ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Εύκολη Πίτα Πλεξούδα

Η συνταγή για την πιο εύκολη πίτα πλεξούδα.

ΕΥΚΟΛΗ ΠΙΤΑ ΠΛΕΞΟΥΔΑ

Υλικά

Για 2 πλεξούδες:

2 φύλλα σφολιάτας

1/2 φλιτζ. τραχανά

500 γρ. μανιτάρια

1 κιλό πράσα

2 κρεμμύδια

2 μεγάλα καρότα

1 φλιτζ. ελιές

250 γρ. ντοματίνια

1 ματσάκι μαϊντανό

2 κουτ. μάλαθρο ή άνηθο

1 φλιτζ. ελαιόλαδο

1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι

αλάτι

αυγό

σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε αρχικά τα πράσα μόνα τους για να φύγουν τα υγρά τους.

Αμέσως μετά ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου.

Τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο και παράλληλα σε άλλο τηγάνι ξεκινάμε να σωτάρουμε μόνα τους τα μανιτάρια.

Μόλις απορροφηθούν τα υγρά τους προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη ντομάτα και ανακατεύουμε.

Στα πράσα ρίχνουμε τα αρωματικά χόρτα: μαϊντανό και μάραθο (ή άνηθο).

Αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις και προσθέτουμε τον τραχανά για να φουσκώσει και να απορροφήσει όλα τα υπόλοιπα υγρά των υλικών.

Στο μίγμα των μανιταριών, προσθέτουμε τις ελιές σε κομματάκια και τέλος το τριμμένο καρότο.

Ανακατεύουμε ξανά και στη συνέχεια ενώνουμε στο μεγάλο τηγάνι τα 2 μίγματα και αλατοπιπερώνουμε (μπορούμε να αλατοπιπερώσουμε και ξεχωριστά πριν την ανάμειξη).

Κατεβάζουμε τη γέμιση από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει. Εν τω μεταξύ ανοίγουμε λίγο με ένα λεπτό πλάστη, ένα-ένα τα 2 φύλλα της σφολιάτας.

Τοποθετούμε τη μισή γέμιση κατά μήκος στο φύλλο της σφολιάτας (σε ίση απόσταση από δεξιά και αριστερά), αφήνοντας περιθώριο και στην επάνω και στην κάτω άκρη.

Κόβουμε λωριδίτσες (πάχους 3 εκατοστών περίπου) στις 2 πλαϊνές πλευρές.

Βουτάμε τα δάχτυλά μας σε νερό και βρέχουμε τις άκρες από τις λωρίδες για να κολλήσουν μεταξύ τους στο πλέξιμο και να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.

Πλέκουμε τις λωρίδες μεταξύ τους, μια αριστερή-μία δεξιά (από πάνω προς τα κάτω, ώστε να σχηματιστεί μία πλεξούδα). Όταν φτάσουμε στο κέντρο, διπλώνουμε την κάτω άκρη και συνεχίζουμε το πλέξιμο της υπόλοιπης σφολιάτας.

Στη συνέχεια, λαδώνουμε ελαφρά με πινέλο το ταψί του φούρνου και τοποθετούμε προσεκτικά τις πλεξούδες.

Χτυπάμε σε μπολ ένα αυγό και αλείφουμε τις πλεξούδες.

Τέλος, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι (αν το επιθυμούμε).

Επίσης...

Μπιφτέκια Οσπρίων

Πώς θα φτιάξετε νόστιμα μπιφτέκια από όσπρια.

Κινόα με Λαχανικά και Αυγό

Η κινόα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, εύπεπτη και χορταστική, αποτελεί εξαιρετική βάση για σαλάτες που αντιμετωπίζονται ως κύριο πιάτο. Μπορούμε όμως να την αντικαταστήσουμε με ρύζι, πλιγούρι ή κουσκούς και να έχουμε το ίδιο νόστιμο αποτέλεσμα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μελιτζάνες με Φακές

Πώς θα φτιάξετε μελιτζάνες με φακές.

Κεφτεδάκια Λαχανικών

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα κεφτεδάκια λαχανικών.

Αλμυρό Κέικ με Καρότο

Πώς θα φτιάξετε αλμυρό κέικ με καρότο.

Σαλάτα Ζυμαρικών με Ελιές και Λιαστές Ντομάτες

Η συνταγή για μία νόστιμη σαλάτα ζυμαρικών με ελιές και λιαστές ντομάτες.

Τάρτα με Πιπεριές και Φέτα

Η συνταγή για μία νόστιμη τάρτα με πιπεριές και φέτα.

Πατάτες Hot Dog, Γεμιστές με Λουκάνικα και Μουστάρδα

Hot Dog χωρίς ψωμάκι, με την πατάτα να παίζει αυτόν το ρόλο.

Μπάμιες σαν Ποπ Κορν

Η συνταγή για νόστιμες μπάμιες που θυμίζουν ποπ κορν.

Σουφλέ με Μπρόκολο, Πιπεριά και Καπνιστή Γαλοπούλα

Ένα σουφλέ στο οποίο χωράνε τα πάντα: Αλλαντικά, τυριά, λαχανικά, ακόμα και φαγητό που έχει περισσέψει.

Πίτα στο Τηγάνι με Βλίτα και Φέτα

Είναι η χορτόπιτα του καλοκαιριού. Μια μερίδα βλίτα που περίσσεψαν από την προηγούμενη, ειδικά αν τα έχετε βράσει μαζί με κολοκυθάκια, μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια τραγανή και λαχταριστή πίτα του τηγανιού.

Λαχανικά και Τυριά σε Τάρτα

Πώς θα φτιάξετε μία τάρτα με λαχανικά και τυριά.