ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Τα Ροξάκια

Με γέμιση καρύδι και σοκολάτα, τα ροξάκια είναι από τις πιο πρωτότυπες μπουκίτσες-σιροπιαστά της παράδοσης.

ΡΟΞΑΚΙΑ

Υλικά

Για τη ζύμη

750 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

2 φακελάκια ξηρή μαγιά

1 φλιτζ. (250 ml) γάλα χλιαρό

1 κ.γλ. ζάχαρη

2 αβγά

1 φλιτζ. ηλιέλαιο

1 βανίλια

Για τη γέμιση

1 φλιτζ. καρυδόψιχα εντελώς αλεσμένη

3 κ.σ. κακάο

2 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.γλ. κανέλα

½ κ.γλ. γαρίφαλο τριμμένο

1 κ.σ. ηλιέλαιο

Για το σιρόπι

4 φλιτζ. ζάχαρη

4 φλιτζ. νερό

φλούδα και χυμό από ½ λεμόνι

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το γάλα.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε για λίγο στην άκρη μέχρι να αρχίσει να αφρίζει η μαγιά.

Προσθέτουμε μετά τα αβγά, τη βανίλια και το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε με το σύρμα.

Ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη.

Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει.

Σε ένα μπολάκι ανακατατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης, εκτός από το ηλιέλαιο.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 όμοιες μπάλες.

Παίρνουμε τη μία από αυτές, προσθέτουμε πάνω της το ηλιέλαιο και τη ζυμώνουμε με το μίγμα της γέμισης μέχρι να πάρουμε μια ομοιόμορφη ζύμη.

Χωρίζουμε τη νέα ζύμη σε 5 μέρη.

Με τον πλάστη ανοίγουμε μία μία τις υπόλοιπες μπάλες της ζύμης σε μακρόστενο φύλλο με πλάτος λίγο μεγαλύτερο από την παλάμη μας και μήκος περίπου 30 εκ.

Πλάθουμε σε 5 κορδόνια με μήκος όσο των άλλων φύλλων το κομμάτι της ζύμης με τη γέμιση.

Βάζουμε το κάθε κορδόνι πάνω στο κάθε ανοιγμένο φύλλο στην άκρη και τυλίγουμε σε ρολό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για τα 5 ρολά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος τις λαμαρίνες του φούρνου (θα γίνουν 2 ψησίματα).

Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το κάθε ρολό σε φετάκια 1 εκ. περίπου.

Πιέζουμε το κάθε φετάκι ελαφρά με το χέρι μας να στρώσει και τα αραδιάζουμε στα ταψιά με λίγη απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν. Ψήνουμε για 30'-35', μέχρι να ροδίσουν.

Όσο ψήνονται, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 10' από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Σιροπιάζουμε με κουτάλα τα ροξάκια, ζεστά, μόλις βγουν από τον φούρνο. Δέκα λεπτά μετά τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά, να τραβήξουν ομοιόμορφα το σιρόπι.

Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα.

Επίσης...

Η Καρυδόπιτα

Η κορυφαία συνταγή για να την κάνεις όπως η γιαγιά.

Το Αυθεντικό Ραβανί της Βέροιας

Για τους Βεροιώτες είναι "θρησκεία". Γλυκό του γαλακτοπώλη, παραδοσιακά, το ραβανί θέλει πρωτίστως ένα καλό πρόβειο γιαούρτι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Σουφλέ με Μέλι

Ένα σουφλέ με ελληνική γεύση και γαλλική τεχνική, εύκολο και με ελάχιστα, απλά υλικά, που πάντα έχουμε στο σπίτι.

Η Μουσταλευριά

Πιο φινετσάτη, πιο ανάλαφρη δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Το μυστικό είναι στο κορν φλάουρ, που καταργεί το αλεύρι και της δίνει στο τέλος μια υφή σαν ελαφρύ ζελέ.

Τα Κουρκουμπίνια

Έχει πάρει το όνομά του από τη λατινική λέξη cucurbito, που σημαίνει νεροκολόκυθο, χάρη στο σχήμα του.

Πορτοκαλόπιτα χωρίς Ζάχαρη

Από τα πιο αγαπημένα γλυκά, η πορτοκαλόπιτα έχει πολλούς φίλους αλλά και πολλές συνταγές.

Τα Σεκέρ Παρέ

Σκέτο seker pare, δηλαδή "κομμάτι γλύκισμα", όπως μεταφράζεται από τα τούρκικα, τη χώρα της καταγωγής του.

Τριγωνάκια Θεσσαλονίκης

Γλυκό ταυτισμένο με τη συμπρωτεύουσα.

Τα Σαραγλάκια

Άλλο ένα σιροπιαστό με καταγωγή από το τούρκικο σαράι, όπως λέει και το όνομά του.

Τα Μασουράκια της Τήνου

Εναλλακτική του μπακλαβά, μια γρήγορη και εύκολη συνταγή, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική για να πετύχει.

Τα Κανταϊφάκια

Γλυκό που κρύβει μέσα του όλη την ιστορία του οθωμανικού κόσμου, αγαπημένο από την Ελλάδα ως την Αίγυπτο, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη.

Τα Φοινίκια της Μακεδονίας

Πολλοί τα μπερδεύουν με τα μελομακάρονα. Πρόκειται όμως για ένα πολύ ξεχωριστό, ξεχασμένο και ιδιαίτερο γλυκάκι.