ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Πορτοκαλόπιτα χωρίς Ζάχαρη

Από τα πιο αγαπημένα γλυκά, η πορτοκαλόπιτα έχει πολλούς φίλους αλλά και πολλές συνταγές.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

Υλικά

500 γρ. φύλλο κρούστας

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό

1 ποτήρι σπορέλαιο

½ ποτήρι φρουκτόζη ή 8 κ.σ. επιτραπέζιο γλυκαντικό

1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

3 βανίλιες

4 αβγά

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το σιρόπι

1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού

1 ξυλάκι κανέλας

1 φλούδα πορτοκαλιού

2-3 γαρίφαλα

1 ποτήρι φρουκτόζη ή 1½ φλιτζ. επιτραπέζιο γλυκαντικό

2 κ.σ. Μέλι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι, γιατί το θέλουμε κρύο: Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε όλα μαζί τα υλικά, εκτός από το μέλι, σε δυνατή φωτιά για 5' από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Σπάζουμε τα φύλλα με τα χέρια μας ή τα κόβουμε με ψαλίδι σε ροδέλες και τα ραντίζουμε με λίγο από το λάδι.

Τα βάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε για 10'. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε μια λεκάνη χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα αβγά με το γλυκαντικό μέχρι να ασπρίσει το μίγμα.

Προσθέτουμε το γιαούρτι, το σπορέλαιο, τo μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Μεταφέρουμε το μίγμα σε λαδωμένο μέτριο ταψί, προσθέτουμε τα φύλλα, ανακατεύουμε και τo απλώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε για 35'.

Βγάζουμε την πορτοκαλόπιτα από τον φούρνο και τη σιροπιάζουμε όσο είναι ζεστή με το κρύο σιρόπι.

Την κόβουμε όταν κρυώσει εντελώς.

Επίσης...

Η Καρυδόπιτα

Η κορυφαία συνταγή για να την κάνεις όπως η γιαγιά.

Το Αυθεντικό Ραβανί της Βέροιας

Για τους Βεροιώτες είναι "θρησκεία". Γλυκό του γαλακτοπώλη, παραδοσιακά, το ραβανί θέλει πρωτίστως ένα καλό πρόβειο γιαούρτι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Σουφλέ με Μέλι

Ένα σουφλέ με ελληνική γεύση και γαλλική τεχνική, εύκολο και με ελάχιστα, απλά υλικά, που πάντα έχουμε στο σπίτι.

Η Μουσταλευριά

Πιο φινετσάτη, πιο ανάλαφρη δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Το μυστικό είναι στο κορν φλάουρ, που καταργεί το αλεύρι και της δίνει στο τέλος μια υφή σαν ελαφρύ ζελέ.

Τα Κουρκουμπίνια

Έχει πάρει το όνομά του από τη λατινική λέξη cucurbito, που σημαίνει νεροκολόκυθο, χάρη στο σχήμα του.

Τα Σεκέρ Παρέ

Σκέτο seker pare, δηλαδή "κομμάτι γλύκισμα", όπως μεταφράζεται από τα τούρκικα, τη χώρα της καταγωγής του.

Τριγωνάκια Θεσσαλονίκης

Γλυκό ταυτισμένο με τη συμπρωτεύουσα.

Τα Σαραγλάκια

Άλλο ένα σιροπιαστό με καταγωγή από το τούρκικο σαράι, όπως λέει και το όνομά του.

Τα Μασουράκια της Τήνου

Εναλλακτική του μπακλαβά, μια γρήγορη και εύκολη συνταγή, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική για να πετύχει.

Τα Ροξάκια

Με γέμιση καρύδι και σοκολάτα, τα ροξάκια είναι από τις πιο πρωτότυπες μπουκίτσες-σιροπιαστά της παράδοσης.

Τα Κανταϊφάκια

Γλυκό που κρύβει μέσα του όλη την ιστορία του οθωμανικού κόσμου, αγαπημένο από την Ελλάδα ως την Αίγυπτο, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη.

Τα Φοινίκια της Μακεδονίας

Πολλοί τα μπερδεύουν με τα μελομακάρονα. Πρόκειται όμως για ένα πολύ ξεχωριστό, ξεχασμένο και ιδιαίτερο γλυκάκι.