Για έναν λόγο που δεν είναι απολύτως σαφής, κάποια γλυκά τα λέμε πίτες αν και δεν έχουν φύλλο, όπως οι συνηθισμένες πίτες (ούτε μαγιά όπως η βασιλόπιτα σε μια από τις … «πιτένιες» εκδοχές της). Ακόμα, περιέχουν τα ίδια πάνω κάτω υλικά με τα κέικ –ίσως να περιέχουν λιγότερο αλεύρι ή σιμιγδάλι αντί για αλεύρι ή περισσότερα αβγά και έχουν την ίδια υφή με τα κέικ –ίσως να διαφέρουν στο ότι κάποιες σιροπιάζονται. Τέλος, τις γλυκές πίτες δεν τις ξεφορμάρουμε. Τις κόβουμε μέσα στο ταψί τους. Όλα τούτα δεν έχουν καμία σημασία από γευστική άποψη. Οι γλυκές πίτες είναι θεαματικές, χορταστικές, εύκολες και σηκώνουν ένα σωρό γαρνιτούρες αν δεν είναι σιροπιαστές. Στις συνταγές που προτείνουμε, δεν έχουμε γράψει για την πορτοκαλόπιτα που μπορείτε να την βρείτε εδώ στην εκδοχή της ως σιροπιαστό «κέικ» με σιμιγδάλι, και εδώ στην εκδοχή της με σπασμένα φύλλα κρούστας και γιαούρτι.