Follow us

Ασύρτικα της Σαντορίνης

Δεν γίνεται κάποιος να μη γνωρίζει το Ασύρτικο. Αυτή τη μοναδική ποικιλία, που ξυπνάει τις αισθήσεις με την τραγανή της οξύτητα και τις ιδιαίτερες νότες τσακμακόπετρας και εσπεριδοειδών…

Ασύρτικα της Σαντορίνης

Μια μοναδική ποικιλία

Το Ασύρτικο είναι από τις χαρισματικές ποικιλίες, που μπορείς να αναγνωρίσεις ακόμα και με κλειστά μάτια. Ειδικά το Ασύρτικο της Σαντορίνης έχει προικιστεί με τις ιδιαιτερότητες του ηφαιστειογενούς εδάφους και είναι ακόμα πιο ευδιάκριτο και μοναδικό. Δεν είναι τυχαίο, ότι αποτελεί μια από τις δυο λευκές ποικιλίες-πρεσβευτές του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό, ούτε ότι συγκεντρώνει τις υψηλότερες βαθμολογίες από γνωστούς οινοκριτικούς, πολλά βραβεία και αποτελεί τη νούμερο ένα προτίμηση των οινόφιλων. Το Ασύρτικο είναι ένα από τα πιο δυνατά οινικά μας χαρτιά και το ευχάριστο είναι ότι εξελίσσεται συνέχεια. Αυτό έδειξε και η δοκιμή μας στα Ασύρτικα της Σαντορίνης, με συνοδεία τα εκλεκτά νερά Badoit και Evian.

Ασύρτικα της Σαντορίνης

Η γευσιγνωσία

Είναι από μόνο του ιντριγκαδόρικο να έχεις στο τραπέζι τα Ασύρτικα της Σαντορίνης, από όλους τους παραγωγούς του νησιού. Ωστόσο,το πιο ενδιαφέρον είναι να ανακαλύπτεις ότι υπάρχουν πλέον νέες εκδοχές και οινοποιήσεις, που αποδεικνύουν τις δυνατότητες της ποικιλίας. Πέρα από τις παλαιωμένες ετικέτες, βρίσκουμε προτάσεις με Ασύρτικα που προέρχονται από φυσική ζύμωση, από πορτοκαλί διαδικασία, από συνδυασμό οινοποίησης σε βαρέλι και δεξαμενή, από μέθοδο σαμπάνιας και από συγκεκριμένα μόνο αμπελοτόπια.
Για να δοκιμάσεις μια τόση έντονη ποικιλία με υψηλή οξύτητα και κομψά αρώματα χρειάζεσαι τον κατάλληλο παρτενέρ σε νερό. Εμείς, επιλέξαμε το λεπτεπίλεπτο Badoit και το φινετσάτο Evian, όπως κάνουμε σε κάθε δοκιμή κρασιών για τον Alpha Wine Guide.

Το Badoit, με τη σύνθεσή του προετοίμαζε τον ουρανίσκο για να απολαύσει τις διαφορετικές ετικέτες και το Evian ενίσχυε τα χαρακτηριστικά τους, χωρίς να επηρεάζει καθόλου τα αρώματα και τις γεύσεις.
Το αποτέλεσμα της δοκιμής ήταν εξαιρετικό. Στο σύνολο, τα κρασιά βαθμολογήθηκαν υψηλά, προσφέροντάς μας μια ευρεία γκάμα επιλογών για το τραπέζι. Άλλωστε, το Ασύρτικο είναι μια ποικιλία για φαγητό και ταιριάζει με πολλά δυνατά πιάτα, όπως λιπαρά ψάρια, παλαιωμένα τυριά, πικάντικα μαγειρευτά και λευκά κρέατα, καθώς και φρέσκα ζυμαρικά με μανιτάρια και τρούφα.

Τα καλύτερα της δοκιμής

Επιλέξαμε μερικές από τις ετικέτες που ξεχώρισαν από τη δοκιμή για τον Alpha Wine Guide και σας δίνουμε τα χαρακτηριστικά τους.

Σιγάλας

7 Μεγαλοχωρίου 2016

ΠΟΠ Σαντορίνη
Γοητευτική μύτη, με αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών, κίτρου και πορτοκαλιού και νότες brioche. Η ορυκτότητα παίζει διακριτικό ρόλο, χωρίς να απουσιάζει. H οξύτητα είναι τραγανή και ενσωματώνεται πολύ ωραία.
Πολύ καλό

Σιγάλας

Νυχτέρι 2014

ΠΟΠ Σαντορίνη
Έντονο χρυσαφί χρώμα. Ωραία μύτη, με αρώματα υπερώριμων πυρηνόκαρπων φρούτων, σταφίδας, ορυκτών και elderflower. To στόμα είναι πληθωρικό, με νότες κομπόστας ροδάκινου, μελιού και μπαχαρικών. Η γεύση είναι ισορροπημένη, με μια αναπάντεχη αλμύρα και η επίγευση είναι πολύ μεγάλη.
Εξαιρετικό

Art. Karamolegos

Νυχτέρι 2016

ΠΓΕ Σαντορίνη
Ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Στη μύτη είναι ευδιάκριτος ο συνδυασμός των εσπεριδοειδών με τα mineral στοιχεία. Σε δεύτερη ανάγνωση, ξεχωρίζουν νότες λίτσι και μελιού. Στο στόμα κυριαρχούν οι λεμονάτες νότες, μαζί με νύξεις ορυκτών. Η οξύτητα είναι υψηλή και η επίγευση μεγάλη.
Πολύ Καλό

