Follow us

Τα σπουδαία γλυκά ελληνικά κρασιά

Τα γλυκά κρασιά αποτελούσαν πάντα δυνατό εγχώριο οινικό χαρτί, είναι εκείνα που άνοιξαν τις πόρτες στο εξωτερικό και απέσπασαν υψηλές διακρίσεις και βραβεύσεις…

Τα σπουδαία γλυκά ελληνικά κρασιά

Εγκαινιάζοντας στο Αθηνόραμα τον φετινό Alpha Wine Guide ξεκινάμε τις γευσιγνωσίες με τα γλυκά κρασιά της Σαντορίνης και της Πάρου. Η επιλογή δεν είναι τυχαία. Σε κάθε αρχή χρειάζεσαι κάτι δυνατό. Ιδού, λοιπόν, τα αποτελέσματα μας σημαντικής δοκιμής.

It’s all about sweet baby…

Οι δυνατότητες που έχουν τα γλυκά κρασιά είναι απεριόριστες. Σε αυτή την περίπτωση, που κάνουμε focus στις ετικέτες της Πάρου και της Σαντορίνης, οι συνδυασμοί με γευστικά συνοδευτικά και οι τρόποι απόλαυσης είναι αρκετοί Φανταστείτε τα ωραία αρώματα των πυρηνόκαρπων φρούτων -ροδάκινου, βερίκοκου- βουτηγμένα μέσα στη γλύκα, να κάνουν παρέα δίπλα σε ένα σιγομαγειρεμένο χοιρινό με καραμελωμένο χαρακτήρα ή οι ώριμες νότες κόκκινων φρούτων να συμπληρώνουν ένα μοσχαράκι, που έχει μαγειρευτεί μαζί με δαμάσκηνα.

Τα σπουδαία γλυκά ελληνικά κρασιά

Ναι, τα γλυκά κρασιά μπορούν να σταθούν δίπλα σε πιάτα με κρέας, με ζυμαρικά και γενικά παρέα με τις περισσότερες πικάντικες και λιπαρές συνταγές. Βέβαια, παραμένουν πρώτα στη λίστα επιλογών, όταν ετοιμάζουμε ένα πλατό με έντονα, ώριμα και πιπεράτα τυριά και πλούσια αλλαντικά. Όσον αφορά τα γλυκά, είτε μιλάμε για γλυκά του κουταλιού είτε για συνθέσεις με μπόλικη σοκολάτα, εκεί η έλξη είναι τόσο αμοιβαία και αρμονική, που το ένα απογειώνει το άλλο στον ουρανίσκο. Για να ξεκινήσετε να τα ζευγαρώνετε, διαλέξτε από τη δοκιμή του Alpha Wine Guide αυτά που σας ταιριάζουν περισσότερο.

Λίγα λόγια για τη δοκιμή

Από τα δώδεκα κρασιά που βρέθηκαν στο τραπέζι της γευσιγνωσίας, κανένα δεν πήρε χαμηλή βαθμολογία. Όλα βρίσκονταν στην κλίμακα του καλού έως εξαιρετικού. Ειδικά τα Vinsanto (οκτώ ετικέτες), πλησίασαν τις υψηλότερες βαθμολογίες. Σε όλη τη δοκιμή, τα κρασιά συνοδεύτηκαν με ποιοτικά γαλλικά νερά, το Badoit και το Evian.

To Badoit κάθε φορά φρέσκαρε τον ουρανίσκο μας, για να μπορέσουμε να δοκιμάσουμε το επόμενο κρασί και το Evian ενίσχυε την κάθε ετικέτα. Είναι πολύ σημαντικό στις γευσιγνωσίες των κρασιών να έχουμε τα κατάλληλα νερά, που δεν επηρεάζουν οργανοληπτικά τα χαρακτηριστικά των δειγμάτων, αλλά το αντίθετο, τα ενισχύουν.
Το Badoit και το Evian γι' αυτό τον λόγο θα δίνουν το παρών ως υποστηρικτές σε όλες τις γευσιγνωσίες του Aplha Wine Guide.

Η δοκιμή των γλυκών κρασιών από Σαντορίνη και Πάρο

Πάρος

Κτήμα Μωραΐτη

ΑΜΜΑ 2011

ΠΓΕ Κυκλάδες
Ποικιλίες Αηδάνι μαύρο, Μανδηλαριά
Βαθύ χρώμα με κεραμιδί ανταύγειες, που αποκαλύπτει μια γεμάτη μύτη με νότες κόκκινων φρούτων, αγριοκέρασων και δαμάσκηνου. Το στόμα ακολουθεί τη μύτη, έχει διάρκεια και ωραίες σχηματισμένες ταννίνες. Η γλυκύτητα ισορροπεί πολύ καλά.
Καλό

Κτήμα Μωραΐτη

Malvasia 2011

ΠΟΠ Πάρος
Ποικιλία Μονεμβασιά
Στη μύτη κερδίζουν τις εντυπώσεις τα πυρηνόκαρπα φρούτα, που παντρεύονται με τη σταφίδα, το μέλι και τους ξηρούς καρπούς. Το στόμα είναι μελένιο, με γλυκιά επίγευση.
Πολύ Καλό

