ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Παστιέρα Ναπολιτάνα

ΠΑΣΤΙΕΡΑ ΝΑΠΟΛΙΤΑΝΑ

Υλικά

Για μια τάρτα με διάμετρο 24 εκ.

Για τη ζύμη

350 γρ. αλεύρι

125 γρ. ζάχαρη

150 γρ. βούτυρο σε μικρά κομμάτια

3 κρόκους αυγού

Για τη γέμιση

500 γρ. ρικότα

80 γρ. αλεύρι

250 ml γάλα

4 μεγάλα αυγά

100 γρ. σταφίδες

250 γρ. ζάχαρη

4 κ.σ. ανθόνερο

1 βανίλια σκόνη

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

2 κ.σ. κορν φλάουρ

λίγο λιωμένο βούτυρο και λίγο αλεύρι για το εσωτερικό της φόρμας

Εκτέλεση

Βάλτε το αλεύρι σε ένα μπολ και ρίξτε το βούτυρο και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε να ενωθούν και προσθέστε τους κρόκους.

Ζυμώστε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια. Τυλίξτε τη με μεμβράνη και αφήστε τη στο ψυγείο για 30'.

Ετοιμάστε τη γέμιση: Χωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια. Ζεστάνετε σε μια κατσαρόλα το γάλα με τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπήστε 2 κρόκους με τη μισή ποσότητα ζάχαρης και το κορν φλάουρ και ρίξτε στο μείγμα σιγά σιγά το ζεστό γάλα.

Ανακατέψτε και μεταφέρετε το μείγμα πάλι στην κατσαρόλα. Σε χαμηλή φωτιά, αφήστε το να πήξει, ανακατεύοντας διαρκώς.

Μετά κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάστε την κρέμα σε ένα μπολ και αφήστε τη να κρυώσει.

Χτυπήστε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Ανακατέψτε τη ρικότα με την κρέμα, τις σταφίδες, το ανθόνερο, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλεύρι και τους 2 κρόκους που περίσσεψαν, προσθέστε τη μαρέγκα στο τέλος και ανακατέψτε με απαλές κινήσεις.

Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο με πάχος μισό εκατοστό. Κόψτε έναν δίσκο ζύμης λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο της φόρμας.

Αλείψτε με λίγο βούτυρο το εσωτερικό της φόρμας, αλευρώστε την και απλώστε τη ζύμη, προσέχοντας να καλύψει τα τοιχώματα.

Αδειάστε τη γέμιση και από το φύλλο που περίσσεψε κόψτε λωρίδες και βάλτε τις χιαστί στην επιφάνεια της τάρτας.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα. Αφήστε την τάρτα να κρυώσει πριν την κόψετε.

Επίσης...

Το Αυθεντικό Σάμαλι

Πολλοί το μπερδεύουν με το ραβανί. Όμως το σάμαλι είναι ένα διαφορετικό γλυκό, με άρωμα από μαστίχα και αμύγδαλο.

Η Καρυδόπιτα

Η κορυφαία συνταγή για να την κάνεις όπως η γιαγιά.

Περισσότερα από

Γλυκά

Το Αυθεντικό Ραβανί της Βέροιας

Για τους Βεροιώτες είναι "θρησκεία". Γλυκό του γαλακτοπώλη, παραδοσιακά, το ραβανί θέλει πρωτίστως ένα καλό πρόβειο γιαούρτι.

Σουφλέ με Μέλι

Ένα σουφλέ με ελληνική γεύση και γαλλική τεχνική, εύκολο και με ελάχιστα, απλά υλικά, που πάντα έχουμε στο σπίτι.

Η Μουσταλευριά

Πιο φινετσάτη, πιο ανάλαφρη δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Το μυστικό είναι στο κορν φλάουρ, που καταργεί το αλεύρι και της δίνει στο τέλος μια υφή σαν ελαφρύ ζελέ.

Τα Κουρκουμπίνια

Έχει πάρει το όνομά του από τη λατινική λέξη cucurbito, που σημαίνει νεροκολόκυθο, χάρη στο σχήμα του.

Πορτοκαλόπιτα χωρίς Ζάχαρη

Από τα πιο αγαπημένα γλυκά, η πορτοκαλόπιτα έχει πολλούς φίλους αλλά και πολλές συνταγές.

Τα Σεκέρ Παρέ

Σκέτο seker pare, δηλαδή "κομμάτι γλύκισμα", όπως μεταφράζεται από τα τούρκικα, τη χώρα της καταγωγής του.

Τριγωνάκια Θεσσαλονίκης

Γλυκό ταυτισμένο με τη συμπρωτεύουσα.

Τα Σαραγλάκια

Άλλο ένα σιροπιαστό με καταγωγή από το τούρκικο σαράι, όπως λέει και το όνομά του.

Τα Μασουράκια της Τήνου

Εναλλακτική του μπακλαβά, μια γρήγορη και εύκολη συνταγή, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική για να πετύχει.

Τα Ροξάκια

Με γέμιση καρύδι και σοκολάτα, τα ροξάκια είναι από τις πιο πρωτότυπες μπουκίτσες-σιροπιαστά της παράδοσης.