Follow us

O Κρητικός αμπελώνας αναγεννιέται

Βηλάνα, Θραψαθήρι, Κοτσιφάλι και πολλές ακόμα κρητικές ποικιλίες τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί στο στόχαστρο, προκαλώντας το ενδιαφέρον και διευρύνοντας τους οινικούς γευστικούς μας ορίζοντες.

O Κρητικός αμπελώνας αναγεννιέται

Η Κρήτη πιστεύει στις γηγενείς ποικιλίες και στον πρωτογενή τομέα και κάνει συνεχόμενες προσπάθειες για να αναβιώσουν τα ξεχασμένα σταφύλια. Σε αυτό το πλαίσιο, πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε από την τοπική περιφέρεια η σημαντική δημιουργία ενός πιλοτικού πειραματικού αμπελώνα στο νησί. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί μια τέτοια αμπελουργική περιοχή, που θα παράγει και θα προσφέρει στους αγρότες καθαρό κα πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό από τις παραδοσιακές ποικιλίες. Στην πραγματικότητα λοιπόν πρόκειται για ένα πρότυπο φυτώριο 24 στρεμμάτων, που θα φιλοξενεί και θα φροντίζει όλες τις κρητικές ποικιλίες, που είχαν εξαφανιστεί. Οι οινοπαραγωγοί θα έχουν την δυνατότητα να προμηθεύονται από εκεί τα ντόπια σταφύλια, μέχρι να εκπαιδεύονται για τις αμπελουργικές τεχνικές και τις ιδιαιτερότητες των ποικιλιών. Σπουδαία εξέλιξη για το ελληνικό κρασί και μακάρι να γίνουν και σε άλλες περιοχές τέτοιοι αμπελώνες…

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.