκύθι είναι μία από τις αγαπημένες μου και τις πιο κλασικές. Και αυτό γιατί ωραίο κολοκυθάκι βρίσκεις εύκολα όλες τις εποχές του χρόνου.

Τάρτα με Σπιτική Ζύμη, Κολοκύθα και Λουκάνικο

Η κολοκύθα ταιριάζει μαγικά στις τάρτες, είτε σκέτη με φρέσκο δυόσμο είτε μαζί με τυριά, λευκά και απαλά ή πικάντικα και καπνιστά.

Τάρτα Μπριάμ

Τα όψιμα δε συγκρίνονται σε νοστιμιά. Τώρα γίνονται τα νοστιμότερα μπριάμ και ιμάμ, αλλά και οι καλύτεροι μουσακάδες.

Τάρτα με Ντοματίνια, Πιπεριές και Φέτα

Μια τάρτα με γεύση και άρωμα από ελληνικό καλοκαίρι, αλλά και μια άκρως ελληνική, σπιτική, υπέροχη ζύμη.

Μακαρονάδα με Τόνο

Γίνεται γρήγορα, με απλά υλικά που πάντα μας βρίσκονται στο ντουλάπι ή στο ψυγείο, τρώγεται ζεστή με ένα παγωμένο λευκό κρασί, αλλά και κρύα αν περισσέψει.

Κοχυλάκι με Λαχανικά στο Φούρνο

Τα ζυμαρικά στον φούρνο είναι μια πολύ καλή ιδέα για μακαρονάδα όταν έχεις καλεσμένους.