ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Χταποδοκεφτέδες με Σάλτσα Λιαστής Ντομάτας

Ο κεφτές με χταπόδι είναι ένα ποίημα, με συμπυκνωμένη τη νοστιμιά του χταποδιού.

ΧΤΑΠΟΔΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ

Υλικά

1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό)

500 γρ. μπαγιάτικο ψωμί

2 ξερά κρεμμύδια

2 σκελίδες σκόρδο

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κ.γλ. ρίγανη

2 κ.σ. ούζο

1 αυγό

αλάτι, πιπέρι

αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

16 λιαστές ντομάτες σε λάδι

1 συσκευασία κονκασέ

½ φλιτζ. ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

2 κ.γλ. ζάχαρη

1 κ.γλ. ρίγανη ή φρέσκο βασιλικό

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε σκέτο το χταπόδι σε μικρή κατσαρόλα, σκεπασμένο, σε μέτρια φωτιά.

Αλατίζουμε ελαφρά και το αφήνουμε να μαγειρευτεί γύρω στη 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει όλα τα ζουμάκια του. Αν το χταπόδι είναι φρέσκο ελληνικό, ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι.

Όσο βράζει το χταπόδι, ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σε τηγάνι βάζουμε όλα μαζί τα υλικά και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 25', ανακατεύοντας πού και πού.

Περνάμε τη σος από το μούλτι, για πιο βελούδινη υφή.

Στραγγίζουμε το χταπόδι, το κόβουμε σε κομματάκια και το αλέθουμε στο μούλτι, να γίνει κιμάς. Πολτοποιούμε στο μούλτι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Θέλουμε να τα ψιλοκόψουμε, αλλά όχι να τα λιώσουμε και να βγάλουν ζουμιά. Μουλιάζουμε το ψωμί.

Βάζουμε σε μεγάλο μπολ τον κιμά του χταποδιού, το κρεμμύδι και το σκόρδο, το ψωμί, ελαφρώς στυμμένο, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, το ούζο και το αυγό (προαιρετικά). Ζυμώνουμε με το χέρι μας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε ½ ώρα στο ψυγείο.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέχρι να κάψει σε ψηλό κατσαρολάκι που θα γεμίσουμε μέχρι τη μέση. Πλάθουμε μέτρια κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε, τα τινάζουμε και τα τηγανίζουμε γυρνώντας τα από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Σερβίρουμε τους κεφτέδες και πλάι τους τη σάλτσα σε μπολάκι.

Tip

Αν δεν μας αρέσει το ούζο, βάζουμε ξίδι. Ο μύθος ότι το χταπόδι δεν θέλει αλάτισμα δεν ισχύει, ιδίως για τα μεγάλα κατεψυγμένα χταπόδια των ωκεανών.

Επίσης...

Καλαμαράκια Σαγανάκι με Κρητική Γραβιέρα

Το παραδοσιακό σαγανάκι παντρεύεται με τα θαλασσινά, σε μία λευκή συνταγή.

Ταραμοσαλάτα

Η συνταγή για την πιο εύκολη και γρήγορη ταραμοσαλάτα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Tηγανητός Γαλέος με Kουρκούτι

Η συνταγή για τον πιο εύκολο και νόστιμο τηγανητό γαλέο με κουρκούτι.

Γαριδομακαρονάδα

Η συνταγή για την πιο εύκολη καλοκαιρινή γαριδομακαρονάδα.

Γιουβέτσι στην Κατσαρόλα με Σουπιές

Η συνταγή για σουπιές γιουβέτσι στην κατσαρόλα.

Ψαρόσουπα Κόκκινη Γιαχνί

Η συνταγή για την πιο νόστιμη ψαρόσουπα γιαχνί.

Πέρκα με Φασολάκια

Η συνταγή για την πιο νόστιμη πέρκα με φασολάκια.

Σουπιές Γιαχνί με Χόρτα

Η συνταγή για τις πιο νόστιμες σουπιές γιαχνί με χόρτα.

Σουπιές με Αρακά

Η συνταγή για τις πιο νόστιμες σουπιές με αρακά.

Θράψαλα Γιουβέτσι με Σπανάκι

Η συνταγή για το πιο νόστιμο γιουβέτσι καλαμαριού με σπανάκι.

Μπακαλιάρος με Μπάμιες στο Φούρνο

Η συνταγή ταιριάζει με όλα τα ψάρια: συναγρίδα σε φέτες, μπακαλιάρο παστό, αλλά και με μικρότερα ψαράκια, όπως οι γόπες. Ταυτόχρονα δίνει μια άλλη γευστική ένταση στα κατεψυγμένα ψάρια του ωκεανού, που δεν έχουν και πολλή νοστιμιά.

Σπιτικό Σεβίτσε με Λαβράκι

Η συνταγή για μία από τις κλασικότερες και πιο νόστιμες ιδέες της περουβιανής κουζίνας έχει υιοθετηθεί από πολλά εστιατόρια της χώρας μας και πλέον τη συναντά κάποιος σε εκατοντάδες μενού.