ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Τα Κανταϊφάκια

Γλυκό που κρύβει μέσα του όλη την ιστορία του οθωμανικού κόσμου, αγαπημένο από την Ελλάδα ως την Αίγυπτο, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη.

ΚΑΤΑΙΦΑΚΙΑ

Υλικά

500 γρ. κανταΐφι

300 γρ. καρυδόψιχα σπασμένη σε μέτριο μέγεθος

300 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο

1 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.γλ. κανέλα

½ κ.γλ. γαρίφαλο

Για το σιρόπι

3 φλιτζ. ζάχαρη

2½ φλιτζ. νερό

φλούδα από λεμόνι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε την καρυδόψιχα με τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο (αντί για καρύδι, μπορούμε να βάλουμε αμύγδαλο με τη φλούδα ή φιστίκι Αιγίνης).

Απλώνουμε στον πάγκο μας το κανταΐφι, κρύο, από το ψυγείο, και το ξαίνουμε να αφρατέψει και να ξεχωρίσουν πολύ καλά οι ίνες μεταξύ τους.

Βουτυρώνουμε ένα οπωσδήποτε μεταλλικό ταψάκι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις.

Παίρνουμε ένα φλιτζανάκι του εσπρέσο ή του ελληνικού καφέ και απλώνουμε φύλλο κανταΐφι μέσα στο φλιτζανάκι, κεντράροντας στον πάτο και πιέζοντας ελαφρά με το δάχτυλό μας να "καθίσει" το φύλλο στον πάτο.

Τοποθετούμε 1 κ.γλ. γέμιση στον πάτο και σκεπάζουμε με το φύλλο που περισσεύει.

Με το χέρι μας ή γυρίζοντάς το σαν γιουβαρλάκι μέσα στο φλιτζανάκι, του δίνουμε ωραίο σχήμα και τοποθετούμε τα κανταϊφάκια το ένα πλάι στο άλλο στο ταψί, χωρίς να τα πιέζουμε και να τα στριμώχνουμε πολύ, ώστε να ψηθεί ωραία το φύλλο.

Υπομονετικά, με κουτάλι της σούπας, μοιράζουμε το βούτυρο στα κανταϊφάκια, προσέχοντας να μπει μέχρι κάτω.

Ψήνουμε για 1 ώρα και κάτι, μέχρι να ροδίσει ωραία το φύλλο.

Όσο ψήνονται, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά για 8' από τη στιγμή που θα πάρουν βράση.

Ρίχνουμε ζεστό το σιρόπι στα καυτά κανταϊφάκια, τη στιγμή που θα βγουν από τον φούρνο.

Τα αφήνουμε καλύτερα μια ολόκληρη νύχτα να ρουφήξουν το σιρόπι.

Επίσης...

Η Καρυδόπιτα

Η κορυφαία συνταγή για να την κάνεις όπως η γιαγιά.

Το Αυθεντικό Ραβανί της Βέροιας

Για τους Βεροιώτες είναι "θρησκεία". Γλυκό του γαλακτοπώλη, παραδοσιακά, το ραβανί θέλει πρωτίστως ένα καλό πρόβειο γιαούρτι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Σουφλέ με Μέλι

Ένα σουφλέ με ελληνική γεύση και γαλλική τεχνική, εύκολο και με ελάχιστα, απλά υλικά, που πάντα έχουμε στο σπίτι.

Η Μουσταλευριά

Πιο φινετσάτη, πιο ανάλαφρη δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Το μυστικό είναι στο κορν φλάουρ, που καταργεί το αλεύρι και της δίνει στο τέλος μια υφή σαν ελαφρύ ζελέ.

Τα Κουρκουμπίνια

Έχει πάρει το όνομά του από τη λατινική λέξη cucurbito, που σημαίνει νεροκολόκυθο, χάρη στο σχήμα του.

Πορτοκαλόπιτα χωρίς Ζάχαρη

Από τα πιο αγαπημένα γλυκά, η πορτοκαλόπιτα έχει πολλούς φίλους αλλά και πολλές συνταγές.

Τα Σεκέρ Παρέ

Σκέτο seker pare, δηλαδή "κομμάτι γλύκισμα", όπως μεταφράζεται από τα τούρκικα, τη χώρα της καταγωγής του.

Τριγωνάκια Θεσσαλονίκης

Γλυκό ταυτισμένο με τη συμπρωτεύουσα.

Τα Σαραγλάκια

Άλλο ένα σιροπιαστό με καταγωγή από το τούρκικο σαράι, όπως λέει και το όνομά του.

Τα Μασουράκια της Τήνου

Εναλλακτική του μπακλαβά, μια γρήγορη και εύκολη συνταγή, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική για να πετύχει.

Τα Ροξάκια

Με γέμιση καρύδι και σοκολάτα, τα ροξάκια είναι από τις πιο πρωτότυπες μπουκίτσες-σιροπιαστά της παράδοσης.

Τα Φοινίκια της Μακεδονίας

Πολλοί τα μπερδεύουν με τα μελομακάρονα. Πρόκειται όμως για ένα πολύ ξεχωριστό, ξεχασμένο και ιδιαίτερο γλυκάκι.