ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Εύκολη Πίτα Πλεξούδα

Η συνταγή για την πιο εύκολη πίτα πλεξούδα.

ΕΥΚΟΛΗ ΠΙΤΑ ΠΛΕΞΟΥΔΑ

Υλικά

Για 2 πλεξούδες:

2 φύλλα σφολιάτας

1/2 φλιτζ. τραχανά

500 γρ. μανιτάρια

1 κιλό πράσα

2 κρεμμύδια

2 μεγάλα καρότα

1 φλιτζ. ελιές

250 γρ. ντοματίνια

1 ματσάκι μαϊντανό

2 κουτ. μάλαθρο ή άνηθο

1 φλιτζ. ελαιόλαδο

1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι

αλάτι

αυγό

σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε αρχικά τα πράσα μόνα τους για να φύγουν τα υγρά τους.

Αμέσως μετά ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου.

Τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο και παράλληλα σε άλλο τηγάνι ξεκινάμε να σωτάρουμε μόνα τους τα μανιτάρια.

Μόλις απορροφηθούν τα υγρά τους προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη ντομάτα και ανακατεύουμε.

Στα πράσα ρίχνουμε τα αρωματικά χόρτα: μαϊντανό και μάραθο (ή άνηθο).

Αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις και προσθέτουμε τον τραχανά για να φουσκώσει και να απορροφήσει όλα τα υπόλοιπα υγρά των υλικών.

Στο μίγμα των μανιταριών, προσθέτουμε τις ελιές σε κομματάκια και τέλος το τριμμένο καρότο.

Ανακατεύουμε ξανά και στη συνέχεια ενώνουμε στο μεγάλο τηγάνι τα 2 μίγματα και αλατοπιπερώνουμε (μπορούμε να αλατοπιπερώσουμε και ξεχωριστά πριν την ανάμειξη).

Κατεβάζουμε τη γέμιση από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει. Εν τω μεταξύ ανοίγουμε λίγο με ένα λεπτό πλάστη, ένα-ένα τα 2 φύλλα της σφολιάτας.

Τοποθετούμε τη μισή γέμιση κατά μήκος στο φύλλο της σφολιάτας (σε ίση απόσταση από δεξιά και αριστερά), αφήνοντας περιθώριο και στην επάνω και στην κάτω άκρη.

Κόβουμε λωριδίτσες (πάχους 3 εκατοστών περίπου) στις 2 πλαϊνές πλευρές.

Βουτάμε τα δάχτυλά μας σε νερό και βρέχουμε τις άκρες από τις λωρίδες για να κολλήσουν μεταξύ τους στο πλέξιμο και να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.

Πλέκουμε τις λωρίδες μεταξύ τους, μια αριστερή-μία δεξιά (από πάνω προς τα κάτω, ώστε να σχηματιστεί μία πλεξούδα). Όταν φτάσουμε στο κέντρο, διπλώνουμε την κάτω άκρη και συνεχίζουμε το πλέξιμο της υπόλοιπης σφολιάτας.

Στη συνέχεια, λαδώνουμε ελαφρά με πινέλο το ταψί του φούρνου και τοποθετούμε προσεκτικά τις πλεξούδες.

Χτυπάμε σε μπολ ένα αυγό και αλείφουμε τις πλεξούδες.

Τέλος, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι (αν το επιθυμούμε).

Επίσης...

Ρολά Πιπεριάς με Λουκάνικο

Η συνταγή για ρολά πιπεριάς με λουκάνικο.

Αλμυρό Κέικ με Σπανάκι

Η συνταγή για αλμυρό κέικ με σπανάκι.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φωλιά Πατάτας με Κιμά

Η συνταγή για φωλιά πατάτας με κιμά.

Λαχανάκια Βρυξελλών με Σάλτσα Kung Pao

Η συνταγή για λαχανάκια Βρυξελλών με εξωτικό twist.

Μακαρονάδα με Μελιτζάνες

Η συνταγή για την πιο νόστιμη μακαρονάδα με μελιτζάνες.

Ζυμαρικά με Μελιτζάνα και Ελιές

Πώς θα φτιάξετε νόστιμα ζυμαρικά με μελιτζάνα και ελιές.

Μακαρονάκι Φούρνου με Μελιτζάνες

Πώς θα φτιάξετε μακαρονάκι φούρνου με μελιτζάνες.

Γεμιστές Πιπεριές με Κοτόπουλο και Λαχανικά

Πώς θα φτιάξετε γεμιστές πιπεριές με κοτόπουλο και λαχανικά.

Μπριάμ με Μπιφτέκια στο Φούρνο

Η συνταγή για μπριάμ με μπιφτέκια στο φούρνο.

Ρεβίθια Φούρνου με Ρύζι και Σπανάκι

Πώς θα φτιάξετε ρεβίθια φούρνου με ρύζι και σπανάκι.

Μπριάμ Λαχανικών με Κιμά στην Κατσαρόλα

Πώς θα φτιάξετε μπριάμ λαχανικών με κιμά στην κατσαρόλα.

Φασολάκια Φρέσκα με Ζουμερό Κοτόπουλο

Η συνταγή για φασολάκια φρέσκα με ζουμερό κοτόπουλο.