ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Ογκρατέν με Μελιτζάνες, Κολοκυθάκια και Κεφαλοτύρι

ΟΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ

Υλικά

4 φλάσκες μελιτζάνες κομμένες σε φέτες

8 μέτρια κολοκυθάκια

350 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι

1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι

250 ml κρέμα γάλακτος

4 αυγά

4 κουτ. σούπας αλεύρι για κάθε χρήση

10 κλωναράκια φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο ή 2 κουτ. γλυκού ξερό και ½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό

ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι για την επιφάνεια

Εκτέλεση

Κόψτε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια σε φέτες, βάλτε τις φέτες σε ένα ταψί, αλείψτε τις με ελαιόλαδο, αλατίστε και ψήστε τις σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 15 λεπτά.Βγάλτε τα λαχανικά από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν.

Χωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπήστε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.

Βάλτε σε ένα μπολ το τριμμένο κεφαλοτύρι, το γιαούρτι, τους κρόκους, την κρέμα γάλακτος, το αλεύρι, τον βασιλικό, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε και μετά ενώστε το μείγμα με τη μαρέγκα.

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος βάλτε εναλλάξ στρώσεις από μελιτζάνες και κολοκυθάκια και από το μείγμα με το γιαούρτι και τη γραβιέρα.

Πασπαλίστε την επιφάνεια με τριμμένο κεφαλοτύρι και ψήστε το ογκρατέν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά.

Tip

Ψήστε με τον ίδιο τρόπο μελιτζάνες και πατάτες για να κάνετε μουσακά. Έτσι, οι μελιτζάνες δεν απορροφούν λάδι και οι πατάτες δεν λιώνουν στο ψήσιμο.

Επίσης...

Αγκινάρες α λα Πολίτα

Η συνταγή με όλα τα αρώματα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας που μπορεί να έχει "ιταλικό" όνομα, αλλά αποτελεί μια από τις πιο κλασικές εκδοχές της γαστρονομικής μας παράδοσης.

Αφράτη Πίτα Πατάτας με Κρέμα

Η συνταγή για αφράτη πίτα πατάτας με κρέμα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Πίτσα με Λαδένια Ζύμη, Ζαμπόν και Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις πίτσα με λαδένια ζύμη, ζαμπόν και μανιτάρια.

Πράσα με Καπνιστό Τυρί Ογκρατέν

Τα λαχανικά ταιριάζουν ιδανικά με τα ογκρατέν καθώς και με αλλαντικά αλλά και με καπνιστά τυριά, πλούσια σε γεύση.

Φωλιές από Φύλλο Κρούστας με Πουρέ Αγκινάρας α λα Πολίτα

Να πώς μπορείς να μεταμορφώσεις ένα κλασικό λαδερό φαγητό σε κάτι διαφορετικό, χωρίς να του αλλάξεις τον χαρακτήρα. Μόνο να το κάνεις πιο ορεκτικό, δίνοντάς του και μια τραγανή υφή.

Τυρόπιτα με Πιπεριές

Η πιπεριά και τα μυρωδικά δίνουν ένα άρωμα πίτσας σε αυτή την υπέροχη τυρόπιτα, που για να γίνει τραγανή και στα καλύτερά της πρέπει να βγει λεπτή, γι' αυτό να την τηγανίσετε σε μικρές δόσεις.

Μουσακάς με Φέτα

Στις χώρες της Ανατολής ο μουσακάς μαγειρεύεται χωρίς κρέας, γίνεται όμως πεντανόστιμος και πιο ελαφρύς. Αν σας αρέσουν τα μπαχαρικά, κάντε τον όπως στην Αίγυπτο: προσθέστε λίγο τριμμένο μπαχάρι, λίγο μοσχοκάρυδο και λίγη κανέλα.

Κιμαδόπιτα Ρολό με Μελιτζάνες

Ο συνδυασμός κιμά και μελιτζάνας, όταν δροσίζει με την ευωδιά του μαϊντανού, φτιάχνει μια πολύ φινετσάτη πίτα.

Σνίτσελ από Φιλέτο Κοτόπουλου με Ανάμεικτα Ψητά Λαχανικά

Πώς θα φτιάξετε ζουμερό σνίτσελ από φιλέτο κοτόπουλου με ανάμεικτα ψητά λαχανικά.

Τάρτα Κρεμμυδιού με Ξινομυζήθρα

Η συνταγή για τάρτα κρεμμυδιού με ξινομυζήθρα.

Παστίτσιο με Κρέμα από Κόκκινη Κολοκύθα

Η κολοκύθα γίνεται πίτα, τάρτα, κέικ, γλυκό, ψητή στον φούρνο, αλλά ταιριάζει υπέροχα και με τα ζυμαρικά, κάτι που ξέρουν εδώ και αιώνες οι γείτονές μας οι Ιταλοί.

Αβοκάντο, Ψητές Γαρίδες και Βινεγκρέτ Lime

Η συνταγή για μία νόστιμη σαλάτα με γαρίδες και αβοκάντο.