Follow us

Γιορτινές ομοιοπαθητικές συζυγίες: Γλυκά σε πιάτο και ποτήρι

Αναμένοντας να στολιστούν οι βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων, ο Αλέξανδρος Σακκάς αναζητά την τέλεια συνοδεία για τα γλυκά των γιορτών μέσα στο θησαυροφυλάκιο των γλυκών ελληνικών κρασιών· νοσταλγία και μελωμένη απόλαυση...

Γιορτινές ομοιοπαθητικές συζυγίες: Γλυκά σε πιάτο και ποτήρι

Πάντα τα Χριστούγεννα άρχιζαν για μένα πολύ νωρίς· από τα τέλη του Νοέμβρη που εμφανίζονταν τα πρώτα δέντρα και στολίδια, και ο τόπος μύριζε γιορτές. Τα Χριστούγενα δεν τα σνόμπαρα, τα λάτρευα! Κι επειδή στο σπίτι ταυτίζαμε τις γιορτές με τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, η πιο μεγάλη μου χαρά παραμένει να βλέπω τις πυραμίδες από μελομακάρονα, δίπλες και κουραμπιέδες, να ορθώνονται καμαρωτές στα ζαχαροπλαστεία. Το βλέμμα μου γλυκαίνει, η μύτη συγκινείται από το μοσχοβολιστό τους άρωμα.

Δεν μας ένοιαζε παλιότερα τι θα πιούμε με τα γλυκά των Χριστουγέννων. Ίσως δεν μας ένοιαζε καν αν θα πίναμε κάτι. Το πολύ-πολύ καμιά σαμπάνια, έτσι για το καλό , για την αίσθηση της γιορτής – κι ας μην ήταν αληθινή, κι ας μην ταίριαζε με τα γλυκά. Τώρα ψάχνουμε αλλιώς, για να σταλάξουμε περισσότερη ηδονή στην απόλαυση των γιορτών, ανοίγοντας και κερνώντας γλυκά κρασιά μαζί με μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, κορμούς και βασιλόπιτες. Θα το κερδίσουμε το στοίχημα με Μοσχάτα, αφρώδη, Μαυροδάφνες.

Δοκιμάζοντας τα τόσο σωστά μελωμένα μελομακάρονα του ιστορικού Ασημακόπουλου, αναζητώ –λόγω του πλούτου και της σφιχτοδεμένης γεύσης τους– το «Ανθεμίς» της Σάμου. Να απολαύσω πρώτα το πυκνό και πολυσύνθετο άρωμά του, μια υποψία από τη θεσπέσια γεύση του, και ξαναδαγκώνοντας ένα κομματάκι μελομακάρονο να διαπιστώσω ότι η κοινότητα του γευστικού πλούτου και η πικάντικη ιδιοσυγκρασία και των δύο δημιουργούν έναν ηλεκτρικά εκρηκτικό συνδυασμό γεμάτο πάθος. Αλλά και με το «Χόρταις» του Κτήματος Μερκούρη (κυρίως Μαυροδάφνη) ο συνδυασμός δεν πάει πίσω: τυλίγοντας οι τανίνες του στην αγκαλιά τους τη γλύκα του μελομακάρονου λιώνουν και το σύνολο αστράφτει ηδονή. Μένοντας στην παράδοση του Ασημακόπουλου γεύομαι έναν ολόφρεσκο, τραγανό και μυρωδάτο κουραμπιέ και τολμώ την αποκοτιά: ανοίγω το υπέρκομψο, δαντελένιο «Μοσχάτο Ρίου» του Παρπαρούση. Και, ω του θαύματος, η τόσο σοφιστικέ, δαντελένια, πολυσχιδής προσωπικότητα του κρασιού, αλληλοσυμπληρώνεται τέλεια με τη γήινη γλύκα των κουραμπιέδων! Για τις τραγανές, έντονες, πυκνές στη γεύση δίπλες βρήκα δύο λύσεις: μια ντελικάτη, το ημιαφρώδες «Deus» της Cavino που ελαφρύνει σαν χάδι το φύλλο τους, και μία πλούσια, το υπέροχο «Μοσχάτο Λήμνου Ηφαίστου Γνώση» του Πέτρου Χατζηγεωργίου, που χωρίς να λιγώνει κάνει την αίσθηση στο στόμα πιο πλούσια.

Προχωρώντας, αλλάζω στιλ και γεύομαι τον πλούσιο, αλλά καθόλου βαρύ, και πολυσύνθετο κορμό κάστανου με σοκολάτα bitter του ζαχαροπλαστείου Mellenjo στο Περιστέρι. Το γλυκό βρίσκει το μάστορά του πάλι στο «Deus», που χάρη στο Μοσχοφίλερο και τον Σιδερίτη του δίνει χάδι ανάλαφρο, αλλά κουμπώνει θαυμάσια και με το ωραίο Κηρ –Μοσχάτο Σπίνας– του Μιχαλάκη από την Κρήτη.

Συνέχεια με άγλυκα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Μια και είχα τις δύο ανάλαφρες παραλλαγές γαλλικού pain d’ epices από τη «Μέλισσα» του Περιστερίου, έπιασα στα χέρια μου τρία κρασιά. Με την πικάντικα spicy βερσιόν, καλυμμένη με ζάχαρη-άχνη χάρηκα τη φινέτσα και το ντελικάτο στιλ δύο Μοσχάτων: του Παρπαρούση και του Μιχαλάκη. Ενώ στην επίσης άγλυκη παραλλαγή που καλύπτεται με γλάσο σοκολάτας, το «Χόρταις» δημιούργησε μια πανέμορφη αίσθηση γεύσης πλούσιας και με βάθος.

Φινάλε με τη δαντελένια βασιλόπιτα-τσουρέκι της Κυβέλης, που τα βρήκε αμέσως με το ντελικάτο «Deus». Να σας πω κάτι, έτσι για το τέλος; Ναι, είναι αλήθεια ότι όλα σχεδόν τα χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι στιβαρά! Αλλά αξίζει τον κόπο να τα απολαύσετε και μάλιστα με το κρασί που τους ταιριάζει...


Τα γλυκά που δοκιμάσαμε
Ασημακόπουλοι:
Μελομακάρονα, δίπλες, κουραμπιέδες (Xαρ. Τρικούπη 82, 210 3610092)
Κυβέλη: Βασιλόπιτα (Λεωφ. Πεντέλης 28, Βριλήσια, 210 6897574)
Mellenjo: Κορμός κάστανο (Παρασκευοπούλου 32, Περιστέρι, 210 5780881)
Μέλισσα: Γαλλικό pain d’ epices (Εθνάρχου Μακαρίου 43, Περιστέρι, 2105759684)

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.