ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Χταποδοκεφτέδες με Σάλτσα Λιαστής Ντομάτας

Ο κεφτές με χταπόδι είναι ένα ποίημα, με συμπυκνωμένη τη νοστιμιά του χταποδιού.

ΧΤΑΠΟΔΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ

Υλικά

1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό)

500 γρ. μπαγιάτικο ψωμί

2 ξερά κρεμμύδια

2 σκελίδες σκόρδο

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κ.γλ. ρίγανη

2 κ.σ. ούζο

1 αυγό

αλάτι, πιπέρι

αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

16 λιαστές ντομάτες σε λάδι

1 συσκευασία κονκασέ

½ φλιτζ. ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

2 κ.γλ. ζάχαρη

1 κ.γλ. ρίγανη ή φρέσκο βασιλικό

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε σκέτο το χταπόδι σε μικρή κατσαρόλα, σκεπασμένο, σε μέτρια φωτιά.

Αλατίζουμε ελαφρά και το αφήνουμε να μαγειρευτεί γύρω στη 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει όλα τα ζουμάκια του. Αν το χταπόδι είναι φρέσκο ελληνικό, ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι.

Όσο βράζει το χταπόδι, ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σε τηγάνι βάζουμε όλα μαζί τα υλικά και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 25', ανακατεύοντας πού και πού.

Περνάμε τη σος από το μούλτι, για πιο βελούδινη υφή.

Στραγγίζουμε το χταπόδι, το κόβουμε σε κομματάκια και το αλέθουμε στο μούλτι, να γίνει κιμάς. Πολτοποιούμε στο μούλτι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Θέλουμε να τα ψιλοκόψουμε, αλλά όχι να τα λιώσουμε και να βγάλουν ζουμιά. Μουλιάζουμε το ψωμί.

Βάζουμε σε μεγάλο μπολ τον κιμά του χταποδιού, το κρεμμύδι και το σκόρδο, το ψωμί, ελαφρώς στυμμένο, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, το ούζο και το αυγό (προαιρετικά). Ζυμώνουμε με το χέρι μας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε ½ ώρα στο ψυγείο.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέχρι να κάψει σε ψηλό κατσαρολάκι που θα γεμίσουμε μέχρι τη μέση. Πλάθουμε μέτρια κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε, τα τινάζουμε και τα τηγανίζουμε γυρνώντας τα από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Σερβίρουμε τους κεφτέδες και πλάι τους τη σάλτσα σε μπολάκι.

Tip

Αν δεν μας αρέσει το ούζο, βάζουμε ξίδι. Ο μύθος ότι το χταπόδι δεν θέλει αλάτισμα δεν ισχύει, ιδίως για τα μεγάλα κατεψυγμένα χταπόδια των ωκεανών.

Επίσης...

Γαύρος στο Φούρνο

Η απόλυτη συνταγή για γαύρο στο φούρνο.

Τα Μύδια του Ναυτικού

Η συνταγή για την πιο νόστιμη και εύκολη εκδοχή των μυδιών.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Surf and Turf με Χοιρινό και Γαρίδες

Η συνταγή για ένα φανταστικό χοιρινό φιλέτο με γαρίδες και σάλτσα πάπρικας - σκόρδου.

Γαρίδες Ψητές

Πώς θα φτιάξετε τις πιο νόστιμες ψητές γαρίδες.

Χταπόδι Κρασάτο με Φάβα

Πώς θα φτιάξεις το πιο νόστιμο χταπόδι με φάβα.

Burger Ψαριού με Πικάντικη Μαγιονέζα

Η συνταγή για ένα φανταστικό μπέργκερ ψαριού με chili mayo.

Γιουβέτσι με Καλαμαράκια

Πώς θα φτιάξεις ένα έξοχο γιουβέτσι θαλασσινών με καλαμαράκια.

Γιουβέτσι με Θαλασσινά και Ούζο

Ένα ξεχωριστό γουβέτσι, που μυρίζει Ελλάδα. Ο συνδυασμός θαλασσινών εδώ είναι ενδεικτικός. Μπορείτε να προσθέσετε, π.χ., και καραβίδες ή να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα είδος θαλασσινών.

Χταπόδι με Ούζο και Ελιές

Πώς θα φτιάξετε το πιο νόστιμο χταπόδι με ούζο και ελιές.

Μπακαλιαρόπιτα

Μπορεί να ακούγεται ασυνήθιστο, ωστόσο η μπακαλιαρόπιτα είναι μια πεντανόστιμη εκδοχή με ψάρι αν θέλουμε να ξεφύγουμε από τις κλασικές εκδοχές παρασκευών με μπακαλιάρο.

Μπακαλιάρος Σκορδαλιά

Όσες συνταγές μπακαλιάρου και να εξερευνήσουμε, το σίγουρο είναι πως από το γιορτινό τραπέζι της 25ης Μαρτίου (αλλά όχι μόνο τότε) δεν θα λείψει η κλασική αξία του μπακαλιάρου σκορδαλιά.

Ο Μπακαλιάρος του Λευτέρη Λαζάρου

Ο άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν τη θαλασσινή κουζίνα, μοιράζεται τα μυστικά του.