ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Χταπόδι στη Γάστρα με Κρεμμυδάκια και Κρασί

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

Υλικά

1 χταπόδι περίπου 1½ κιλό

250 γρ. κρεμμυδάκια στιφάδου

1½ φλιτζ. ελαιόλαδο

2 δαφνόφυλλα

1 ποτήρι Μαυροδάφνη

1 συσκευασία κονκασέ

3-4 μπαχάρια

1 αστεροειδή γλυκάνισο

2-3 κλωναράκια φρέσκια μαντζουράνα

2-3 φυλλαράκια αρμπαρόριζα

μετρημένο αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Πλένουμε καλά το χταπόδι και αφαιρούμε τα μάτια και το "δόντι" του.

Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια. Η διαδικασία γίνεται πιο εύκολα αν τα ρίξουμε σε νερό που κοχλάζει για ½ λεπτό και τα στραγγίξουμε στη συνέχεια.

Βάζουμε το χταπόδι ολόκληρο στο κέντρο της γάστρας και ολόγυρα απλώνουμε τα κρεμμυδάκια και όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Το ψήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό φούρνο στους 180°C, μέχρι να μαλακώσει εντελώς.

Στο τέλος αφαιρούμε το καπάκι, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 220°C και αφήνουμε τα κρεμμύδια να ροδίσουν και τη σάλτσα να καραμελώσει.

Tip

Καλύτερα να μην τεμαχίσουμε το χταπόδι. Ολόκληρο βγαίνει πολύ πιο νόστιμο και ζουμερό.

Επίσης...

Σουφλέ με Μπακαλιάρο Παστό

Στην Πορτογαλία, που είναι το εθνικό τους ψάρι, αλλά και στη Γαλλία ο μπακαλιάρος φτιάχνει μερικά από τα νοστιμότερα σουφλέ, σε πολλούς συνδυασμούς. Δοκιμάστε το.

Γαύρος Λεμονάτος στη Στιγμή

Μια συνταγή που σε γλιτώνει από τη διπλή διαδικασία "βράζω το ψάρι, φτιάχνω το λαδολέμονο".

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Σαρδέλες σε Αμπελόφυλλα

Μια απλή και νόστιμη συνταγή.

Φασολάκια με Καλαμαράκια

Κάνουν παρέα στην ίδια κατσαρόλα.

Τα Τονοπιτάκια

Για τις νηστίσιμες ημέρες, για όταν θέλουμε να ξεκινήσουμε ένα γεύμα με ψάρι ή όταν αποφεύγουμε τα γαλακτοκομικά.

Γαύρος Πλακί με Ντομάτα, Μαϊντανό και Ούζο

Ο φρέσκος γαύρος είναι γεμάτος ωφέλιμα Ω3 λιπαρά και μαγειρεύεται σε ελάχιστο χρόνο.

Κοχυλάκια με Τόνο και Κολοκυθάκια

Ένα θαλασσινό παστίτσιο που γίνεται με απλά υλικά και μπορεί να αναδείξει σε γκουρμέ πιάτο έναν τόνο κονσέρβας.

Γαύρος Σουβλάκι με Πιπεριές

Μια ασυνήθιστη, νοστιμότατη συνταγή για γαύρο, που γίνεται πολύ γρήγορα.

Ψητές Σαρδέλες με Λεμονάτη Σάλτσα Μελιού

Ένας διαφορετικός τρόπος να μαγειρέψεις τις σαρδέλες σε μια χορταστική σαλάτα.

Χταποδάκι Τουρσί

Φρέσκο ή κατεψυγμένο, ένα χταποδάκι στο βάζο με όλα τα αρωματικά του στο ψυγείο είναι ένας πειρασμός-λουκούμι.

Λευκή Γαριδομακαρονάδα με Σπανάκι

Η συνταγή για λευκή γαριδομακαρονάδα με σπανάκι.

Καλαμαράκια Τηγανιά

Η συνταγή για τα πιο νόστιμα καλαμαράκια στο τηγάνι.