ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Τα Φοινίκια της Μακεδονίας

Πολλοί τα μπερδεύουν με τα μελομακάρονα. Πρόκειται όμως για ένα πολύ ξεχωριστό, ξεχασμένο και ιδιαίτερο γλυκάκι.

ΦΟΙΝΙΚΙΑ

Υλικά

Για τη ζύμη

1 φλιτζ. βούτυρο αγελάδος

2 φλιτζ. σπορέλαιο

1 φλιτζ. ζάχαρη

1 κ.γλ. σόδα μαγειρική

αλεύρι για όλες τις χρήσεις

ζάχαρη για το πασπάλισμα

Για τη γέμιση

2 φλιτζ. καρύδια ψιλοσπασμένα

1 κ.σ. ζάχαρη

1 κοφτή κ.σ. κανέλα

Για το σιρόπι

3 φλιτζ. νερό

4 φλιτζ. ζάχαρη

φλούδα από πορτοκάλι

Εκτέλεση

Σε μπολάκι ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.

Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι: βάζουμε όσο χρειάζεται για να σχηματιστεί μια μαλακιά ζύμη που να πλάθεται όπως στα κουλουράκια ή στον κουραμπιέ.

Αφήνουμε τη ζύμη για ½ ώρα στο ψυγείο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Στρώνουμε με χαρτί τη ρηχή λαμαρίνα του φούρνου. Πλάθουμε μπαλάκια σαν μικρές κλημεντίνες, τα αραδιάζουμε στο ταψί και τα πιέζουμε λίγο στη μέση να πλατύνουν.

Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 8' από τη στιγμή που θα πάρουν βράση.

Αφήνουμε τα φοινίκια να κρυώσουν λίγο και τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.

Μόλις το απορροφήσουν, τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.

Επίσης...

Το Αυθεντικό Σάμαλι

Πολλοί το μπερδεύουν με το ραβανί. Όμως το σάμαλι είναι ένα διαφορετικό γλυκό, με άρωμα από μαστίχα και αμύγδαλο.

Η Καρυδόπιτα

Η κορυφαία συνταγή για να την κάνεις όπως η γιαγιά.

Περισσότερα από

Γλυκά

Το Αυθεντικό Ραβανί της Βέροιας

Για τους Βεροιώτες είναι "θρησκεία". Γλυκό του γαλακτοπώλη, παραδοσιακά, το ραβανί θέλει πρωτίστως ένα καλό πρόβειο γιαούρτι.

Σουφλέ με Μέλι

Ένα σουφλέ με ελληνική γεύση και γαλλική τεχνική, εύκολο και με ελάχιστα, απλά υλικά, που πάντα έχουμε στο σπίτι.

Η Μουσταλευριά

Πιο φινετσάτη, πιο ανάλαφρη δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Το μυστικό είναι στο κορν φλάουρ, που καταργεί το αλεύρι και της δίνει στο τέλος μια υφή σαν ελαφρύ ζελέ.

Τα Κουρκουμπίνια

Έχει πάρει το όνομά του από τη λατινική λέξη cucurbito, που σημαίνει νεροκολόκυθο, χάρη στο σχήμα του.

Πορτοκαλόπιτα χωρίς Ζάχαρη

Από τα πιο αγαπημένα γλυκά, η πορτοκαλόπιτα έχει πολλούς φίλους αλλά και πολλές συνταγές.

Τα Σεκέρ Παρέ

Σκέτο seker pare, δηλαδή "κομμάτι γλύκισμα", όπως μεταφράζεται από τα τούρκικα, τη χώρα της καταγωγής του.

Τριγωνάκια Θεσσαλονίκης

Γλυκό ταυτισμένο με τη συμπρωτεύουσα.

Τα Σαραγλάκια

Άλλο ένα σιροπιαστό με καταγωγή από το τούρκικο σαράι, όπως λέει και το όνομά του.

Τα Μασουράκια της Τήνου

Εναλλακτική του μπακλαβά, μια γρήγορη και εύκολη συνταγή, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική για να πετύχει.

Τα Ροξάκια

Με γέμιση καρύδι και σοκολάτα, τα ροξάκια είναι από τις πιο πρωτότυπες μπουκίτσες-σιροπιαστά της παράδοσης.