Follow us

Μυρτώ Σάλλα

Αυτόνομη προσωπικότητα, η Μυρτώ Σάλλα δεν φανταζόταν ότι κάποια στιγμή της ζωής της θα αναλάμβανε τα ηνία της Εταιρείας Σεμέλη, μιας από τις πιο πετυχημένες οινοποιίες στην Ελλάδα.

Μυρτώ Σάλλα

Αν και μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου το κρασί συντρόφευε πάντα τις οικογενειακές γιορτές και συγκεντρώσεις –η μητέρα της μαγείρευε πάρα πολύ ωραία φαγητά και ακόμα και σήμερα ψάχνει, βρίσκει και συνδυάζει στα φαγητά της τις κρητικές ρίζες με την καινοτομία-, ποτέ δεν είχε σκεφτεί ότι κάποτε θα έφτανε η στιγμή να ασχοληθεί και επαγγελματικά με αυτό. Ήταν όταν τελείωσε τις σπουδές της στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων όταν έφυγε για τη Φλωρεντία για να σπουδάσει κόσμημα. Κάποια στιγμή επισκέφθηκε και την Τοσκάνη.

Και εκεί, αφού πέρασε από πολλές βίλες και οινοποιία, διαπίστωσε τον πολιτισμό που κρύβεται πίσω από το κρασί. Γοητευμένη από την αντίληψη των οινοπαραγωγών, όπου το κρασί αποτελούσε για κείνους ένα στοιχείο της καθημερινότητας, και εντυπωσιασμένη από την κουλτούρα και τον επαγγελματισμό των ανθρώπων του, μπήκε στο πίσω μέρος του μυαλό της το «μικρόβιο» της ενασχόλησης με το κρασί. Νέα, δυναμική, με αγάπη για το κρασί και πολλά πλάνα γύρω από αυτό, η Μυρτώ Σάλλα σήμερα έχει τα ηνία της «Σεμέλη», μιας οινικής εταιρείας που κάτω από την ομπρέλα της αγκαλιάζει τρία σπουδαία οινοποιεία.

Το Domaine Helios στο Κούτσι Νεμέας, την οινοποιία Νασιάκου στη Μαντίνεια και τo Κτήμα Σεμέλη στη Σταμάτα Αττικής. Έτσι πλέον ασχολείται αποκλειστικά με το κρασί, πράγμα που απολαμβάνει ιδιαίτερα, όπως μας αποκαλύπτει η ίδια. Τη συναντήσαμε για να μάθουμε περισσότερα για εκείνη, τα οινοποιεία και φυσικά, τη σχέση της μετο κρασί.

Μυρτώ Σάλλα


Τι σημαίνει για εσάς το αγιωργίτικο;
Έμπνευση, δύναμη, συντροφιά. Μια εξαιρετική ποικιλία που μόνο όταν ασχοληθείς με αυτή μπορείς να κατανοήσεις: σε εκπλήσσει, σε συναρπάζει. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για την πιο πολυδυναμική ποικιλία της Ελλάδας, την πιο εμπορική. Η Νεμέα, όπου παράγεται, είναι και η μεγαλύτερη ζώνη παραγωγής ερυθρού κρασιού στην Ελλάδα, με ό,τι θετικό ή αρνητικό αυτό συνεπάγεται.

Έχετε ταξιδέψει σε οινικές ζώνες στο εξωτερικό. Πού σας άρεσε; Θα μας μεταφέρετε τοπία, γεύσεις και ανθρώπους που ξεχωρίσατε;
Στην Τοσκάνη ήταν η πρώτη μου εμπειρία και εκεί όπου είδα ζωντανά τι σημαίνει κουλτούρα της γεύσης, τόσο στο κρασί όσο και στο φαγητό. Οι πρώτες ύλες, ο τρόπος παρασκευής, η εξυπηρέτηση. Πριν από λίγα χρόνια επίσης επισκέφθηκα και τη Napa Valley στην Αμερική. Η εμπειρία μου εκεί με έκανε να υποσχεθώ στον εαυτό μου ότι θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να συνεισφέρουμε και εμείς στην προσπάθεια αναβάθμισης των Δρόμων του Κρασιού στην Ελλάδα.