Σαντορίνη

Gavalas Winery

Vinsanto 2010

ΠΟΠ Σαντορίνη
Ποικιλίες: Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι
Γοητευτική μύτη με αρώματα καφέ, μελιού και μαρμελάδας φρούτων, μαζί με νότες ξηρών καρπών και νύξεις κόλλας. Το στόμα είναι πλούσιο, σύνθετο, με έντονες νότες σταφίδας, παστελιού και καφέ. Ένα ισορροπημένο κρασί με καλή οξύτητα.
Εξαιρετικό

Boutari

Αμπελιαστός 2005

Σαντορίνη
Ποικιλία: Μανδηλαριά
Ωραίο κεραμιδί χρώμα. Στη μύτη, κυριαρχούν τα αρώματα του καφέ, της κανέλας και της σταφίδας. Το στόμα μπαίνει αρκετά όξινα και η οξύτητα συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι την επίγευση, που έχει νότες σοκολάτας.
Καλό

Hatzidakis

Vinsanto 2003

ΠΟΠ Σαντορίνη
Ποικιλίες
Ιδιαίτερη μύτη, πολύπλοκη, με ευδιάκριτα αρώματα καραμέλας συνοδευόμενα με ωραίες νότες δαμάσκηνου, δέρματος, βανίλιας και σύκου σε φόντο καφέ. Το στόμα είναι εξίσου πληθωρικό και αρμονικό, παντρεύοντας την οξύτητα με τη γλυκύτητα.
Εξαιρετικό

Artemis Karamolegos

Vinsanto 2008

ΠΟΠ Σαντορίνη
Ποικιλίες
Έντονη και σύνθετη μύτη, με αρώματα που παραπέμπουν σε σύκο, συκομαΐδα μαζί με νότες σταφίδας, espresso, καρυδιών και νύξεις ώριμων κόκκινων φρούτων. Το στόμα έχει ενδιαφέρον, καθώς ισορροπεί ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό και στην επίγευση εμφανίζει απρόσμενες νότες πράσινου πιπεριού.
Πολύ Καλό

Σιγάλας

Vinsanto 2011

ΠΟΠ Σαντορίνη
Ποικιλίες
Έντονα αρώματα σταφίδας, δαμάσκηνου και καφέ, τυπικά του Vinsanto. To στόμα είναι βελούδινο και πρωταγωνιστούν οι γλυκές νότες.
Πολύ Καλό

Santo Wines

Vinsanto 2011

ΠΟΠ Σαντορίνη
Ποικιλίες: Ασύρτικο, Αηδάνι
Η μύτη έχει ένταση και πλημμυρίζουν νότες αποξηραμένου σύκου, μπαχαρικών, βερίκοκου και σταφίδας, ενισχυμένες με αρώματα καβουρδισμένου καφέ. Το στόμα είναι αρκετά γλυκό, με την αλκοόλη να ενσωματώνεται πολύ ωραία. Η επίγευση έχει νότες λεμονιού και μελιού.
Πολύ Καλό

Estate Argyros

Vinsanto 2010 (4χρόνια βαρέλι)

ΠΟΠ Σαντορίνη
Ποικιλίες: Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι
Πρωτότυπη μύτη, με αρώματα εσπεριδοειδών, κυρίως πορτοκαλιού και κουμκουάτ, συνδυασμένα με νότες μελιού. Το στόμα είναι πληθωρικό, γεμάτο, με καλή οξύτητα και μεγάλη επίγευση.
Πολύ Καλό

Σιγάλας

Απηλιώτης 2011

ΠΓΕ Κυκλάδες
Ποικιλίες
Κομψή και πλούσια μύτη. Στην αρχή έρχονται τα αρώματα της καραμέλας και μετά τα γλυκά κουταλιού και τα μπαχαρικά. Το στόμα είναι μια έκπληξη, καθώς ισορροπεί ανάμεσα στη γλυκύτητα, την αναπάντεχη πίκρα και την οξύτητα. Η επίγευση είναι μεγάλη και παραπέμπει σε bitter σοκολάτα.
Πολύ Καλό

Estate Argyros

Vinsanto 1994 (20 χρόνια βαρέλι)

ΠΟΠ Σαντορίνη
Ποικιλίες: Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι
Κομψή, φινετσάτη και έντονη μύτη, με αρώματα κακάο, καραμέλας βουτύρου, καφέ και bitter σοκολάτας. Το στόμα ακολουθεί την μύτη, είναι γενναιόδωρο, έχει έντονες νότες αποξηραμένων φρούτων και πολύ μεγάλη επίγευση.
Εξαιρετικό

Boutari

Vinsanto 2002

ΠΟΠ Σαντορίνη
Ποικιλίες
Πολύπλοκη μύτη, που εστιάζει στα αρώματα μελιού, σύκου, σταφίδας, καβουρδισμένων ξηρών καρπών και καφέ. Το στόμα διατηρεί την τραγανότητά του και έχει ωραίες νότες καραμέλας. Η επίγευση είναι μεγάλη.
Εξαιρετικό

Τα κρασιά δοκιμάστηκαν από:
Χρυσούλα Κυριακοπούλου, Ματίνα Νικολοπούλου, Ντίνα Γκρουμούτη, Ευαγγελία Τσάπου.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.