ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Τυρόπιτα Αφράτη

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη και αφράτη τυρόπιτα.

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΑΦΡΑΤΗ

Υλικά

10 φύλλα κρούστας

1/2 ποτήρι λαδι

Για το χυλό:

1 νεροπότηρο γάλα

2 νεροπότηρα νερό

2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη

αλάτι

πιπέρι

220 γρ. ή 1 και 1/2 κούπα αλεύρι (δοσομετρική)

Για τη γέμιση:

2 φλιτζάνια του τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι

1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη με τα χέρια

2 αυγά

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

1 κ.σ. πάπρικα

πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη γέμιση: Σε μπολ ρίχνουμε το κεφαλοτύρι, τη φέτα, το γιαούρτι, την πάπρικα και πιπέρι και λίγο αλατάκι.

Για το χυλό: Σε μπολ βάζουμε το γάλα, το νερό και το λιωμένο βούτυρο ή τη μαργαρίνη.

Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι ώστε να φτιάξουμε ένα ελαφρύ, αραιό χυλό, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα. Μπορεί να μην το πάρει και όλο το αλεύρι, δείτε να είναι αραιός ο χυλός.

Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα ταψί ή πυρέξ. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε 1 φύλλο, ελαφρώς λαδωμένο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Απλώνουμε επάνω του τη μισή ποσότητα χυλού.

Πάνω στο χυλό βάζουμε άλλα 4 φύλλα κρούστας, λαδωμένα ένα-ένα και σουρωμένα ελαφρά, ώστε να πάρει σε πλάτος και μήκος το κάθε φύλλο.

Αδειάζουμε τη γέμιση του τυριού και τη στρώνουμε. Γυρίζουμε όλα τα φύλλα πάνω στη γέμιση, τα λαδώνουμε ελαφρά.

Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 5 φύλλα, λαδωμένα ελαφρά ένα-ένα και λίγο σουρωμένα, στριμώχνουμε τα φύλλα τα μπουν στα τοιχώματα και κάτω από την πίτα και να ασφαλίσουν την πίτα μας.

Καλύπτουμε την πίτα με τον υπόλοιπο χυλό και τη χαράζουμε ελαφρά με το μαχαίρι, ώστε να ξεχωρίσουμε τα κομμάτια όταν ψηθεί η πίτα.

Την ψήνουμε για 1 ώρα ή και παραπάνω ανάλογα το είδος και το μέγεθος του ταψιού, ώστε να ροδίσει καλά.

Την αφήνουμε να ξεκουραστεί λίγη ώρα και μετά τη σερβίρουμε.

Επίσης...

Τάρτα Σφολιάτα με 4 Τυριά

Η σφολιάτα με τα τυριά κάνουν την πιο καλή παρέα και όλοι λατρεύουμε τη γεύση του λιωμένου τυριού πάνω σε μια αφράτη, τραγανή σφολιάτα.

Σουφλέ με Γιαούρτι και Τυριά

Ή αλλιώς "το σουφλέ στο άψε σβήσε". Ένας νοστιμότατος τρόπος για να εκμεταλλευτείς το μπαγιάτικο ψωμί.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Σφολιάτα Σουφλέ με Ζαμπόν, Κέτσαπ και Τυριά

Ανάμεσα σε σουφλέ και πίτσα, ένα πλούσιο, δυνατό σε γεύση και χορταστικό πιάτο.

Σουφλέ με Σπανάκι, Ντομάτα και Φέτα

Ένα από τα νοστιμότερα σουφλέ, γλυκό και πικάντικο χάρη στη φέτα, ελληνικό και κοσμοπολίτικο μαζί.

Πίτσα χωρίς Ενοχές

Αν δοκιμάσετε τη νοστιμιά τους, μπορεί και να απαρνηθείτε για πάντα την κανονική πίτσα.

Οι Τυρομπουκιές

Τρώγονται όλες τις ώρες μετά μανίας.

Το Απόλυτο Τυροπιτάκι χωρίς Φύλλο

Το τυροπιτάκι-λουκουμάς που κάνει το μαγικό "κρακ" πριν σε προσγειώσει στην πικάντικη νοστιμιά της φέτας και στη βελούδινη υφή από το γιαούρτι.

Το Σφουγγάτο της Κύθνου

Από τα νοστιμότερα τυροκροκετάκια της παράδοσης, χρυσαφένια σαν ήλιος, τραγανά και αφράτα συνάμα.

Πιτάκια Πανεύκολα με Χαλούμι και Δυόσμο

Το ψωμί του τοστ μπορεί πολύ τραγανά και νόστιμα να αντικαταστήσει το φύλλο σε ένα πιτάκι.

Μεσογειακό Ντιπ

Η συνταγή για ένα θαυμάσιο μεσογειακό ντιπ.

Πιτσάκι με Μυζήθρα και Pesto στο Πι και Φι

Πιτσάκια του μεζέ, μερακλίδικα, που δεν χρειάζονται ζύμη, αφού γίνονται με πίτες για σουβλάκι.

Η Τυροκαυτερή

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη τυροκαυτερή.