Follow us

Βελούδινος Πουρές

Την αγαπήσαμε παράφορα σαν femme fatale σε φιλμ νουάρ. Νέοι, γέροι και παιδιά υποκλινόμαστε στα κάλλη της: και με ποδιά κουζίνας και με βραδινή τουαλέτα. Πατάτας εγκώμιον σε πρώτο πρόσωπο.

Βελούδινος Πουρές

Υλικά

Υλικά (για 6 άτομα)

1 κιλό πατάτες

250 γρ. βούτυρο, πολύ κρύο και κομμένο σε μικρά κομματάκια

200-300 ml γάλα πλήρες

Χονδρό αλάτι

Νερό

Παρασκευή

-Διαλέγουμε πατάτες του ίδιου περίπου μεγέθους, ώστε να βράσουν όλες συγχρόνως το ίδιο.

Τις πλένουμε καλά, τις βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα και τις σκεπάζουμε με κρύο νερό.

Το νερό πρέπει να φτάνει 2 εκ.

περίπου πάνω από τις πατάτες.

Τις αλατίζουμε με χονδρό αλάτι, σε αναλογία 10 γρ.

για κάθε λίτρο νερό.

Τις αφήνουμε να σιγοβράσουν σκεπασμένες επί 20-30 λεπτά, ή ώσπου να τις διαπερνά με ευκολία η λάμα ενός μαχαιριού.

Μόλις είναι έτοιμες, τις στραγγίζουμε αμέσως και τις ξεφλουδίζουμε όσο ακόμα είναι χλιαρές.

Τις περνάμε από το μύλο των λαχανικών -τον οποίο έχουμε στηρίξει επάνω σε μια μεγάλη κατσαρόλα- χρησιμοποιώντας τον «κόφτη» με τις ψιλότερες τρυπίτσες.

(Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ποτέ το μπλέντερ ή το μίξερ για αυτή τη δουλειά, γιατί ο πουρές θα «κολλήσει»).

-Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και «στεγνώνουμε» ελαφρώς τον πουρέ, ανακατεύοντας τον ζωηρά επί 4-5 λεπτά, με ξύλινη σπάτουλα.

Προσθέτουμε λίγο λίγο το βούτυρο, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε με δύναμη, ώσπου όλο το βούτυρο να λιώσει και να ενοποιηθεί πλήρως με τον πουρέ.

-Βράζουμε το γάλα και το ρίχνουμε σαν «κορδόνι» στον πουρέ, πολύ ζεστό, πάντα ανακατεύοντας με δύναμη, ώσπου να απορροφηθεί όλο.
Αν θέλουμε ο πουρές να γίνει ακόμα πιο λεπτός και ελαφρύς, μπορούμε, στη συνέχεια, να τον περάσουμε και από ψιλή σίτα.

-Σερβίρουμε τον πουρέ πριν κρυώσει.

Μυστικά επιτυχίας: Η ακριβής ποσότητα του βουτύρου και του γάλακτος, που χρειάζεται για να πάρουμε σατινένιο πουρέ, εξαρτάται από την ποιότητα της πατάτας.

Οι νέας εσοδείας, πιο σκληρές καθώς είναι, χρειάζονται σαφώς περισσότερο βούτυρο και γάλα.

Αν, πάντως, θέλετε έναν αληθινά πλούσιο πουρέ, μη διστάσετε να διπλασιάσετε την ποσότητα του βουτύρου! Υπόψη δε, ότι όσο πιο κρύο είναι το βούτυρο, τόσο πιο λεία και φίνα θα γίνει η creme de la creme της πατάτας

Αυτός ο περίφημος πουρές του μεγαλύτερου σύγχρονου σεφ στον κόσμο, Ζοέλ Ρομπισόν, σε ρίχνει σε κεραυνοβόλο έρωτα με την πατάτα.

Τέτοιο υπέρπυκνο βελούδο δεν έχετε ξαναφάει.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.