Εάν σας έβγαιναν μερικές αυθόρμητες κουβέντες, τι θα λέγατε ότι είναι το κρασί;
Είναι κομμάτι της ζωής μου. Είναι μια μεγάλη επιχείρηση που πρώτα και πάνω από όλα θέλουμε να λειτουργεί σωστά, να είναι επιτυχημένη στον τομέα της και να αποφέρει κέρδη. Είναι κουλτούρα, γιατί στη ζωή του κρασιού δεν χωρούν στεγνοί άνθρωποι με περιορισμένους ορίζοντες. Είναι δημιουργία και αυτό δεν σε κάνει ποτέ να νιώθεις ότι δεν μπορείς και καλύτερα. Αν έπρεπε τελικά να χαρακτηρίσω με μόνο μια λέξη το κρασί, θα έλεγα ότι είναι αξία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα κτήματα και οι αμπελώνες είναι μια κληρονομιά που περνάει από γενιά σε γενιά, χωρίς διακοπές· χωρίς να χάνεται.

Από τη στιγμή που αναλάβατε την εταιρεία Σεμέλη, ποιες ήταν οι στρατηγικές σας κινήσεις; Τι αλλάξατε, τι θα αλλάξετε και ποιοι είναι οι στόχοι σας;
Οι πρώτες αλλαγές είχαν να κάνουν με τη διοίκηση και την εμπορική πολιτική αλλά και την εταιρική της ταυτότητα. Η γκάμα των κρασιών μας είναι πιο οργανωμένη και βασίζεται κυρίως στις ποικιλίες που παράγουμε εμείς, τα κρασιά μας πλέον κοσμούνται από πολύ ωραίες ετικέτες που ακολουθούν ένα ενιαίο και συγκεκριμένο σκεπτικό. Επιπρόσθετα, έχοντας αφουγκραστεί τις διεθνείς τάσεις, δίνουμε έμφαση καθημερινά στην προσπάθεια για καλή σχέση ποιότητας/τιμής, καθώς πιστεύω ότι το εμφιαλωμένο κρασί θα πρέπει να είναι προσιτό σε περισσότερο κόσμο, και όχι να θεωρείται πολυτέλεια. Όσο για τους στόχους μας, να αυξήσουμε άμεσα τις εξαγωγές μας αλλά και να προκαλέσουμε περισσότερο κόσμο, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να επισκεφθεί
το οινοποιείο μας στο Κούτσι Νεμέας και να μείνει στους ξενώνες του οινοποιείου. Με αυτόν τον τρόπο θα έρθει σε άμεση επαφή με τα κρασιά και τη φιλοσοφία μας.

Μιλήστε μας για τα οινοποιεία, τις δραστηριότητές τους, τα αμπέλια και τις ποικιλίες που καλλιεργούνται.
Στην εταιρεία ανήκουν σήμερα τρία οινοποιεία με τους δικούς του αμπελώνες το καθένα τριγύρω: Το οινοποιείο Domaine Helios στο Κούτσι Νεμέας, ένα από τα πιο σημαντικά εγχειρήματα στο χώρο του κρασιού, τουλάχιστον για την Ελλάδα· η οινοποιία Νασιάκου στη Μαντίνεια, την περιοχή με τη μεγαλύτερη ζήτηση λευκού κρασιού στην Ελλάδα· και τo Κτήμα Σεμέλη, το πρώτο οινοποιείο της εταιρείας, στη Σταμάτα Αττικής. Καλλιεργούμε ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, με κυριότερες το Αγιωργίτικο Νεμέας, το Μοσχοφίλερο και το Ροδίτη. Επίσης καλλιεργούμε Chardonnay, Σαββατιανό, Cabernet Sauvignon, Merlot και πρόσφατα Gewurztraminer, το οποίο οινοποιήσαμε για πρώτη φορά στο τέλος του 2008. Το σύνολο των ιδιόκτητων αμπελώνων μας είναι έκτασης 200 στρεμμάτων με προοπτική ανάπτυξης.

Έχετε κάποια σχέδια για καινούρια κρασιά ή κάποια άλλα μελλοντικά οινικά πλάνα;
Στα άμεσα πλάνα μας δεν έχουμε εντάξει την παραγωγή νέων κρασιών. Εστιάζουμε στην εδραίωση της ποιότητας των οίνων που αποτελούν το κελάρι μας, στη συνεχή αύξηση των ιδιόκτητων αμπελώνων, στη βελτίωση του εξοπλισμού μας με σκοπό πάντα τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των κρασιών μας. Το όραμά μας είναι να κάνουμε το «μεγάλο» κρασί με διεθνή αποδοχή. Προς το παρόν νέα κρασιά δεν θα προσθέσουμε στηn γκάμα μας. Ήδη έχουμε έντεκα ξεχωριστά κρασιά και ένα εντυπωσιακό απόσταγμα και θα συνεχίσουμε για το κοντινό μέλλον με αυτά.

