Follow us

Εκδρομή στη Σεμέλη για wine pairings

Η εποχή μας προκαλεί ακόμα να διοργανώνουμε εξορμήσεις και μια επί πλέον αφορμή είναι οι "Μέρες Νεμέας", που διανύουμε αυτό το διάστημα. Μια πρόταση που συνδυάζει πολλά, είναι το εντυπωσιακό οινοποιείο της Σεμέλης…

Εκδρομή στη Σεμέλη για wine pairings

Σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, στη Νεμέα, μπορείς να ζήσεις μια διαφορετική εμπειρία με πολλές οινικές και γευστικές προεκτάσεις. Εμείς, περάσαμε ένα σαββατοκύριακο στους θεματικούς ξενώνες του κτήματος και σας μεταφέρουμε τις επιλογές που έχετε, μαζί με την είδηση για ένα νέο κρασί που θα κυκλοφορήσει, αλλά και συνταγές με βάση το κρασί.

Με το που φτάνεις στο ορεινό Κούτσι, πολύ κοντά στη Νεμέα, και μπαίνεις στην είσοδο- αυλή του οινοποιείου, αμέσως χαλαρώνεις. Το οπτικό σου πεδίο γεμίζει από πράσινο και πανέμορφους αμπελώνες -όχι μόνο αισθητικά αλλά και ποιοτικά. Εκεί, καλλιεργείται μεγάλο μέρος των σταφυλιών της Σεμέλης, για τις επιλεγμένες ετικέτες της.

Εκδρομή στη Σεμέλη για wine pairings

Το εσωτερικό του οινοποιείου έχει κάνει ολικό λίφτινγκ και φωνάζει παντού γούστο. Ειδικά, η cosy τραπεζαρία με τις ξύλινες λεπτομέρειες, τα εντυπωσιακά φωτιστικά, τα πορσελάνινα χρωματιστά πιάτα και τους ασπρόμαυρους πίνακες, σε ταξιδεύει στη γαλλική εξοχή, με πολλές πινελιές από την γοητευτική Τοσκάνη. Όλα σε γήινους τόνους, είναι σε απόλυτη αρμονία με το τεράστιο καθιστικό που ακολουθεί, με τους δερμάτινους καναπέδες και τα πιο ιδιαίτερα στρογγυλά τζάκια που έχετε δει. Highlights στο χώρο είναι η συλλογή με το ταπωτικό, τη στροφιλιά και τα άλλα παραδοσιακά μηχανήματα του κρασιού και η μεγάλη βιβλιοθήκη, που λειτουργεί και ως εκθετήριο των κρασιών της Σεμέλης.
Συνεχίζοντας την ξενάγηση, σημαντικό είναι ότι το οινοποιείο προσφέρει τη δυνατότητα διαμονής σε θεματικούς ξενώνες, με βάση τα χρώματα, για παράδειγμα το κόκκινο, το πράσινο, το λευκό. Κάθε ένας είναι διαφορετικός, με πρωτότυπη διακόσμηση. Μένεις εκεί όπου παράγεται το κρασί και μπορείς να ακολουθήσεις βήμα βήμα τη διαδικασία. Να ανέβεις στο πάνω επίπεδο, όπου γίνεται η παραλλαβή των σταφυλιών, η μεταφορά τους στις δεξαμενές και από εκεί στην εμφιάλωση και στα βαρέλια. Το οινοποιείο της Σεμέλης είναι πρότυπο και όλη η διαδικασία παραγωγής γίνεται με βάση την αρχή της βαρύτητας.

