Follow us

Στην πηγή του... ποτού

Αν ζούσε ο Λουδοβίκους ΙΓ΄, γνωστός για το πάθος του για το καλό κρασί, σίγουρα θα ήταν από τους σταθερούς πελάτες της κάβας Ανθίδη. Και ο λόγος απλός: μιλάμε για τον «παράδεισο» του κρασιού και του ποτού.

Στην πηγή του... ποτού

Το να βρεις μια καλά ενημερωμένη κάβα στην Αθήνα είναι πλέον πολύ εύκολο. Η δυσκολία όμως εντοπίζεται αλλού: στο συνδυασμό ενημερωμένου προσωπικού και ποικιλίας σε ετικέτες. Γιατί σε τι χρησιμεύουν τα πολυάριθμα και διαφορετικά μπουκάλια στα ράφια αν δεν ξέρεις ποιο κρασί ή ποτό να προτείνεις για κάθε περίσταση; Στην κάβα Ανθίδη αυτός ο πολυπόθητος συνδυασμός υπάρχει. Κάτι καθόλου τυχαίο, αφού μιλάμε για μία από τις πιο παλιές –αν όχι την παλιότερη– κάβα της χώρας.

Ο παππούς Ανθίδης ξεκίνησε να στήνει την επιχείρηση από… έναν πάγκο στη Σοφοκλέους, έξω από το χρηματιστήριο, κάπου στο 1945, για να φτάσουμε στο παρόν, με τα ηνία να έχουν περάσει στην τρίτη γενιά, με προτωπόρο τον εγγονό Ηλία Ανθίδη, ο οποίος συνεχίζει την επιτυχημένη παράδοση της οικογένειας. Σ’ αυτόν τον «παράδεισο» του κρασιού και του ποτού βρίσκεις μια τεράστια ποικιλία από δημοφιλείς αλλά και σπάνιες ετικέτες. «Αν δεν το έχει ο Ανθίδης, μάλλον δεν θα το βρεις πουθενά» είναι το σλόγκαν τους. Έτσι δεν μας έκανε εντύπωση που ανάμεσα στα πολύχρωμα μπουκάλια εντοπίσαμε τη super premium πολωνέζικη βότκα του 16ου αιώνα U’Luvka, το μοναστηριακό λικέρ Chartreuse (απόσταγμα 130 βοτάνων), τη δυνατή, τριπλής απόσταξής τεκίλα Corralejo, το κονιάκ La Fontaine de la Pouyade αλλά και το μαλακό τζιν Miller’s. Εξαιρετική μνεία αξίζει βέβαια και η συλλογή από ουίσκι και σαμπάνιες, με κορυφαίες τις Krug και Dom Perignon.

Στο ατμοσφαιρικό κελάρι, στο βάθος του καταστήματος, φιλοξενούνται σε ιδανικές συνθήκες χιλιάδες φιάλες κρασιού –γύρω στις 8.000– από τον ελληνικό και τον παγκόσμιο αμπελώνα (Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Χιλή, Αργεντινή) που αγγίζουν τις 3.500 διαφορετικές ετικέτες. Η μεγάλη ποικιλία σε Magnum του 1,5 lt –το «πάθος» των ιδιοκτητών, αφού δίνουν διαφορετικά χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της συντήρησης και της παλαίωσής τους– είναι ακόμα ένα δυνατό σημείο, όπως επίσης και η μεγάλη ποικιλία από Porto και Madeira. Φυσικά, δεν λείπουν και τα αξεσουάρ για το κρασί και τα ποτά: ποτήρια και εντυπωσιακές κανάτες, πούρα και μοναδικές, εντυπωσιακές συνθέσεις κατάλληλες για δώρο. Εμείς, πάντως, δεν φύγαμε με άδεια χέρια: Αβαντίς Syrah, Κτήμα Παλυβού Νεμέα για καθημερινές απολαύσεις, Κτήμα Άλφα και Κτήμα Νέμιων Ηγεμών για πιο ιδιαίτερες περιστάσεις.

- Υψηλάντου 13-15, Κολωνάκι, 2107217630, 2107251050
- Κηφισίας 76, Μαρούσι, 2108061560, 2106127325
- Γρ. Λαμπράκη 77, Γλυφάδα, 2109690234

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.