Follow us

Κώστας Τουλουμτζής

Ο ιταλοτραφής πρόεδρος

Κώστας Τουλουμτζής



Η πρώτη του επαφή με το χώρο της εστίασης ήταν ως φοιτητής στην Πίζα το 1975, όπου για βιοπορισμό δούλευε ως σερβιτόρος σε μια τρατορία. «Μου άρεσε πάρα πολύ αυτή η δουλειά και από την πρώτη στιγμή ήμουν σίγουρος ότι αυτό θα έκανα στη ζωή μου, αντί να ασχοληθώ με το αντικείμενο των σπουδών μου που ήταν η πληροφορική».

Όταν τελείωσε, του παρουσιάστηκε μια ευκαιρία να αγοράσει εκείνη την τρατορία. Τη μετέτρεψε σε ελληνικό εστιατόριο και σύντομα απέκτησε φανατικό κοινό που είχε και οινικές απαιτήσεις. «Έτσι, αναγκάστηκα να αρχίσω να ψάχνω και να μελετώ για το κρασί. Μου άρεσε τόσο πολύ, ώστε κάθε σαββατοκύριακο που η ‘‘Taverna Kostas’’ ήταν κλειστή, γύριζα όλη την Ιταλία πηγαίνοντας σε οινοποιεία. Τελικά, μέσα σε δύο χρόνια είχα φτιάξει μία από τις καλύτερες λίστες. Παράλληλα, άρχισα να κάνω την επικοινωνία του κρασιού μέσα από το εστιατόριό μου με τον τρόπο που θεωρούσα σωστό και μου πήγαινε. Αυθεντικά, με ειλικρίνεια και πάθος. Οργάνωνα βραδιές ολόκληρες με όλα τα κρασιά του κόσμου. Όχι γευσιγνωσίες, αλλά βραδιές. Θεωρώ ότι το κρασί πρέπει να το ευχαριστιέσαι, να το χαίρεσαι. Να περνάς δυο τρεις ώρες μαζί του τρώγοντας και πίνοντας. Όχι να δοκιμάζεις δυο τρεις γουλιές από κάποια καλά κρασιά, αλλά να μην τα έχεις νιώσει ποτέ πραγματικά μέσα σου».

Το 1993 ήρθε στην Ελλάδα και άνοιξε την Enoteca. Εκείνη την εποχή στη χώρα υπήρχαν λίγες λίστες κρασιών και η κάβα με τα 7.000 κρασιά που έφερε από την Ιταλία ήταν ξεχωριστή. Παράλληλα, διαπίστωσε ότι εδώ υστερούσαμε πολύ στην παιδεία και την κατάρτιση των επαγγελματιών γύρω από το κρασί. Έτσι έγινε κινητήρια δύναμη για να ενεργοποιήσει είκοσι άτομα από το χώρο της εστίασης, και στις 12 Οκτωβρίου του 1997 ίδρυσε την Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων, στην οποία εκλέχθηκε πρόεδρος. «Δύο μήνες μετά παρουσιαστήκαμε στην παγκόσμια Ένωση, βάλαμε υποψηφιότητα και πολύ γρήγορα γίναμε μέλη που τύχαιναν ιδιαίτερης εκτίμησης. Το 2004 εκλέχθηκα πρόεδρος και λίγο μετά διοργανώθηκε στην Ελλάδα ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Οινοχόων».

Θεωρεί ότι οι σομελιέ στην Ελλάδα δεν εκτιμώνται έτσι όπως θα έπρεπε. «Ιδίως οι εργοδότες δεν καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι για το ίδιο τους το συμφέρον να έχουν σομελιέ, και οι περισσότεροι μας ‘‘αδειάζουν’’. Το ίδιο και οι οινοπαραγωγοί. Για παράδειγμα, οι οινοπαραγωγοί προτείνουν σε εστιάτορες να τους φτιάξουν εκείνοι τις λίστες. Με αυτό τον τρόπο τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια των σομελιέ, κατά έναν τρόπο. Από την άλλη, ο κόσμος δεν γνωρίζει τι είναι ο σομελιέ και ποιος ο ρόλος του. Αλλά δεν φταίει ο κόσμος».

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.