ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Τα Μασουράκια της Τήνου

Εναλλακτική του μπακλαβά, μια γρήγορη και εύκολη συνταγή, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική για να πετύχει.

ΜΑΣΟΥΡΑΚΙΑ

Υλικά

1 κιλό φύλλο κρούστας

150 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο

Για τη γέμιση

½ κιλό χοντροσπασμένη καρυδόψιχα

3 αβγά

200 γρ. ζάχαρη

200 γρ. φρυγανιά τριμμένη

1 κ.γλ. κανέλα

½ κ.γλ. γαρίφαλο σκόνη

Για το σιρόπι

1 κιλό ζάχαρη

2½ ποτήρια νερό

φλούδα λεμονιού

2-3 κ.σ. Ανθόνερο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά με πιρούνι όλα τα υλικά της γέμισης.

Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.

Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες πλάτους περίπου 15 εκ.

Με πινέλο, απλώνουμε γενναιόδωρα βούτυρο σε κάθε λωρίδα.

Στην αρχή κάθε λωρίδας τοποθετούμε λίγη από τη γέμιση και τυλίγουμε σε σφιχτά ρολάκια.

Για να τα τυλίξουμε, γυρίζουμε πρώτα τις άκρες προς τα μέσα.

Με τα χέρια μας διορθώνουμε το σχήμα, να έχει παντού το ίδιο πάχος.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.

Στρώνουμε με χαρτί μια ρηχή λαμαρίνα. Αραδιάζουμε τα ρολάκια και τα ψήνουμε για 40' ή μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά.

Όσο ψήνονται, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 8' από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό.

Μόλις βγουν από τον φούρνο τα μασουράκια, τα ρίχνουμε λίγα λίγα στο σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα.

Τα βγάζουμε σε πιατέλα με την τρυπητή κουτάλα.

Επίσης...

Η Καρυδόπιτα

Η κορυφαία συνταγή για να την κάνεις όπως η γιαγιά.

Το Αυθεντικό Ραβανί της Βέροιας

Για τους Βεροιώτες είναι "θρησκεία". Γλυκό του γαλακτοπώλη, παραδοσιακά, το ραβανί θέλει πρωτίστως ένα καλό πρόβειο γιαούρτι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Σουφλέ με Μέλι

Ένα σουφλέ με ελληνική γεύση και γαλλική τεχνική, εύκολο και με ελάχιστα, απλά υλικά, που πάντα έχουμε στο σπίτι.

Η Μουσταλευριά

Πιο φινετσάτη, πιο ανάλαφρη δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Το μυστικό είναι στο κορν φλάουρ, που καταργεί το αλεύρι και της δίνει στο τέλος μια υφή σαν ελαφρύ ζελέ.

Τα Κουρκουμπίνια

Έχει πάρει το όνομά του από τη λατινική λέξη cucurbito, που σημαίνει νεροκολόκυθο, χάρη στο σχήμα του.

Πορτοκαλόπιτα χωρίς Ζάχαρη

Από τα πιο αγαπημένα γλυκά, η πορτοκαλόπιτα έχει πολλούς φίλους αλλά και πολλές συνταγές.

Τα Σεκέρ Παρέ

Σκέτο seker pare, δηλαδή "κομμάτι γλύκισμα", όπως μεταφράζεται από τα τούρκικα, τη χώρα της καταγωγής του.

Τριγωνάκια Θεσσαλονίκης

Γλυκό ταυτισμένο με τη συμπρωτεύουσα.

Τα Σαραγλάκια

Άλλο ένα σιροπιαστό με καταγωγή από το τούρκικο σαράι, όπως λέει και το όνομά του.

Τα Ροξάκια

Με γέμιση καρύδι και σοκολάτα, τα ροξάκια είναι από τις πιο πρωτότυπες μπουκίτσες-σιροπιαστά της παράδοσης.

Τα Κανταϊφάκια

Γλυκό που κρύβει μέσα του όλη την ιστορία του οθωμανικού κόσμου, αγαπημένο από την Ελλάδα ως την Αίγυπτο, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη.

Τα Φοινίκια της Μακεδονίας

Πολλοί τα μπερδεύουν με τα μελομακάρονα. Πρόκειται όμως για ένα πολύ ξεχωριστό, ξεχασμένο και ιδιαίτερο γλυκάκι.