Η εκλεπτυσμένη ελληνική εκδοχή της σαμπάνιας από ξινόμαυρο, αποτέλεσε ναυαρχίδα του οικογενειακού οινοποιείου στο Αμύνταιο και ευτυχή αφορμή να γνωρίσουμε και τις υπόλοιπες πρωτοεμφανιζόμενες ετικέτες του κτήματος, με ήρεμα κρασιά. Δυο ερυθρά και ένα λευκό, που παράγονται φυσικά με βιολογική καλλιέργεια, με βιοδυναμικές μεθόδους και φυσικές- άγριες ζύμες. Το Terra Levea ερυθρό δημιουργείται αποκλειστικά από ξινόμαυρο. Είναι κρασί με έντονα αρώματα πυκνών κόκκινων φρούτων, κυρίως φραγκοστάφυλου και βατόμουρου αγκαλιασμένες από νότες ντομάτας. Στο στόμα ξεχωρίζουν οι στρογγυλές ταννίνες και η ωραία οξύτητα. Το αντίστοιχο Terra Levea λευκό παράγεται από Ασύρτικο. Είναι σύνθετο στη μύτη και στο στόμα με φρέσκα και ώριμα φρούτα, που ανταποκρίνονται κυρίως σε νύξεις μπανάνας, λεμονιού και μήλου. Στη γευστική παλέτα προστίθενται οι πινελιές από τριαντάφυλλο, μέλι και ορυκτό. Το τελευταίο κρασί, το ερυθρό κτήμα Καρανίκα αποτελεί ένα πάντρεμα του σπάνιου λημνιώνα, με το ξινόμαυρο και το cabernet. Έχει ενδιαφέρον στην μύτη, ευωδιάζει κόκκινα φρούτα, μαρμελάδα, ντομάτα και μπόλικα μπαχαρικά, ενώ στο στόμα είναι γεμάτο και με μεγάλη διάρκεια. Είναι μια προσπάθεια που αξίζει τη δοκιμή και γενικά είναι ωραίο να εμπλουτίζουμε τις οινικές μας εμπειρίες με νέα κρασιά και μικρούς παραγωγούς. Σας τα προτείνουμε λοιπόν…