Υλικά
Υλικά (για 4 - 6 άτομα)
1 πακέτο μπαβέτε των 500 γρ.
Σάλτσα
½ μέτρια κόκκινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπερίτσα τσίλι
1 ματσάκι κόλιαντρο
1 κ.σ. σκόρδο
2 εκ. τζίντζερ τριμμένο
100 ml σόγια
150 ml κρασί Chablis
80 ml mirin (γλυκό «κρασί» από ρύζι και μπαχαρικά)
80 ml γλυκιά σάλτσα τσίλι
Παρασκευή
Βάζουμε την πιπεριά μαζί με την πιπερίτσα τσίλι, το κόλιαντρο, το σκόρδο και το τζίντζερ στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε.
Εν συνεχεία, προσθέτουμε τη σόγια, το Chablis, το mirin και τη γλυκιά σάλτσα τσίλι και τα ανακατεύουμε καλά.
Ανοίγουμε τις γαρίδες στη μέση, κατά μήκος, με ένα μαχαίρι.
Τις σοτάρουμε με λίγο ηλιέλαιο, προσθέτουμε τη σάλτσα στο τηγάνι και στη συνέχεια τα ζυμαρικά, τα οποία έχουμε βράσει προηγουμένως, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Μπορούμε επίσης, αντί για γαρίδες,να χρησιμοποιήσουμε καραβίδες ή αστακό.
Να τα ψήσουμε σε σχάρα και να τα περιχύσουμε απλώς με τη σάλτσα Chablis.
Το Chablis, ένα κρασί ξηρό, ελαφρύ και με νεύρο, θεωρείται ο κατεξοχήν σύντροφος των θαλασσινών.
Εδώ, συμμετέχοντας στη σάλτσα των ζυμαρικών με τις γαρίδες, της προσδίδει ένα χαρακτήρα φρουτώδη και μια ευγενική οξύτητα, η οποία όμως ανατρέπεται, όταν το ρυζόκρασο mirin έρχεται να φέρει την πρόκληση του γλυκόξινου, που σε συνδυασμό με το κόλιανδρο και το τσίλι θα χαρίσουν στο φαγητό μια απωανατολίτικη ταυτότητα.