Επιστρέφοντας στον συνδυασμό των δραστηριοτήτων, εκτός από την ξενάγηση στους αμπελώνες, στο κελάρι και στο οινοποιείο, μπορείς να δοκιμάσεις όλα τα κρασιά και -το καλύτερο- να απολαύσεις ένα δείπνο, ντουέτο με τα κρασιά.
Μπήκαμε στη κουζίνα μαζί με άλλες δυο δημοσιογράφους, την Κική Τριανταφύλλη και την Γεωργία Παπανδρέου και μαγειρέψαμε ένα μενού με κρασιά, εμπνευσμένο από την Κική Τριανταφύλλη, ώστε να συνδυαστεί επίσης με κρασιά. Ένα από τα πιάτα, το σκορδάτο κοτόπουλο, ζευγάρωσε με ένα καινούριο κρασί του κτήματος το Θέα, που βγαίνει στην αγορά τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για μια διαφορετική εκδοχή του Μοσχοφίλερου, που υπογράφει ο expert στο είδος, οινολόγος Λεωνίδας Νασιάκος. Το κρασί παλαιώνει για ένα διάστημα με τις οινολάσπες και έχει έναν σύνθετο και πληθωρικό χαρακτήρα. Η μύτη του είναι γεμάτη στρογγυλές νότες φρούτων και το στόμα του είναι λιπαρό και πλούσιο, με καλή οξύτητα και μεγάλη διάρκεια. Ένα μοσχοφίλερο, που σίγουρα έχει θέση στο τραπέζι με πολλά και έντονα πιάτα.
Είναι πολύ ενδιαφέρον να μαγειρεύεις με κρασί και ειδικά το καλοκαίρι, υπάρχουν πολλές συνταγές που πάνε γάντι.

Εμείς σας δίνουμε αυτές που ετοιμάσαμε, για να στήσετε ένα πολύ γρήγορο οινικό σκηνικό και, σε κάθε περίπτωση, βάζουμε δίπλα το σωστό κρασί: τυρόψωμο ποτισμένο με λευκό κρασί σερβίρεται με λευκό Aitheria, Μεθυσμένη μακαρονάδα σερβίρεται με Ορεινό Ήλιο ερυθρό, σκορδάτο κοτόπουλο σερβίρεται με το νέο Θέα, σοκολατένιο κέικ με κόκκινο κρασί, σερβίρεται με το γλυκό κρασί Esperia.

Οινοποιείο Σεμέλη, Κούτσι Νεμέας, τηλ. 210 27460 20360, www.semeliwines.gr

Τυρόψωμο ποτισμένο με λευκό κρασί

Υλικά
Βούτυρο για το ταψί
1/2 μπαγκέτα, κομμένη σε χοντρές φέτες (περίπου 5 εκατοστά) ή βαρύ χωριάτικο ψωμί σε πιο λεπτές φέτες
1/2 μικρό κίτρινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
¾ κούπας (180 ml) λευκό κρασί
½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 ½ κούπα (165 γρ) τριμμένη γραβιέρα ή κατσικίσιο τυρί
μερικές φέτες ζαμπόν (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρίμαχο σκεύος και τοποθετούμε τις φέτες του ψωμιού τη μία δίπλα στην άλλη. Σκορπίζουμε από πάνω το κρεμμύδι (και το ζαμπόν ψιλοκομμένο αν βάλουμε). Ραντίζουμε με το κρασί και πασπαλίζουμε με πιπέρι και γραβιέρα. Ψήνουμε το ψωμί μέχρι να λιώσει το τυρί και να αρχίσει να ροδοκοκκινίζει στις άκρες, για περίπου 20 λεπτά. Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.

Μεθυσμένη μακαρονάδα

Υλικά
1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού κόκκινη καυτερή πιπεριά τσίλι
1 ½ κούπα (360 ml) κόκκινο κρασί
1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι
1 πρέζα αλάτι
50-100 γρ τυρί τριμμένο, πεκορίνο ή κεφαλογραβιέρα
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το αλάτι και τα ζυμαρικά και τα βράζουμε μόνο για 3 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το λάδι και ρίχνουμε τη σκελίδα του σκόρδου κομμένη σε 3-4 κομμάτια και την καυτερή πιπεριά. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, προσέχοντας να μην καεί το σκόρδο. Αφαιρούμε το σκόρδο, προσθέτουμε το κρασί και δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση.
Σουρώνουμε καλά τα ζυμαρικά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με το κρασί ανακατεύοντας με λαβίδα, μέχρι να απορροφήσουν το κρασί για περίπου 2-3 λεπτά. Δοκιμάζουμε τα ζυμαρικά (να είναι al dente) και τα σερβίρουμε αμέσως πασπαλισμένα με τριμμένο τυρί, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαϊντανό.

