ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Εύκολη Πίτα Πλεξούδα

Η συνταγή για την πιο εύκολη πίτα πλεξούδα.

ΕΥΚΟΛΗ ΠΙΤΑ ΠΛΕΞΟΥΔΑ

Υλικά

Για 2 πλεξούδες:

2 φύλλα σφολιάτας

1/2 φλιτζ. τραχανά

500 γρ. μανιτάρια

1 κιλό πράσα

2 κρεμμύδια

2 μεγάλα καρότα

1 φλιτζ. ελιές

250 γρ. ντοματίνια

1 ματσάκι μαϊντανό

2 κουτ. μάλαθρο ή άνηθο

1 φλιτζ. ελαιόλαδο

1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι

αλάτι

αυγό

σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε αρχικά τα πράσα μόνα τους για να φύγουν τα υγρά τους.

Αμέσως μετά ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου.

Τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο και παράλληλα σε άλλο τηγάνι ξεκινάμε να σωτάρουμε μόνα τους τα μανιτάρια.

Μόλις απορροφηθούν τα υγρά τους προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη ντομάτα και ανακατεύουμε.

Στα πράσα ρίχνουμε τα αρωματικά χόρτα: μαϊντανό και μάραθο (ή άνηθο).

Αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις και προσθέτουμε τον τραχανά για να φουσκώσει και να απορροφήσει όλα τα υπόλοιπα υγρά των υλικών.

Στο μίγμα των μανιταριών, προσθέτουμε τις ελιές σε κομματάκια και τέλος το τριμμένο καρότο.

Ανακατεύουμε ξανά και στη συνέχεια ενώνουμε στο μεγάλο τηγάνι τα 2 μίγματα και αλατοπιπερώνουμε (μπορούμε να αλατοπιπερώσουμε και ξεχωριστά πριν την ανάμειξη).

Κατεβάζουμε τη γέμιση από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει. Εν τω μεταξύ ανοίγουμε λίγο με ένα λεπτό πλάστη, ένα-ένα τα 2 φύλλα της σφολιάτας.

Τοποθετούμε τη μισή γέμιση κατά μήκος στο φύλλο της σφολιάτας (σε ίση απόσταση από δεξιά και αριστερά), αφήνοντας περιθώριο και στην επάνω και στην κάτω άκρη.

Κόβουμε λωριδίτσες (πάχους 3 εκατοστών περίπου) στις 2 πλαϊνές πλευρές.

Βουτάμε τα δάχτυλά μας σε νερό και βρέχουμε τις άκρες από τις λωρίδες για να κολλήσουν μεταξύ τους στο πλέξιμο και να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.

Πλέκουμε τις λωρίδες μεταξύ τους, μια αριστερή-μία δεξιά (από πάνω προς τα κάτω, ώστε να σχηματιστεί μία πλεξούδα). Όταν φτάσουμε στο κέντρο, διπλώνουμε την κάτω άκρη και συνεχίζουμε το πλέξιμο της υπόλοιπης σφολιάτας.

Στη συνέχεια, λαδώνουμε ελαφρά με πινέλο το ταψί του φούρνου και τοποθετούμε προσεκτικά τις πλεξούδες.

Χτυπάμε σε μπολ ένα αυγό και αλείφουμε τις πλεξούδες.

Τέλος, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι (αν το επιθυμούμε).

Επίσης...

Η Πρασόπιτα με το Έξυπνο Κόλπο

Αν δε θέλεις να ανοίξεις σπιτικό φύλλο, υπάρχει το μυστικό για να κάνεις το φύλλο του εμπορίου να μοιάζει πιο σπιτικό και από της γιαγιάς στο χωριό: ο μαγικός χυλός.

Η Σπανακόπιτα με Διαφορετικό Φύλλο

Το φύλλο με αβγό και γάλα βγαίνει τραγανό και συνάμα πιο γλυκό και πιο αφράτο, κάτι που ταιριάζει πολύ σε μια αρωματική σπανακόπιτα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Καταπληκτική Μανιταρόπιτα

Μία από τις νοστιμότερες και πιο φινετσάτες πίτες της νεότερης παράδοσης και από τις λίγες που αγαπούν τόσο πολύ τη σφολιάτα.

Κρύα Τάρτα με Παντζάρια και Φέτα

Και μια κρύα τάρτα, ανάλαφρη και δροσερή, για τότε που δεν έχουμε όρεξη να ανάψουμε φούρνο.

Τάρτα με Κυδώνι, Μπέικον και Καραμελωμένα Κρεμμύδια

Μια τάρτα πρωτότυπη, που ταιριάζει σε ένα ξεχωριστό τραπέζι.

Τάρτα Μελιτζάνα με Καπνιστό Τυρί

Τα μικρά όψιμα μελιτζανάκια με την έντονη γεύση ή οποιαδήποτε μελιτζάνα βρείτε στην αγορά γίνεται καταπληκτική τάρτα.

Τάρτα Κολοκύθι με Δυόσμο και Γιαούρτι

Η τάρτα κολοκύθι είναι μία από τις αγαπημένες μου και τις πιο κλασικές. Και αυτό γιατί ωραίο κολοκυθάκι βρίσκεις εύκολα όλες τις εποχές του χρόνου.

Τάρτα με Σπιτική Ζύμη, Κολοκύθα και Λουκάνικο

Η κολοκύθα ταιριάζει μαγικά στις τάρτες, είτε σκέτη με φρέσκο δυόσμο είτε μαζί με τυριά, λευκά και απαλά ή πικάντικα και καπνιστά.

Τάρτα Μπριάμ

Τα όψιμα δε συγκρίνονται σε νοστιμιά. Τώρα γίνονται τα νοστιμότερα μπριάμ και ιμάμ, αλλά και οι καλύτεροι μουσακάδες.

Τάρτα με Ντοματίνια, Πιπεριές και Φέτα

Μια τάρτα με γεύση και άρωμα από ελληνικό καλοκαίρι, αλλά και μια άκρως ελληνική, σπιτική, υπέροχη ζύμη.

Μακαρονάδα με Τόνο

Γίνεται γρήγορα, με απλά υλικά που πάντα μας βρίσκονται στο ντουλάπι ή στο ψυγείο, τρώγεται ζεστή με ένα παγωμένο λευκό κρασί, αλλά και κρύα αν περισσέψει.

Κοχυλάκι με Λαχανικά στο Φούρνο

Τα ζυμαρικά στον φούρνο είναι μια πολύ καλή ιδέα για μακαρονάδα όταν έχεις καλεσμένους.