Follow us

Φιλέτα χριστόψαρου με σάλτσα Μαυροδάφνη και σαφράνι

Εποχή τρύγου και η άμπελος έχει φορέσει τα καλά της. Την τιμούμε με ένα μενού, που περιλαμβάνει αμπελόφυλλα, σταφύλια και κρασί. Εμπνευστής του αρχιμάγειρας Ντομινίκ Περό. Βουργουνδός και οινολάτρης, ελάχιστα υπομονετικός απέναντι στο «δήθεν», υποστηρίζει με πάθος τις αληθινές γεύσεις. Ίσως αυτό να ήταν εκείνο που γοήτευσε το πρώην αφεντικό του, τον Φρανσουά Μιτεράν.

Φιλέτα χριστόψαρου με σάλτσα Μαυροδάφνη και σαφράνι

Υλικά

Υλικά

4 φιλέτα χριστόψαρου (2 ψάρια)

1 φλιτζ. Μαυροδάφνη

1 φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί

25 cl φρέσκια κρέμα γάλακτος

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

Σαφράνι (5-6 στίγματα)

Αλάτι, άσπρο πιπέρι

Για τη σάλτσα roux

20 γραμ. φυτίνη

20 γραμ. άσπρο πιπέρι

Παρασκευή

Βάζουμε στην κατσαρόλα τα δύο κρασιά, το κρεμμύδι και το αλατοπίπερο.

Αφήνουμε το μίγμα να βράσει σε δυνατή φωτιά 3 λεπτά και μετά προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το σαφράνι και ανακατεύουμε με το σύρμα.

Αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.

Προσθέτουμε τη σάλτσα roux, ανακατεύουμε πάλι με το σύρμα και αφήνουμε άλλα 2 λεπτά, μέχρι να δέσει.

Περνάμε από κωνικό σουρωτήρι.

Η σάλτσα πρέπει να έχει σχετικά παχιά σύσταση και όμορφο, βαθύ χρυσαφί χρώμα.

Τηγανίζουμε τα ψάρια στο βούτυρο και σε δυνατή φωτιά, περίπου 5 λεπτά από την κάθε πλευρά, προσέχοντας να μην παραψηθούν.

Ξαναζεσταίνουμε τη σάλτσα και σερβίρουμε ως εξής πρώτα καλύπτου¬με την επιφάνεια του πιάτου με τη σάλτσα και μετά τοποθετούμε από πάνω το ψάρι.

Στολίζουμε με κάποιο φρέσκο μυρωδικό (άνηθο, μαϊντανό, ξινολάπαθο ...

).

Σημείωση: Για ακόμα πιο προχωρημένες γεύσεις, ψήστε τα ψάρια σε κάρβουνα από κληματόβεργες.

Επίσης...

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μπακαλιαροκεφτέδες

Πώς θα φτιάξεις μπακαλιαροκεφτέδες.

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.

Χταπόδι Στιφάδο

Η συνταγή για χταπόδι στιφάδο.

Σουφλέ με Παστό Μπακαλιάρο και Λαχανικά

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα σουφλέ με ψάρι και θαλασσινά, όλη η Ευρώπη όμως τα λατρεύει.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.