ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Χταπόδι στη Γάστρα με Κρεμμυδάκια και Κρασί

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

Υλικά

1 χταπόδι περίπου 1½ κιλό

250 γρ. κρεμμυδάκια στιφάδου

1½ φλιτζ. ελαιόλαδο

2 δαφνόφυλλα

1 ποτήρι Μαυροδάφνη

1 συσκευασία κονκασέ

3-4 μπαχάρια

1 αστεροειδή γλυκάνισο

2-3 κλωναράκια φρέσκια μαντζουράνα

2-3 φυλλαράκια αρμπαρόριζα

μετρημένο αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Πλένουμε καλά το χταπόδι και αφαιρούμε τα μάτια και το "δόντι" του.

Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια. Η διαδικασία γίνεται πιο εύκολα αν τα ρίξουμε σε νερό που κοχλάζει για ½ λεπτό και τα στραγγίξουμε στη συνέχεια.

Βάζουμε το χταπόδι ολόκληρο στο κέντρο της γάστρας και ολόγυρα απλώνουμε τα κρεμμυδάκια και όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Το ψήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό φούρνο στους 180°C, μέχρι να μαλακώσει εντελώς.

Στο τέλος αφαιρούμε το καπάκι, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 220°C και αφήνουμε τα κρεμμύδια να ροδίσουν και τη σάλτσα να καραμελώσει.

Tip

Καλύτερα να μην τεμαχίσουμε το χταπόδι. Ολόκληρο βγαίνει πολύ πιο νόστιμο και ζουμερό.

Επίσης...

Γλώσσες με Αγκινάρες στο Φούρνο

Η συνταγή για γλώσσες με αγκινάρες στο φούρνο.

Ψάρι Πλακί στο Φούρνο

Η συνταγή για ψάρι πλακί στο φούρνο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Αχνιστά Μύδια με Φέτα και Ρίγανη

Η συνταγή για αχνιστά μύδια με φέτα και ρίγανη.

Pasta με Κυδώνια, Σκόρδο και Πάπρικα

Πώς θα φτιάξετε ζυμαρικά με κυδώνια, σκόρδο και πάπρικα.

Pad Thai

Η συνταγή για το πιο νόστιμο Pad Thai.

Surf and Turf με Χοιρινό και Γαρίδες

Η συνταγή για ένα φανταστικό χοιρινό φιλέτο με γαρίδες και σάλτσα πάπρικας - σκόρδου.

Καλκάνι με Πάτατες

Μία θαυμάσια συνταγή για καλκάνι με πατάτες.

Σουπιές Κρασάτες με Κανέλα

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες με κανέλα.

Ψάρια με Λαχανικά

Η συνταγή για ψάρια με λαχανικά.

Οι πιο Νόστιμες Γαρίδες Tempura

Η συνταγή για γαρίδες tempura.

Φιλέτα Ψαριού Ψημένα σε Μαρουλόφυλλα

Η συνταγή για φιλέτα ψαριού ψημένα σε μαρουλόφυλλα.

Τηγανητό Ρύζι με Γαρίδες και Καλαμπόκι

Πώς θα φτιάξετε το απόλυτο τηγανητό ρύζι με γαρίδες και καλαμπόκι.