Art.Karamolegos

Μυστήριο/ 1.4 2016

ΠΟΠ Σαντορίνη
Έντονο χάλκινο χρώμα. Ιδιαίτερη μύτη, με αρώματα που αρχίζουν από γλυκά εσπεριδοειδών, όπως περγαμόντο και νεράντζι, περνάνε στις βοτανικές νύξεις δυόσμου κα φτάνουν μέχρι την απρόσμενη παρουσία του ιώδιου. Το στόμα είναι επίσης πλούσιο, με υψηλή οξύτητα, ωραίες τανίνες και μεγάλη φρουτώδη επίγευση.
Πολύ Καλό

Boutari

Kallisti Reserve 2016

ΠΟΠ Σαντορίνη
Ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Σύνθετη μύτη, με ωραία αρώματα παλαίωσης, ξύλο, βανίλια, γλυκά μπαχαρικά, ζευγαρωμένα με νότες φρούτων, ροδάκινου, βερίκοκου και πορτοκαλιού, σε φόντο μελιού. Το στόμα είναι επίσης σύνθετο, με τα αρώματα της μύτης να εξελίσσονται και μεγάλη επίγευση.
Εξαιρετικό

Γαβαλάς

Santorini Natural Ferment 2016

ΠΟΠ Σαντορίνη
Ανοιχτό κίτρινο με έντονες χρυσαφί ανταύγειες. Γοητευτικά αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών αγκαλιάζονται από νότες κερήθρας και γιασεμιού. Στο γεμάτο στόμα εμφανίζονται οι νότες ορυκτών και συνδυάζονται με την τραγανή οξύτητα και τη μελένια επίγευση.
Πολύ Καλό

Santo Wines

Santorini Assyrtiko 2017

ΠΟΠ Σαντορίνη
Ωραίο κίτρινο χρώμα με χρυσαφί ανταύγειες. Στη μύτη, βγαίνουν ωραίες δροσερές λεμονάτες νότες. Το στόμα είναι ζωηρό, με έντονες φυσαλίδες και γεύση που παραπέμπει σε ψημένο ψωμί.
Πολύ Καλό

Santo Wines

Ασύρτικο Grand Reserve 2015

ΠΟΠ Σαντορίνη
Ανοιχτόχρυσοπράσινο. Ωραία και πολύπλοκη μύτη, με αρώματα λουλουδιών, εξωτικών φρούτων, ξηρών καρπών, βανίλιας και ψημένου ψωμιού. Το στόμα είναι λιπαρό, με πολύ καλή δομή και αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών, καρυδιού και κουφοξυλιάς. Η επίγευση είναι πολύ μεγάλη.
Εξαιρετικό

Argyros Estate

Santorini Assyrtiko 2016

ΠΟΠ Σαντορίνη
Έντονο κίτρινο χρώμα. Πολύπλοκ οάρωμα,με το λεμόνι και το νεράντζι να κυριαρχούν. Αίσθηση τσακμακόπετρας. Το στόμα είναι ισορροπημένο, ευχάριστο, γεμάτο, με ωραίες νότες ορυκτών και μεγάλη επίγευση.
Πολύ Καλό

Argyros Estate

Santorini ( 80/20 δεξαμενή/ βαρέλι) 2016

ΠΟΠ Σαντορίνη
Αχυροκίτρινο με πράσινες ανταύγειες. Τυπικά αρώματα ορυκτών μαζί με έντονες νότες εσπεριδοειδών, κυρίως λεμονιού. Στόμα με τραγανή οξύτητα και λεμονάτες νότες, που παραμένουν και στη μακρά επίγευση. Μια καλή, κλασική Σαντορίνη.
Πολύ καλό

Vassaltis

Santorini Assyrtiko 2017

ΠΟΠ Σαντορίνη
Έντονο χρυσαφί. Κομψή και σύνθετη μύτη, με τονισμένο τον ανθικό χαρακτήρα, όπως λίτσι, γιασεμί και αγιόκλημα. Στη συνέχεια, βγαίνουν οι νότες των εσπεριδοειδών, κυρίως του νεραντζιού. Στο στόμα, πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με τα εσπεριδοειδή έχουν τα τροπικά φρούτα. Η επίγευση είναι μεγάλη και ντελικάτη.
Πολύ καλό

Vassaltis

Santorini Barrel Aged 2016

ΠΟΠ Σαντορίνη
Έντονο χρυσοπράσινο. Στη μύτη, εντοπίζουμε αρώματα από άνθη εσπεριδοειδών, μαζί με νότες γλυκών μπαχαρικών (βανίλιας, καραμέλας) και γαλλικού τόστ. Το στόμα είναι πλούσιο, εξαιρετικά λιπαρό, με πολύ καλή ισορροπία ανάμεσα στις νότες ξύλου, φρούτου και λουλουδιών. Καλή οξύτητα και μεγάλη επίγευση.
Εξαιρετικό

Χατζηδάκης

Νυχτέρι 2016

ΠΟΠ Σαντορίνη
Έντονο χρυσοκίτρινο. Ενδιαφέρουσα μύτη με αρώματα εξωτικών και πυρηνόκαρπων φρούτων, εμπλουτισμένα με νότες λευκών λουλουδιών, κυρίως αγιόκλημα και άνθη λεμονιάς. Υψηλή οξύτητα, πλούσιο σώμα και αρμονία ανάμεσα στις γλυκές και όξινες γεύσεις. Μακρά επίγευση, με γλυκά μπαχαρικά
Εξαιρετικό

Τα κρασιά δοκίμασαν: Χρυσούλα Κυριακοπούλου, Αλέξανδρος Τριανταφύλου, Ματίνα Νικολοπούλου, Ντίνα Γκρουμούτη και Ιλιάννα Τσάπου.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.