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι ελληνικές ποικιλίες που έχουν τις προϋποθέσεις για διεθνή καριέρα;
Θεωρώ ότι το Αγιωργίτικο, μια περιοχή που είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο, τυγχάνει ήδη αναγνώρισης στο εξωτερικό. Πρόκειται για την πιο πολυδυναμική ποικιλία της Ελλάδας. Επίσης το Μοσχοφίλερο, αρωματικό και φρουτώδες, μπορεί να συναγωνιστεί επάξια τους διεθνείς ανταγωνιστές, τις ανάλογες ξένες ποικιλίες δηλαδή.

Τι πιστεύετε για το μέλλον του ελληνικού κρασιού στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον;
Το ελληνικό κρασί κάνει πολλές προσπάθειες για να ξεφύγει από την εσωστρέφεια και τη μιζέρια του παρελθόντος. Τρανή απόδειξη της αναβαθμισμένης ποιότητάς του είναι τα βραβεία που τα ελληνικά κρασιά λαμβάνουν σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου στο εξωτερικό, γεγονός που σίγουρα έχει παίξει ρόλο στη θετική εικόνα του στις ξένες αγορές. Αυτό βέβαια δεν είναι αρκετό από μόνο του. Χρειάζεται πολιτική! Και αυτή δεν αφορά κάθε μεμονωμένο οινοποιείο ή παραγωγό. Αφορά όλους. Επίσης πιστεύω ότι αν δεν εκμεταλλευτούμε, ως τουριστική χώρα, την τάση και το ενδιαφέρον εκατομμυρίων ταξιδιωτών από όλον τον κόσμο να επισκεφθούν γαστρονομικούς και οινοπαραγωγικούς προορισμούς, θα χάσουμε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να προβάλουμε το κρασί μας στον τόπο του και να κάνουμε τους φιλοξενούμενούς μας να το αναζητήσουν στη χώρα τους.

Ποια είναι η σχέση του Έλληνα καταναλωτή με το κρασί γενικότερα και ειδικότερα με το ποιοτικό κρασί; Είναι σε θέση να αναγνωρίζει τη διαφορά;
Ο Έλληνας είναι ακόμη σε φάση εκπαίδευσης πάνω στο κρασί. Έχουν γίνει τεράστια βήματα, άλματα θα έλεγα, τα τελευταία δέκα χρόνια σε ό,τι αφορά τις γνώσεις και το ενδιαφέρον του για το ποιοτικό κρασί. Όπως και να έχει όμως, το κρασί όπως, και το φαγητό, έγκειται στο απόλυτα προσωπικό γούστο και τη γεύση του καθενός ξεχωριστά, είτε έχει γνώσεις είτε όχι. Και δεν είναι ο καταναλωτής αυτός που θα πρέπει να μάθει να ξεχωρίζει αν ένα κρασί είναι καλό και «ηθικό», αλλά να του το εγγυώνται οι φορείς που το ελέγχουν.

Για την κατανάλωση του χύμα κρασιού, που είναι ακόμη στην Ελλάδα σημαντική, ποια είναι η γνώμη σας;
Κατά παράδοση το χύμα κρασί ήταν αυτό που έκανε μια ταβέρνα παλιότερα ξεχωριστή, όταν προσέφερε κρασί της περιοχής. Σήμερα το χύμα κρασί δεν είναι τόσο χύμα. Προέρχεται κυρίως από μικρές ή μεγαλύτερες συσκευασίες, από συγκεκριμένους παραγωγούς που –πιστεύω– πληρούν κάποιες προϋποθέσεις. Μ’ αυτό τον τρόπο το χύμα από ανώνυμο γίνεται επώνυμο. Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ ότι το εμφιαλωμένο κρασί είναι αυτό που εξασφαλίζει την ποιότητα. Όταν ξέρεις ποιος φτιάχνει το κρασί που πίνεις, βλέπεις στην ετικέτα του, είσαι σίγουρος για την ποιότητά του. Όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι παρακολουθούν σεμινάρια, διαβάζουν και ενημερώνονται για το κρασί, το παρακολουθούν και παθιάζονται.

