Follow us

Χταπόδι στη Γάστρα με Κρεμμυδάκια και Κρασί

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

Υλικά

1 χταπόδι περίπου 1½ κιλό

250 γρ. κρεμμυδάκια στιφάδου

1½ φλιτζ. ελαιόλαδο

2 δαφνόφυλλα

1 ποτήρι Μαυροδάφνη

1 συσκευασία κονκασέ

3-4 μπαχάρια

1 αστεροειδή γλυκάνισο

2-3 κλωναράκια φρέσκια μαντζουράνα

2-3 φυλλαράκια αρμπαρόριζα

μετρημένο αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Πλένουμε καλά το χταπόδι και αφαιρούμε τα μάτια και το "δόντι" του.

Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια. Η διαδικασία γίνεται πιο εύκολα αν τα ρίξουμε σε νερό που κοχλάζει για ½ λεπτό και τα στραγγίξουμε στη συνέχεια.

Βάζουμε το χταπόδι ολόκληρο στο κέντρο της γάστρας και ολόγυρα απλώνουμε τα κρεμμυδάκια και όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Το ψήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό φούρνο στους 180°C, μέχρι να μαλακώσει εντελώς.

Στο τέλος αφαιρούμε το καπάκι, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 220°C και αφήνουμε τα κρεμμύδια να ροδίσουν και τη σάλτσα να καραμελώσει.

Tip

Καλύτερα να μην τεμαχίσουμε το χταπόδι. Ολόκληρο βγαίνει πολύ πιο νόστιμο και ζουμερό.

Επίσης...

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μπακαλιαροκεφτέδες

Πώς θα φτιάξεις μπακαλιαροκεφτέδες.

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.

Χταπόδι Στιφάδο

Η συνταγή για χταπόδι στιφάδο.

Σουφλέ με Παστό Μπακαλιάρο και Λαχανικά

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα σουφλέ με ψάρι και θαλασσινά, όλη η Ευρώπη όμως τα λατρεύει.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.