ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Λαχανοντολμάδες Αυγολέμονο στο Φούρνο

Η συνταγή για λαχανοντολμάδες αυγολέμονο στο φούρνο.

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Υλικά

1 λάχανο μέτριο και αφράτο

Για τη γέμιση:

2 φλιτζ. ρύζι Καρολίνα ή νυχάκι

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

μαϊντανό και άνηθο ή μάραθο

2 καρότα τριμμένα

1/2 φλιτζ. λάδι + 1/2 φλιτζ. για το τέλος

αλατοπίπερο

πάπρικα και ρίγανη

Για τη σάλτσα:

χυμό 2 λεμονιών

1 φλιτζ. από το ζουμάκι του φαγητού

2 κ.σ. αλεύρι ή κορν φλάουρ

Εκτέλεση

Κόβουμε το κέντρο από το λάχανο, το κοτσάνι του, αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα και αφήνουμε το λάχανο σε νερό με ξίδι για 30 λεπτά να καθαρίσει.

Βάζουμε νερό με αλάτι ως τη μέση μια μεγάλης κατσαρόλας να βράσει.

Τοποθετούμε το λάχανο με το κενό προς τα κάτω, μέσα στο νερό να ζεματιστεί, το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά.

Το βγάζουμε, αφήνουμε σε σουρωτήρι να κρυώσει και ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά, τρίβουμε τα κρεμμύδια και καρότα, πλένουμε το ρύζι σε τρυπητό.

Ανακατεύουμε σε μπολ το ρύζι με τα υπόλοιπα υλικά, ρίχνουμε το λάδι και αλατοπίπερο, ρίγανη.

Αφήνουμε 15-30 λεπτά να ενωθούν οι γεύσεις και να φουσκώσει το ρύζι μας.

Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα, τα εξωτερικά που είναι μεγαλύτερα τα κόβουμε σε δύο μέρη αφαιρούμε το σκληρό κοτσάνι.

Βάζουμε στην μια άκρη αρκετή γέμιση και τυλίγουμε τους ντολμάδες μας σε ρολά σφιχτά.

Τους βάζουμε σε πυρέξ ελαφρά λαδωμένο και στρωμένο με τα κοτσάνια, σχισμένα ή μικρά λαχανόφυλλα που δεν τυλίγονται, με την άκρη του τυλίγματος προς τα κάτω κοντά κοντά.

Περιχύνουμε τους ντολμάδες μας με το υπόλοιπο λάδι, αλατοπιπερώνουμε ρίχνουμε λίγη πάπρικα και νερό μέχρι να τους σκεπάζει καλά.

Με καπάκι ή αλουμινόχαρτο σκεπάζουμε το πυρέξ μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 1/2 ώρα περίπου να μαλακώσουν.

Βγάζουμε το πυρέξ και παίρνουμε 1 φλιτζ. από το ζωμό του φαγητού μας, το ρίχνουμε στο χυμό λεμονιού που έχουμε διαλύσει το κορν φλάουρ ή το αλεύρι, χτυπάμε καλά με πιρούνι και περιχύνουμε το φαγητό μας.

Αφήνουμε 15 λεπτά ακόμα στο φούρνο να δέσει η σάλτσα.

Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια με τη σάλτσα τους.

Επίσης...

Κρύα Τάρτα με Παντζάρια και Φέτα

Και μια κρύα τάρτα, ανάλαφρη και δροσερή, για τότε που δεν έχουμε όρεξη να ανάψουμε φούρνο.

Τάρτα με Κυδώνι, Μπέικον και Καραμελωμένα Κρεμμύδια

Μια τάρτα πρωτότυπη, που ταιριάζει σε ένα ξεχωριστό τραπέζι.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Τάρτα Μελιτζάνα με Καπνιστό Τυρί

Τα μικρά όψιμα μελιτζανάκια με την έντονη γεύση ή οποιαδήποτε μελιτζάνα βρείτε στην αγορά γίνεται καταπληκτική τάρτα.

Τάρτα Κολοκύθι με Δυόσμο και Γιαούρτι

Η τάρτα κολοκύθι είναι μία από τις αγαπημένες μου και τις πιο κλασικές. Και αυτό γιατί ωραίο κολοκυθάκι βρίσκεις εύκολα όλες τις εποχές του χρόνου.

Τάρτα με Σπιτική Ζύμη, Κολοκύθα και Λουκάνικο

Η κολοκύθα ταιριάζει μαγικά στις τάρτες, είτε σκέτη με φρέσκο δυόσμο είτε μαζί με τυριά, λευκά και απαλά ή πικάντικα και καπνιστά.

Τάρτα Μπριάμ

Τα όψιμα δε συγκρίνονται σε νοστιμιά. Τώρα γίνονται τα νοστιμότερα μπριάμ και ιμάμ, αλλά και οι καλύτεροι μουσακάδες.

Τάρτα με Ντοματίνια, Πιπεριές και Φέτα

Μια τάρτα με γεύση και άρωμα από ελληνικό καλοκαίρι, αλλά και μια άκρως ελληνική, σπιτική, υπέροχη ζύμη.

Μακαρονάδα με Τόνο

Γίνεται γρήγορα, με απλά υλικά που πάντα μας βρίσκονται στο ντουλάπι ή στο ψυγείο, τρώγεται ζεστή με ένα παγωμένο λευκό κρασί, αλλά και κρύα αν περισσέψει.

Κοχυλάκι με Λαχανικά στο Φούρνο

Τα ζυμαρικά στον φούρνο είναι μια πολύ καλή ιδέα για μακαρονάδα όταν έχεις καλεσμένους.

Σουφλέ με Καρότο και Πορτοκάλι

Φινετσάτο και αέρινο, αξίζει να το φας μόλις βγει από τον φούρνο, πριν ξεφουσκώσει.

Η Ντοματόσουπα

Ταιριάζει το δροσερό και το ζεστό με το μαγικό άρωμα της ντομάτας.

Πουρές Φούρνου με Λαχανικά

Η συνταγή για πουρέ φούρνου με λαχανικά.