Μπορούμε να νιώθουμε ότι η νέα γενιά –στην οποία ανήκετε και εσείς– έχει αρχίσει να βλέπει το κρασί με μια άλλη ματιά;
Πολλοί υποστηρίζουν ότι το κρασί είναι μόδα και θα περάσει, εγώ λέω ότι η γενιά μου είναι αληθινά τυχερή γιατί της δίνεται η δυνατότητα να μάθει το κρασί και να το ανακαλύψει. Είμαστε σε μια εποχή που γεννιούνται μεγάλα ελληνικά κρασιά, που δημιουργούνται νέα μικρά και μεγαλύτερα κτήματα, γίνονται ευρέως σεμινάρια και εκθέσεις. Είναι θέμα χρόνου κάποιος που αγαπά το κρασί να παθιαστεί με αυτό. Είναι σπουδαίο να διαλέγεις το δικό σου κρασί, να το ταιριάζεις με την παρέα σου και το φαγητό σου, είτε στο σπίτι είτε έξω. Όλη αυτή τη αναζήτηση των νέων μας δίνει τη μεγαλύτερη χαρά, αλλά και την πρόκληση ώστε να δημιουργούμε καλύτερα κρασιά.

Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, πώς βλέπετε την υπόθεση «κρασί»;
Είμαι βέβαιη ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να πίνει κρασί. Αυτό εξαρτάται αφενός από εμάς τους παραγωγούς και την ποιότητα που προσφέρουμε αλλά και τους τρόπους προβολής του. Χρειάζονται νέες τακτικές για να προσεγγίσουμε και να πλησιάσουμε περισσότερο κόσμο. Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι ο χώρος της κατανάλωσης του κρασιού αλλάζει. Το εστιατόριο δεν είναι πλέον ο μόνος χώρος όπου καταναλώνεται. Η κατανάλωση στο σπίτι ή στα μπαρ έχουν αυξητική τάση. Επιπλέον, κάτι που θα πρέπει να προσέξουμε όσοι είμαστε στην αλυσίδα της παραγωγής και πώλησης του κρασιού πάντως, είναι το θέμα της τελικής τιμής του κρασιού, που σε πολλές περιπτώσεις ήταν απαγορευτική!

Εμβληματικά κρασιά

Αν και η ανάπτυξη της εταιρείας τα τελευταία χρόνια οφείλεται στον Ορεινό Ήλιο (λευκό και ερυθρό), τα πιο εμβληματικά κρασιά είναι το Chateau Semeli, με τη μεγάλη διαχρονική του αξία, και το Domaine Helios Grande Reserve.

Chateau Semeli

Τοπικός Αττικός Οίνος, Ερυθρός Ξηρός Cabernet Sauvignon (90%) και Merlot (10%)



Βαθύ πορφυρό χρώμα, με έντονα και αργά δάκρυα. Μύτη έντονη, τυπικότατη ως προς τον ποικιλιακό χαρακτήρα του Cabernet Sauvignon, ώριμα μαύρα φρούτα, κέδρος, πούρο, δεμένα με τη διακριτική παρουσία του καινούριου βαρελιού. Σφιχτοδεμένο και νεαρότατο στο στόμα, με πυκνή δομή. Γεμάτο σώμα, αυστηρές αλλά φίνες και ώριμες ταννίνες και ικανοποιητική οξύτητα. Έντονη και πολύπλοκη επίγευση. Μπορεί να παλαιώσει για 8 έως 15 χρόνια από τον τρύγο, και χρειάζεται πλούσια πιάτα κρέατος, κυνήγι και ώριμα κίτρινα τυριά για να ξεδιπλώσει όλο το χαρακτήρα του. Σερβίρεται στους 16-17°C.

Domaine Helios Grande Reserve Νemea Οίνος Ερυθρός Ξηρός, ΟΠΑΠ

Νεμέα Αγιωργίτικο Νεμέας

Χρώμα ρουμπινί με έντονο ιξώδες. Μύτη με εστιασμένο, ώριμο κόκκινο φρούτο που εκφράζει τον χαρακτήρα ενός Αγιωργίτικου παλαίωσης. Πολύπλοκα αρώματα μπαχαρικών και νότες βανίλιας, που δηλώνουν διακριτικά το πέρασμα από καινούριο βαρέλι. Στο στόμα πυκνό, στρογγυλό, με βελούδινες ταννίνες, πλούσιο αλκοόλ και τονισμένη οξύτητα. Έντονη και μακριά επίγευση, με αρώματα σοκολάτας, μαρμελάδας, τοστ και κανέλας. Μπορεί να παλαιώσει για 8 έως 10 χρόνια από τον τρύγο, και συνοδεύει πιάτα κόκκινου κρέατος, ψητά σχάρας και σούβλας, σκληρά κίτρινα αλλά και έντονα κρεμώδη τυριά. Σερβίρεται στους 15-17°C.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.