Follow us

«Fou Fou με Palaver “Sauce”» (Πουρές από γιαμ με παστό μπακαλιάρο, σπανάκι και αντίδια)

«Fou Fou με Palaver “Sauce”» (Πουρές από γιαμ με παστό μπακαλιάρο, σπανάκι και αντίδια)

Υλικά

Υλικά

Για το Fou Fou

1 κιλό γιαμ (yams) άσπρα ή κίτρινα (όχι γλυκοπατάτες)

1 κ.γλ. βούτυρο (προαιρετικά)

Για τον παστό μπακαλιάρο...

½ φλ. ελαιόλαδο

1 ½ κιλό σπανάκι, αντίδια, σέσκουλα

1 κιλό παστός μπακαλιάρος

1-2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 μεγάλες ντομάτες ξυσμένες

2-3 καυτερές κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες

Αλάτι, πιπέρι, κόκκινη καυτερή πάπρικα ή πιπέρι καγέν

1 κ.σ. φρέσκια ρίζα τζίντζερ τριμμένη ή 1 κ.γλ. ξερό τζίντζερ σε σκόνη ή ½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο (προαιρετικά)

1 φλ. ανάλατοι ηλιόσποροι ή κολοκυθόσποροι

1 κ.σ. φρέσκια ρίζα τζίντζερ, τριμμένη ή 1 κ.γλ. ξερό τζίντζερ σε σκόνη ή ½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Fou Fou Πλένουμε τα γιαμ και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 30 λεπτά.

Τα σουρώνουμε και αφαιρούμε τη φλούδα.

Τα μεταφέρουμε σε ένα βαρύ μπολ ή πίσω στην κατσαρόλα και, αν θέλουμε, ρίχνουμε ένα κουταλάκι βούτυρο.

Τα λιώνουμε με το ειδικό εργαλείο που φτιάχνουμε πουρέ και στη συνέχεια χτυπάμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.

Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα από τον πουρέ στα χέρια μας και σχηματίζουμε μπάλες.

Σερβίρουμε αμέσως το fou fou με παστό μπακαλιάρο μαγειρεμένο με χόρτα.

Παστός μπακαλιάρος Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο μουσκεύοντάς τον για 24 ώρες και αλλάζοντας τουλάχιστον 4 φορές το νερό.

Αφαιρούμε την πέτσα και τα κόκαλα και τον κόβουμε σε κομμάτια.

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

Προσθέτουμε το τζίντζερ ή το μοσχοκάρυδο και μαγειρεύουμε λίγο ακόμα.

Ρίχνουμε τα χόρτα, την ντομάτα, τα πιπέρια και την καυτερή πιπεριά, και μαγειρεύουμε 5 λεπτά.

Προσθέτουμε τον μπακαλιάρο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.

Εντωμεταξύ, περνάμε από τη μουλινέτα (ή χτυπάμε στο γουδί) τους ηλιόσπορους ή τους κολοκυθόσπορους, να γίνουν σαν αλοιφή.

Μόλις ο μπακαλιάρος είναι έτοιμος, ρίχνουμε την πάστα στην κατσαρόλα.

Μαγειρεύουμε λίγο ακόμα μέχρι να πήξει η σάλτσα (προσοχή: χωρίς να ανακατεύουμε), κουνώντας απλώς την κατσαρόλα κυκλικά, για να μη λιώσει το ψάρι.

Σερβίρουμε με το Fou Fou.

Σημ.: Το Fou Fou είναι στην ουσία ένας πουρές από κασάβα ή μανιόκα ή γιαμ.

Και οι τρεις αυτές ονομασίες περιγράφουν μια ρίζα με πολύ άμυλο που αποτελεί, είτε ως αλεύρι είτε μαγειρεμένη, βασικό είδος διατροφής για τη Δυτική Αφρική, κάτι όπως είναι για εμάς το ψωμί και το αλεύρι από σιτάρι.

Το Fou Fou σερβίρεται είτε σκέτο είτε με Palaver «Sauce», δηλαδή ένα «ραγού» από κρέας ή παστό μπακαλιάρο και πράσινα χορταρικά.

Τα χορταρικά που χρησιμοποιούνται στην Αφρική είναι συνήθως τα υπόπικρα φύλλα της κασάβα.

Πιάτο-σουπλά από προσωπική συλλογή, πιάτα, Zara Home, Μπολ Μυρσίνη Κοντού.

Αφαιρούμε την πέτσα και τα κόκαλα και τον κόβουμε σε κομμάτια. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Προσθέτουμε το τζίντζερ ή το μοσχοκάρυδο και μαγειρεύουμε λίγο ακόμα. Ρίχνουμε τα χόρτα, την ντομάτα, τα πιπέρια και την καυτερή πιπεριά, και μαγειρεύουμε 5 λεπτά. Προσθέτουμε τον μπακαλιάρο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Εντωμεταξύ, περνάμε από τη μουλινέτα (ή χτυπάμε στο γουδί) τους ηλιόσπορους ή τους κολοκυθόσπορους, να γίνουν σαν αλοιφή. Μόλις ο μπακαλιάρος είναι έτοιμος, ρίχνουμε την πάστα στην κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε λίγο ακόμα μέχρι να πήξει η σάλτσα (προσοχή: χωρίς να ανακατεύουμε), κουνώντας απλώς την κατσαρόλα κυκλικά, για να μη λιώσει το ψάρι. Σερβίρουμε με το Fou Fou. Σημ.: Το Fou Fou είναι στην ουσία ένας πουρές από κασάβα ή μανιόκα ή γιαμ. Και οι τρεις αυτές ονομασίες περιγράφουν μια ρίζα με πολύ άμυλο που αποτελεί, είτε ως αλεύρι είτε μαγειρεμένη, βασικό είδος διατροφής για τη Δυτική Αφρική, κάτι όπως είναι για εμάς το ψωμί και το αλεύρι από σιτάρι. Το Fou Fou σερβίρεται είτε σκέτο είτε με Palaver «Sauce», δηλαδή ένα «ραγού» από κρέας ή παστό μπακαλιάρο και πράσινα χορταρικά. Τα χορταρικά που χρησιμοποιούνται στην Αφρική είναι συνήθως τα υπόπικρα φύλλα της κασάβα. Πιάτο-σουπλά από προσωπική συλλογή, πιάτα, Zara Home, Μπολ Μυρσίνη Κοντού.

Επίσης...

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.