Σκορδάτο κοτόπουλο με λευκό κρασί

Υλικά για 8 άτομα
2 κοτόπουλα (περίπου 1,5 κιλό το καθένα) κομμένο σε 8 κομμάτια (μερίδες)
5 κεφάλια σκόρδο
6 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,
2 κούπες (½ κιλό) λευκό ξηρό κρασί
6 μεγάλα φρέσκα κλωνάρια θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε το κοτόπουλο και πετάμε το λίπος που περισσεύει. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Χωρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου και χωρίς να τις ξεφλουδίζουμε τις πιέζουμε να συνθλιβούν ελαφρά. Βάζουμε μια βαριά μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ζεσταίνουμε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου (σε 2 παρτίδες) και τα αφήνουμε να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές, περίπου 12 λεπτά ανά παρτίδα. Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα άλλες δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τις σκελίδες του σκόρδου και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 4 λεπτά. Ρίχνουμε το κρασί και το θυμάρι και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τα σοταρισμένα κομμάτια του κοτόπουλου και τα αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το κοτόπουλο μέχρι να ψηθεί καλά, για περίπου 20 λεπτά. Επειδή το ζουμί του φαγητού δεν καλύπτει τα κομμάτια πρέπει να τα γυρίζουμε περίπου κάθε 5 λεπτά. Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα με τις σκελίδες του σκόρδου γύρω γύρω και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Παγωτό βανίλια με γρανίτα από κόκκινο κρασί

Υλικά
Για τη γρανίτα
1/2 μπουκάλι κόκκινο κρασί*
1 κούπα (240ml) νερό
1/3 κούπας (70 γρ) ζάχαρη
αρωματικά: 1 ξυλάκι κανέλα, 2 γαρίφαλα, 5 κόκκους πιπέρι (προαιρετικά)
παγωτό βανίλια (έτοιμο)
Εκτέλεση
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη (και τα αρωματικά αν χρησιμοποιήσουμε) μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Ανακατεύουμε το σιρόπι με το κρασί και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί. Το βάζουμε στην κατάψυξη για 4 ώρες. Μετά από μία ώρα ξύνουμε με ένα πιρούνι, ώστε να δημιουργηθούν μικροί κρύσταλλοι πάγου και τους συγκεντρώνουμε στη μέση. Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία κάθε μισή ώρα. Σερβίρουμε παγωτό βανίλια σε ένα ποτήρι και το γεμίζουμε με κρυστάλλους γρανίτας.
*Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε το Piccolo Mondo της Σεμέλης, 1 μπουκάλι piccolo Mondo / 2 κ.τ.σ καστανή ζάχαρη / 1 ξυλάκι κανέλα / 2 γαρίφαλα, 5 κόκκους πιπέρι να πάρουν βράση και να λιώσει η ζάχαρη.

Σοκολατένιο κέικ με κόκκινο κρασί

Υλικά
1 ½ κούπα (210 γρ) αλεύρι ολικής αλέσεως
1/3 κούπα (30 γρ) σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
¾ κούπας (170 γρ) καστανή ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια σκόνη
5 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
¼ κούπας (80 gr) μαρμελάδα φράουλα και περισσότερη αν κόψουμε το κέικ στη μέση και το αλείψουμε
1 κούπα (240ml) κόκκινο κρασί
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα μαζί τα στερεά υλικά (αλεύρι, κακάο, σόδα, ζάχαρη, αλάτι, βανίλια) και σε ένα άλλο το κρασί, τη μαρμελάδα και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το μείγμα των υγρών στα στερεά και ανακατεύουμε καλά. Καλύπτουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί ή το αλείφουμε με ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με κακάο. Αδειάζουμε τον χυλό και ψήνουμε περίπου 45-50 λεπτά. Για να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί σωστά, τρυπάμε το κέντρο του κέικ με μια οδοντογλυφίδα η οποία πρέπει να βγει καθαρή. Βγάζουμε το κέικ από το ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει καλά σε μια σχάρα πριν το κόψουμε. Αν θέλουμε, μπορούμε να το κόψουμε οριζόντια στη μέση, να απλώσουμε στην επιφάνεια λίγη μαρμελάδα, να ενώσουμε κατόπιν τα κομμάτια και να πασπαλίσουμε την επιφάνειά του με κακάο.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.